gravidplager

Dette er de vanligste graviditetsplagene

Plagene du bør forvente i svangerskapet, og hvordan du håndterer dem.

GRAVIDPLAGER: Å ligge med beina høyt når du har muligheten, kan forebygge blant annet åreknuter. Her er de vanligste gravidplagene, og hvordan du kan håndtere dem. FOTO: Getty Images.
GRAVIDPLAGER: Å ligge med beina høyt når du har muligheten, kan forebygge blant annet åreknuter. Her er de vanligste gravidplagene, og hvordan du kan håndtere dem. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

En graviditet kommer sjelden uten plager, noe som kan være både frustrerende og irriterende.

- Graviditeten kan ha sine komplikasjoner, og plagene kan variere med hvert eneste svangerskap. De normale svangerskapaforandringene forbereder fødselen, og endrer også arbeidsevnen, forklarer leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

Her er de seks vanligste graviditetsplagene, og hva du kan gjøre for at plagene blir litt mindre dominerende for svangerskapet.

Hevelse i underlivet

Noen gravide kan oppleve å få å en hevelse i underlivet, noe som ifølge jordmor ved Oslo jordmor- og ultralydklinikk, Ida Cecilie Widsten, er hormonelt betinget.

- Dette kan forebygges ved å ligge med en pute under setet.

Schjelderup legger til at å være hoven i underlivet er en naturlig forandring fordi kroppen holder på mer væske, og den voksende livmoren legger stadig større press på blodårene som fører blodet tilbake til hjertet.

Muskelsmerter i svangerskapet

- Muskelsmerter i svangerskapet er forandringer som alle gravide har til felles, og som skyldes den naturlige vektøkningen. Tyngden som kvinnekroppen må bære over magen fører til en uvant belastning på skjelett og muskler, forklarer Schjelderup.

Hun legger til at ryggsmerter og smertefull bekkenløsning er noe som plager en del gravide.

- Forskning viser at tilrettelagt behandlingsopplegg med øvelser fra fysioterapeut kan være til hjelp. For noen hjelper også øvelser i vann, akupunktur og massasje.

Muskelsmerter i svangerskapet kan ifølge Widsten ofte forebygges med fysisk aktivitet. Hun nevner at styrketrening av rygg og bekkenbunnen i denne sammenheng er spesielt viktig.

- Har du vært aktiv før svangerskapet kan du fortsette med trening som normalt, men unngå kontaktidrett som håndball og fotball som kan forårsake fall, råder hun, og fortsetter:

- Var du ikke aktiv før graviditeten bør du ikke begynne med hardtrening som gravid. Da er turgåing på minimum 30 minutter om dagen et alternativ. Gode treningsformer for gravide generelt er yoga, jogging, svømming og dans.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Hetetokter som gravid

I svangerskapet blir svettekjertlene mer aktive, noe som gir økt svetteproduksjon under armene, mellom beina, på magen og i ansiktet. Schjelderup kan forklare at dette skjer fordi blodmengden og annen væske i kroppen øker.

- Kroppen kvitter seg med overflødig væske gjennom urin og svette. Løse klær som puster og en kald klut kan lindre de verste hetetoktene, råder hun.

Widsten legger til at du bør unngå å bli overopphetet og styre unna eksempelvis badstue, og veldig anstrengende trening.

- Tren heller kortere økter eller sett ned tempoet ved fysisk aktivitet, tipser jordmoren.

Gravid og tungpustet

Schjelderup forklarer at en voksende livmor gir økt press på lungene, og den store livmoren skyver mellomgulvet oppover.

- Det betyr at lungene ikke kan utvides like mye som når du ikke er gravid, og du har mindre å puste med. Dette vil normaliseres etter fødselen, sier hun.

Widsten råder til å prøve å finne gode liggestillinger dersom du sliter med tung pust, og bygg gjerne opp med puter. Å sitte høyt med overkroppen kan lindre både tung pust og halsbrann.

Urolige eller hovne bein i svangerskapet

Årsaken til at noen gravide kvinner opplever urolige ben, er usikker.

- Leggkramper er vanligvis forbigående, og henger sammen med svangerskap. Tiltak for å bedre dette kan være massasje, uttøying og bevegelse, sier jordmor Widsten.

Schjelderup anbefaler å kontrollere jernlagrene i kroppen dersom du har urolige bein. Dersom prøvene viser at du har jernmangel, kan tilskudd i noen tilfeller lindre de urolige beina.

- Hovne bein oppstår ofte på grunn av ødem, fordi kroppen holder på mer væske i svangerskapet. Vær imidlertid oppmerksom på at hevelser som oppstår på kort tid og er fremtredende kan være tegn på svangerskapsforgiftning. Ved slike symptomer skal du kontakte jordmor eller lege snarest, sier hun.

Åreknuter i graviditeten

Symptomer på åreknuter er tyngdefølelse, smerter, nattkramper, nummenhet og prikking, ifølge Widsten. Hun sier at årsaken er hormonell, og det kan hjelpe å bruke støttestrømper, holde bena høyt og prøve aktiviteter som svømming.

Schjelderup forklarer at åreknuter oppstår i venene, altså de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet. Åreknuter er utvidelser og utposinger av vener i beina som blir synlige gjennom huden, der de kan bule ut mot hudoverflaten og ses som krøllete, blåfiolette eller mørkfargede vener i leggene.

- Svangerskap forverrer gjerne åreknutene da livmoren trykker på hovedblodårene som fører blodet fra beina og opp til hjertet. Dette gir et trykk i blodårene i beina, rundt endetarmen og i vulva. I tillegg fordobles blodmengden under svangerskapet, som igjen fører til økt trykk i venene, informerer hun.

Widsten informerer om at åreknuter i svangerskapet er hormonelt betinget, da kjønnshormonet progesteron stiger.

Ifølge Schjelderup får noen kvinner åreknuter rundt endetarmen i svangerskapet, også kalt hemoroider. Åreknuter rundt kjønnsåpningen og på kjønnsleppene kan også forekomme.

- De aller fleste gravide merker ikke noe ubehag fra åreknutene, men noen kan oppleve en brennende følelse og verk, i tillegg til å føle seg tung i beina, sier hun, og avslutter:

- For å unngå dette anbefales det å unngå å legge på seg alt for mye, da høy vekt øker risikoen for at åreknuter oppstår. Plasser beina høyt når du har mulighet til det.