Hodepine og migrene i svangerskapet
Sliter du med migrene og hodepine i svangerskapet?
- Alt for mange kvinner lider under svangerskapet, mener professor i farmasi.
- Det er ikke undersøkt om hodepine alene i svangerskapet er farlig, men det er heller ikke grunnlag for å tro at det er det.
Det sier Tina Bakkebø, rådgiver og farmasøyt ved Trygg Mammamedisin. Det er en offentlig, gratis nett- og telefontjeneste hvor kvinner kan rådføre seg med helsepersonell om medikamenter under og etter svangerskapet.
- Utilstrekkelig behandling av migrene under svangerskap kan imidlertid gi dårlig ernæring, søvnmangel, stress og depresjoner, sier farmasøyten, og legger til at det på denne måten kan ha negative konsekvenser for mor og barn.
Hodepine og migrene når du er gravid
Mange kvinner sliter med migrene, og det finnes flere ulike typer. Det er ikke uvanlig å bli kvalm av migrene og sterk hodepine.
Professor i farmasi ved Universitetet i Oslo, Hedvig Nordeng jobber blant annet med legemiddelbruk og sikkerhet blant gravide og ammende. Hun forteller at medisinbehovet i svangerskapet kan endre seg, og enkelte gravide kvinner som tidligere har slitt med hodepine og migrene, kan oppleve bedring.
- En grov tommelfingerregler er at 1/3 opplever bedring i svangerskapet, 1/3 forblir som før, mens 1/3 kan oppleve forverring, sier professoren.
Bakkebø mener imidlertid at opp mot 80-90 prosent av kvinner med migrene vil oppleve en bedring i svangerskapet.
- Forverring under graviditet er uvanlig, men det forekommer, understreker hun.
Migrene er en nevrologisk sykdom, og du får diagnosen stilt hos legen. Det kan virke overraskende for noen at migreneanfallene kan bedres under svangerskapet.
- Opplever du at det blir verre, er det viktig at du tar det opp med legen. Vi ser dessverre alt for mange kvinner som går og lider i svangerskapet, sier Nordeng.
Derfor oppleves bedring
Nordeng forklarer at årsaken til at mange kvinner opplever forbedring hva gjelder hodepine og migrene under svangerskapet, kan være knyttet til at det er et stabilt høyere nivå av kjønnshormoner i kroppen.
- Spesielt kvinner som har hodepineanfall knyttet til menssyklusen vil oppleve bedring fordi det er høye nivåer av østrogen og progesteron. Fysiologisk sett er det helt naturlig, sier hun.
Bakkebø legger til at det viktigste du kan gjøre for å forebygge at hodepine eller migrene dukker opp under graviditeten, er å holde deg unna det du vet utløser plagene.
- Det kan eksempelvis være stress, søvnmangel eller spesielle matvarer.
Nordeng anbefaler alle kvinner som er plaget med migrene om å bruke migrenedagbok for å kartlegge mønstre og for å passe på litt selv.
- Mange er flinke til å registrere anfall, hva de tar av medisiner, hvilke triggere de har og når anfallet kommer, sier Nordeng, og legger til at det er greit å bruke dagboken for å finne ut om det eventuelt oppstår andre, nye triggere under svangerskapet.
Styr unna disse medikamentene
Du skal ikke ta hvilke som helst smertestillende for å dempe hodepinesmerter når du er gravid, og det finnes mange anbefalinger du kan gå deg vill i.
- Går du på medisiner fra før er det mulig du kan fortsette på dem, sier Nordeng.
Dette skal selvsagt skje i samsvar med legen din.
- Gravide bør ikke bruke smertestillende medisiner som ibuprofen, naproxen eller diklofenak, eksempelvis Ibux, mot hodepine eller migrene under graviditet, med mindre det er spesielt avtalt med lege, understreker Bakkebø.
Rådfør deg med lege
- Får du dundrende, akutt hodepine som oppleves som unormal skal du kontakte lege med en gang, råder Nordeng.
Dersom du i tillegg har høyt blodtrykk kan det være et tegn på at noe ikke er som det skal.
Bakkebø understreker at migrene i svangerskapet alltid skal behandles i samråd med lege. Dette gjelder både kvinner som har hatt migrene fra før, men også dersom du opplever det for første gang som gravid.
Det er imidlertid ikke all hodepine du behøver å kontakte legen for.
- Har du feber eller forkjølelse med påfølgende hodepine er dette noe som er helt vanlig og som alle har opplevd. Da går det fint å ta en paracet for å lindre det, forklarer Nordeng.
Bakkebø er enig.
- Ved vanlig hodepine er det ikke behov for å kontakte lege med mindre plagene ikke forsvinner, og i stedet forverres, sier hun, og legger til:
- Det er også viktig å være oppmerksom på at hodepine kan være et tegn på svangerskapsforgiftning.
Trygge smertestillende
Dersom du har så vondt at behovet for smertestillende melder seg, finnes det noen som er trygge å bruke for gravide kvinner.
- Har du behov for medisinsk behandling for hodepine eller migrene, skal medisiner som inneholder paracetamol, eksempelvis paracet eller pinex, være førstevalget, anbefaler Bakkebø.
Paracetamol er nemlig blitt brukt i mange år, og regnes som trygt for gravide.
Har du imidlertid alvorlige, kraftige migreneanfall, og paracetamol ikke lindrer smertene godt nok, bør du forhøre deg med lege om migrenemedisiner, såkalte triptaner, kan være aktuelt.
- Vi har generelt begrenset informasjon om sikkerheten ved bruk av triptaner i svangerskapet, men foreløpig er det ikke sett at slik bruk er skadelig for barnet i magen, sier Bakkebø.
Trygg Mammamedisin kan hjelpe deg med informasjon om triptaner i svangerskapet dersom du skulle behøve det.
- Dersom du får hodepine eller migrene for første gang under graviditet begynner vi alltid med ikke-farmalogiske-tiltak. Mange små tiltak kan gjøres i hverdagen for å bli bedre, og for en del kan det være nok, avslutter Nordeng.
Denne saken ble første gang publisert 02/12 2016, og sist oppdatert 17/04 2018.