Fly når man er gravid
Er du gravid og skal ut og fly?
Da kan det være smart å vite dette.
- Kvinnen bør tenke over hvor viktig det er å gjøre denne reisen akkurat nå, og hvilken risiko hun vil til å ta.
Det sier overlege Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet, som også er barnelege og har diplom i tropemedisin- og helse.
Generelt anbefaler hun gravide å føre et rolig og regelmessig liv, og minner om at det er veldig få norske kvinner som er gravide i mer enn et par-tre år i hele sitt liv.
- Graviditet er kanskje ikke den mest gunstige tiden for store eventyr som medfører store endringer i klima, mat, bakterieflora og døgnrytme, mas, koffertbæring og langvarige reiser uten mulighet til å legge seg ned, sier hun og legger til:
- De aller fleste er jo ganske friske og i god form gjennom hele svangerskapet. Førstegangsgravide vet minst om hva de kan vente seg i løpet av svangerskapet, mens fleregangsgravide kan bygge på egen erfaring.
SAS og Norwegians flyregler for gravide
- Du kan fly fram til fire uker før termin uten legeerklæring.
- Mellom fire til to uker før termin må ikke flyturen ta mer enn fire timer, og du må vise og få godkjent legeerklæring som viser at du trygt kan ta fly.
- Reiser du tur/retur, må du forsikre deg om at legeerklæringen dekker hele tidsrommet. Oppbevar den i håndbagasjen når du flyr.
- Mindre enn to uker før termin kan du ikke fly.
- SAS opplyser at venter du tvillinger kreves det legeerklæring som må godkjennes av SAS medisinske avdeling fra 12-18 uker. Flytiden kan ikke overstige fire timer.
- Fra åtte uker og frem til termin kan du ikke fly.
Kilde: SAS.no og Norwegian.no, juni 2016.
Hvor lenge kan du fly som gravid?
De fleste flyselskaper, som SAS og Norwegian, godtar at du flyr uten legeerklæring frem til fire uker før termin, deretter med legeerklæring fra to til fire uker før og så er det forbud etter dette.
- Det finnes egne regler for tvillinggravide og andre tilstander. Dette må du sjekke individuelt, tipser Kari Løvendahl Mogstad, som er spesialist i allmennmedisin med stort engasjement innen svangerskaps- og barselsmedisin. Hun er også skribent og skriver bloggen livslangs.no.
Reisemålene du bør gå for som gravid
Kirsten Jørgensen, leder i Den norske jordmorforeningen, råder deg til å dra til land du er trygg på, som land i Norden, Skandinavia og Europa.
- Ting kan skje, og da tenker jeg at hvorfor skal du dra så langt? Det er godt å ha trygge rammer rundt seg. Og det å reise til veldig varme steder kan være belastende og ubehagelig for gravide.
Hvilke steder bør gravide unngå?
- Nå har det vært veldig mye skriving om Zikavirus, og dette kan gi alvorlige skader på barna. Dette viruset kommer med mygg, og er nå utbredt i blant annet Brasil og flere land i Sør- og Mellom-Amerika. Ellers er det generelt ikke anbefalt å oppsøke land hvor det er stor risiko for å få malaria, sier Mogstad.
Jørgensen synes du bør spørre deg selv om hva som er best for deg akkurat nå, og om du virkelig må reise til de mest eksotiske strøkene.
- Mitt beste tips er å finne ut hva du selv har det best med. Er du et godt stykke ut i svangerskapet bør du gå for en god og rolig ferie. Ta det med ro, men det betyr ikke at du trenger å sitte hjemme i godstolen.
Gravid på flyreisen
Ifølge Mogstad bør ikke gravide fly altfor lange destinasjoner på grunn av økt risiko for blodpropp – særlig på flyreiser over fire timer.
- Du er mer utsatt for blodpropp når du sitter lenge og er gravid. Blir du sittende lenge må du ha elastiske strømper (støttestrømper), forklarer Jørgensen.
Sandbu råder deg til å stå opp og spasere i midtgangen – og helst ikke sjeldnere enn hver annen time.
- Langvarig sitting fører gjerne til hovne bein, og de kan bli mye mer hovne hos gravide enn hos ikke-gravide.
- Drikk og spis godt også. Du trenger litt ekstra næring – blodsukkeret svinger mer. Spesielt det med bevegelse og elastiske strømper er veldig viktig når du er gravid, legger Jørgensen til.
Første trimester
Mogstad legger til at du som gravid skal være mer forsiktig i sol og varme, både på grunn av økt følsomhet for sol, og ikke minst varme.
- Du skal også tenke deg godt om, i tilfelle du må på sykehus eller trenger helsehjelp. Hva vil du synes om å havne på et sykehus langt borte og hjemmefra, under fjerne himmelstrøk, når du er gravid?
Ifølge Jørgensen bør du tenke over at helsestellet også er – eller kan være – annerledes enn hjemme.
- Jeg sier ikke at du ikke skal reise noe sted, ting kan skje overalt, men det er noe med språk og omgivelser og hva du er vant til hjemmefra, sier hun.
Sandbu opplyser om at risikoen for spontanabort høyest i første trimester, og risikoen for for tidlig fødsel er høyest i tredje trimester.
- Andre trimester er dermed den tiden risiko for svangerskapskomplikasjoner er lavest, og tiden hvor de fleste gravide føler seg mest vel, sier hun.
- Planlegg vaksinering før du blir gravid
I utgangspunktet bør ifølge Sandbu ingen legemidler gis til gravide. Grunnen er en teoretisk risiko for fosterskader. Dette gjelder også vaksiner.
Sikkerhetssele og nødutgang
- Gravide bør legge sikkerhetsselen under magen når de sitter fastspent, for å unngå press på livmoren.
