Hormoner og gravid

Slik endres hormonbalansen i svangerskapet

Humørsyk, glemsk og trøtt? Det er mest sannsynlig bare hormonene som spiller inn.

HORMONER OG GRAVID: For noen føles det som at den såkalte ammetåka kommer tidlig.Foto: Gettyimages.com.
HORMONER OG GRAVID: For noen føles det som at den såkalte ammetåka kommer tidlig.Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

- I svangerskapet produseres en rekke hormoner som alle har sin bestemte misjon, men med ett overordnet mål: Å ivareta fosteret, og forberede det og morsorganismen på fødsel og nyfødtperiode.

Det forteller Johan Arnt Steier, spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp, og tidligere seksjonsoverlege ved Fertilitetsseksjonen på Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus.

Han skrev sin doktorgradsavhandling om hormoner og kjønn i svangerskapet.

Gravid og hormoner

- Disse hormonene produseres hurtig i tiltagende mengder og blir i et annet forhold enn i ikke-gravid tilstand. Dermed endres hormonbalansen, og det blir som en hormonrus, sier Steier.

Det begynner med humant choriongonadotropin (hCG) som ifølge Steier er svangerskapshormonet framfor noen, med mange oppgaver.

- Det er dette hormonet som påvises ved positiv svangerskapstest, sier han.

Østrogener produseres i store mengder i svangerskapet, og progesteron er et annet viktig hormon som også øker sterkt under graviditet.

- Andre hormoner er humant placenta laktogen (hPL), dopamin, veksthormoner og skjoldbruskkjertelens hormoner, sier han.

Mer kvalm med jente i magen

Hormonet humant choriongonadotropin øker raskt fram mot 10-11 uker før det begynner å falle.

- Det er dette som er grunnen til morgenkvalme og uvelhet som mange gravide opplever i første del av svangerskapet, men som deretter gir seg, forklarer Steier videre.

Enkelte kvinner som tidligere har vært gravid med gutt, og som på ny går gravid med jente, hevder at kroppen føles helt annerledes. Dette trenger ikke alltid å være innbilning:

- Fra andre halvdel av svangerskapet er det høyest verdier av dette hormonet når det foreligger et pikefoster, så i mange tilfeller stemmer det at man kan føle seg mer kvalm med en jente i magen, forteller overlegen.

Les også: Gravidplagene vi ikke snakker om

Dårlig hukommelse

Privatpraktiserende jordmor Elin Johannesen tror ikke at det nødvendigvis bare er hormonene som gjør at følelser kan svinge i svangerskapet, ettersom de aller fleste opplever at følelsene svinger i løpet av livet uansett.

- Gravide jeg møter forteller ofte at de er inni en egen boble, mange er engstelige, og det er en reell følelse fordi man forbereder seg til å ta vare på babyen. Mange sover dårlig på slutten av svangerskapet fordi de tenker på den nye livssituasjonen de skal inn i, sier Johannesen.

Jordmoren mener at man blir veldig introvert under svangerskapet siden hjernen fokuserer mest på det nye livet man skal ta vare på. Det kan også være grunnen til at mange blir veldig glemske, som en slags ammetåke før man føder, ifølge Johannesen.

- Dårlig hukommelse er det jeg tror alle har til felles. Det handler om at man først og fremst fokuserer på babyen, sier hun.

Les også: Dette er de vanligste gravidplagene

Hevelser, åreknuter og tretthet

Østrogener produseres i tiltagende mengder i svangerskapet og bidrar til vekst. Også blodtilførselen øker kraftig.

- Mange gravide opplever hevelser i beina uten at det må være negativt. Østrogener er også det duse hormonet, det sosiale hormonet, sier Johan Arnt Steier.

Progesteron er det svangerskapsbevarende hormonet som virker avslappende på blant annet blodårene. Sammen med økt trykk mot underlivet ved tiltagende svangerskapslengde, kan det være årsaken til at mange gravide får åreknuter.

Hormonet humant placenta laktogen påvirker sammen med østrogenene og progesteron brystkjertlene til vekst og produksjon av melk når den tid kommer.

- Disse hormonene kan gi psykiske utslag på grunn av mengde og konsentrasjonsforhold. Dermed endres også balansen, og for mange kvinner er også svangerskapet tungt, og de blir lettere trette og slitne, noe som også kan gå utover psyken, forklarer Steier.

Ammetåke og redusert sexlyst

Noen hormoner i svangerskapet har tydeligst virkning etter fødselen, ifølge overlegen.

- Det gjelder blant annet prolaktin, som sørger for melkeproduksjonen. Hos dyr bidrar prolaktin til økt beredskap for å beskytte avkommet. Prolaktin styres av dopamin, som er lysthormonet med virkning på områder som oppmerksomhet og hukommelse. Forandringer her har gitt opphav til begrepet ammetåke, sier han.

Et annet hormon som er fremtredende etter fødselen er oksytocin, kjærlighetshormonet som stimuleres under amming. Dette hormonet styrker tilknytningen mellom mor og barn. Sammen med økt prolaktin bidrar det til redusert sexlyst.

- Dette er en omprioritering av oppmerksomheten hos den nybakte moren, sier Steier videre.

Med andre ord: det er en klar sammenheng mellom selve svangerskapet og tiden like etter fødselen. Og omstillingen begynner lenge før barnet er født.

Les også: Høyt blodtrykk i svangerskapet kan føre til svangerskapsforgiftning

Derfor reagerer vi forskjellig

Gravide kvinner opplever mange av de samme reaksjonene under svangerskapet, men reagerer også ulikt.

- Menneskene er forskjellige på så mange områder og vil derfor reagere ulikt. Det skyldes at vi er biologisk ulike, og det gir både fysiske og emosjonelle utslag. Derfor oppleves også omstillingen fra ikke-gravid via gravid til nybakt mamma så forskjellig, kan Steier forklare.

Jordmor Johannesen mener det blir feil å si at alle blir sånn og sånn i svangerskapet.

- Vi er alle veldig forskjellige fra starten av uansett. Men mange sover ofte dårlig fordi kroppen gjerne forbereder seg på mange søvnløse netter, og kroppen kommer ikke lenger til å ha noe konkret søvnmønster, men sover når den må på dagen. Dette ligger nok instinktivt i oss, mener jordmoren.

Hun tenker at man heller kan prøve å takle de svingende følelsene ved å være glad for at dette er en del av livet.

- Det kan være en smart måte å tenke på. Senere kommer livet mer tilbake til det gamle, og svingninger i følelser er helt naturlig, det er en mening med det. Man bør helst bare godta det, råder Johannesen.