Hemoroider og forstoppelse gravid
Plages du av forstoppelse og hemoroider som gravid?
Slik kan du forebygge og dempe smertene.
- Det er veldig vanlig med forstoppelse under graviditet, forteller gynekolog ved Volvat medisinske senter i Oslo, Helena Enger.
Heldigvis finnes det også råd for å stoppe eventuelle smerter og kløe.
Hard mage gravid
Grethe Teigen er jordmor hos jordmorkontoret Mamastork i Stavanger, og har over 20 års erfaring i yrket. Hun sier at det finnes ingen tall på hvor mange som er plaget forstoppelse, og hemoroider som et resultat av det, er veldig vanlig hos gravide.
- Når du er gravid, blir blodet ditt prioritert til de viktigste områdene i kroppen, nemlig livmoren, sier hun.
Jordmoren forklarer at tarmen blir et nedprioritert område under graviditeten, og når tarmen jobber tregere vil den få mindre blodforsyning. Dermed kan du få treg mage, og hemoroider kan oppstå lettere.
Gravid med hemoroider
- Mange gravide opplever å bli så harde i magen at de ikke får gått ofte nok på toalettet. Da er det større sjanse for å få hemoroider, fordi det blir et stort press når du først går på toalettet, sier Teigen.
Akkurat hvor langsomt tarmen vil jobbe under graviditeten er individuelt, det kommer an på hvor langsomt tarmen jobber i utgangspunktet.
- Ofte er det de som har litt treg fordøyelse i utgangspunktet som får de største problemene med hard mage i svangerskapet, understreker Enger.
Har du vanligvis normal fordøyelse kan du imidlertid merke at fordøyelsesprosessen tar lengre tid fordi avføringen blir hardere, fordi det tar lengre tid å sluse den gjennom tarmen.
- Når du må presse hardt for å få gått på toalettet, er sjansen større for at du får hemoroider. Jo større graviditeten er, jo mer trykker og klemmer den i venesystemet i bekkenet. Der er fullt, og da kommer hemoroider fortere, understreker gynekologen.
Men verken forstoppelse eller hemoroidene som kan følge med er farlig, selv om det kan være smertefullt.
- Det er sjelden det blir store, smertefulle avføringer, men det kan bli så hardt og vondt at du må få satt inn klyster for å få tømt deg, sier Enger.
Les også: Dette er de vanligste svangerskapsplagene
Forebygg med riktig kosthold
Både Enger og Teigen anbefaler at du får i deg rikelig med fiber, i tillegg til å drikke nok vann. Laktulose, som kjøpes reseptfritt på apoteket, blir også anbefalt.
- For å unngå forstoppelse er det viktig å spise mat som virker aktiverende på tarmen. Det kan være fiber, grove korn, grønnsaker og mye vann, tipser Teigen.
Enger legger til at ulike frokostblandinger inneholder mye fiber, og at linfrø hjelper for mange.
Demp smerte og kløe
Teigen anbefaler at du går på apoteket og forhører deg om preparater du kan bruke på hemoroidene dersom det blir veldig smertefullt.
- Du får kjøpt vanlige, ufarlige produkter for å smøre på hemoroidene hos apoteket, men du skal ikke bruke stikkpiller med steroider når du er gravid, understreker hun.
Jordmoren anbefaler imidlertid at du først og fremst prøver å gå på do, uten å presse for mye.
- Går ikke det, får du kjøpt ulike preparater for å gjøre magen mindre hard.
Les også: Ti grunner til å kontakte legen i graviditeten
Hemoroidene kan fjernes
Og hemoroidene kan fjernes, men ikke før etter du har født.
- Når du har født forsvinner presset ned mot tarmen og det hjelper, beroliger Teigen, og legger til at da kan du også bruke stikkpiller, som for de aller fleste vil gjøre at hemoroidene forsvinner.
I noen tilfeller kan de opereres bort, men de fleste slipper det.
Det er heller ikke nødvendig med legebesøk på grunn av hemoroider i svangerskapet.
- Med mindre det er ekstremt vondt og plagsomt vil det hjelpe med lette produkter du får hos apoteket, avslutter jordmoren.