- Gravide får ikke lov til å sitte ved nødutgangen, da disse plassene er for folk som kan være behjelpelig dersom det skulle skje noe.
Kilde: Informasjonssjef i Norwegian, Åsa Larsson og spesialist i arbeidsmedisin og flylege hos SAS, Anne M. Birkeland
- Risikoen er høyest de første tre månedene av svangerskapet. Hvis en gravid kvinne skal vaksineres, bør det ikke gjøres i svangerskapets første trimester, sier Sandbu, som har vaksiner og vaksinasjon som fagfelt.
Unntak kan være aktuelt ved stor smitterisiko, siden sykdommen det kan vaksineres mot oftest medfører høyere risiko enn vaksinasjonen.
- Det er ikke sikkert dokumentert at noen vaksine har gitt fosterskade, men det er få vaksiner som har vært gitt til gravide i større utstrekning, sier overlegen.
Mogstad anbefaler deg å sjekke med ditt lokale vaksinasjonskontor eller Folkehelseinstituttet for oppdaterte råd om vaksiner, da det er ulike anbefalinger for forskjellige land.
- Det er generelt lurt å planlegge vaksinering før du blir gravid, sier hun.
For alle ikke-vestlige reisemål, er det ifølge Sandbu anbefalinger om vaksinasjon. Hvilke vaksiner som skal gis, avhenger av tidligere vaksinasjoner.
- Difteri-, stivkrampe- kikhoste- og poliovaksine er godt undersøkt hos gravide, og kan gis. Det samme gjelder vaksine mot hepatitt A (smittsom gulsott), sier hun.
- Det er ganske mye erfaring med bruk av hepatitt A-vaksine til gravide. Hepatitt i svangerskapet kan være alvorlig, både for mor og barn, legger hun til.
Ved høy smitterisiko innebærer derfor vaksinasjon mindre risiko enn å være uvaksinert.
- Også hepatitt B finnes det vaksine mot. Men risikoen for hepatitt B-smitte er ikke så veldig høy ved feriereiser sammen med sin faste seksualpartner (smitter seksuelt og gjennom blod), opplyser Sandbu.
Før reiser til tropisk Afrika og tropisk Sør-Amerika kan gulfebervaksinasjon være nødvendig. Gulfebervaksine er en levende vaksine.
- Gulfebervaksine er en levende vaksine. Det er ikke sikre holdepunkter for at den kan gi fosterskade, men vaksinevirus kan infisere fosteret. Det er visse holdepunkter for at vaksinen virker dårligere hos gravide.
BCG-vaksine mot tuberkulose skal ikke gis til gravide. Andre reisevaksiner (tyfoidvaksine, japansk encefalitt-vaksine m.fl.) bør ifølge Sandbu som hovedregel unngås i svangerskapet.
- Ved stor smittefare kan vaksinasjon likevel være aktuelt. I hvert enkelt tilfelle bør den reelle smitterisikoen – og nødvendigheten av å reise – veies mot den teoretiske risikoen en vaksinasjon innebærer, råder hun.
Vær ekstra forsiktig med maten
Som kjent er det en del matvarer du skal være forsiktig med når du er gravid, både hjemme og på reise.
- Vi har alle en økt risiko for å bli smittet av fremmede bakterier når vi reiser til eksotiske land. Dette er alltid kjedelig, men det kjennes særlig ubehagelig når man er gravid, og kan gi ekstra engstelse og uro, sier Mogstad.
- Et svangerskap er det mest naturlige i verden på en måte, men også er de veldig sårbart og kan bli dramatisk dersom det først skjer noe. Dette er særlig merkbart når man er langt borte hjemmefra. Oppdatert informasjon om matvarer du bør være forsiktig med finner du på Matportalen.no og Helsenorge.no, legger hun til.
Matportalen opplyser om at på grunn av en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge, er det klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet.
På grunn av fare for smitte med parasitten Toxoplasma, skal gravide ifølge Matportalen ikke spise noe kjøtt som ikke er helt gjennomstekt eller –kokt.
Det er også viktig å unngå ukokte grønnsaker, bær, salater og spirer som ikke er grundig vasket, samt frukt som ikke kan skrelles.
Du kan drikke nykokt varm te og kaffe, vann og mineralvann fra flasker du åpner selv. Vann fra springen anbefales vanligvis ikke, og unngå isbiter. Puss tennene i flaskevann, og unngå å svelge vann når du dusjer, bader eller svømmer i vann som kan være forurenset, opplyser Matportalen videre.
Vær også nøye med vask av hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
Folkehelseinstituttet.no skriver at diaré kan provosere fram rier under hele svangerskapet. Derfor er forebygging av mage- og tarminfeksjoner viktig for gravide.
De beste reisetipsene for gravide
Mogstad sitt beste tips for en vellykket ferie som gravid, er å reise til et sted hvor du har stor sjanse for å kunne kose deg og slappe av – uten å gå rundt og være redd for smitte og å være veldig langt hjemmefra, dersom det skulle skje noe.
- Graviditet er ingen sykdom, og mange er spreke og opplagte. Men det er også en annerledes tid, som krever at man tenker litt annerledes enn om man ikke er gravid.
Hva er smarte ting å pakke med seg, både til flyturen og ferieoppholdet?
- Gode sko! Og luftige og ledige klær. Støttestrømper på flyturen. Samt en god solkrem. Husk også å ta med Helsekortet for gravide, råder Mogstad.
Tips! Sjekk også Folkehelseinstituttet sine nettsider, fhi.no, velg tema og deretter reiseråd for å lese om vaksiner, gravide, malaria, matvare- og drikkevannshygiene, etc.
Denne saken ble første gang publisert 01/07 2012, og sist oppdatert 17/04 2018.