Førstegangsfødende
Førstegangsfødende blir eldre og eldre
Kun Danmark, Sverige og Finland har eldre førstegangsfødende enn Norge.
Siden vi på 1960-tallet begynte å observere alderen på førstegangsfødende i Norge, har tallet steget jevnt og trutt. Ifølge tall fra Medisinsk fødelsregister var gjennomsnittsalderen til norske førstegangsfødende i 1967 22,6 år. I 2012 var den 27,9.
I Danmark, Sverige og Finland er mors alder ved første barn enda høyere.
Lengre utdannelse
Ole Henrik Edland, rådgiver ved medisinsk fødselsregister og avdeling for helseregisteret i Folkehelseinstituttet, forteller til Foreldre.no at han tror grunnen til at vi har blitt eldre før vi får barn er at det har blitt mer og mer vanlig å ta lengre utdannelse før første fødsel.
- De fleste finner det naturlig å etablere seg når man har blitt ferdig med utdanningen, fått jobb og har jobbet en stund. På sekstitallet kunne du gå ferdig realskolen og få en grei, funksjonær jobb. Nå er det nesten utenkelig å etablere seg uten å ha gått tre år på høyskole, sier han til Foreldre.no.
Videre forteller han at han også tror man blir påvirket av folk rundt seg.
- Det gjør noe med huet ditt at "alle andre" gjør det. La oss si at noen damer som har passert 30 har noen i vennekretsen som har etablert seg og fått barn. Da blir de mer iherdige med å bli ferdige selv, forteller han.
Han forklarer at det har noe med en blanding av hva du observerer, og den biologiske klokken å gjøre.
Ikke alle er like gamle når de får barn. Malin var bare 14 år da hun ble gravid.
En absolutt grense
- Når du begynner når du er godt over 30, har du ikke så mye tid på deg rent biologisk. Alt har blitt "dyttet" veldig mye oppover. Barnekurven vil ha gått ned rett og slett fordi vi ikke har tid til å få så mange, sier Edland.
Gjennomsnittsalder på førstegangsfødende i Norden i 2011
Danmark: 30,7
Sverige: 29
Finland: 28,4
Norge: 27,7 (27,9 i 2012)
Island: 27,1
Kilde: Medisinsk fødselsregister og Eurostat.
De fleste kvinner havner i overgangsalderen mellom 40 til 50 års alder.
- Det ligger i kortene at vi har en absolutt grense. Norge har definitivt villet legge til rette for at unge skal få barn, nettopp fordi vi trenger barn.
Han forteller at i forbindelse med finanskrisen i Sverige, ble alle under 25 år sagt opp i industrien. Og at Danmark hadde en ganske høy arbeidsledighet.
Han tror dette kan være faktorer som har bidratt til at disse to landene har fått barn senere.
- Men det er mye høyere krav generelt nå. Vi ska ha det største og det fineste, noe som driver det hele opp. Det er slike ting som sammen virker inn på det med førstegangsalder hos mor, sier han.
Høyere i Oslo
Alderen på førstegangsfødende i Oslo er ca 31 år. Det har daglig leder av Familieklinikken, Lena Milling, lagt godt merke til.
Milling er også utdannet jordmor og akupunktør.
- Jeg synes hoveddelen av eldre førstegangsfødende er i Oslo. Det er veldig få rundt 20-24 år som kommer til oss. Jeg har ofte mødre fra rundt om i landet som er yngre. De kan komme fra Nord-Norge, Hønefoss eller Toten, for eksempel.
Hun tror, i likhet med Edland, at utdanning står først i fokus hos mange.
- Vi bor i en by hvor det er mye fokus på utdanning og å skaffe seg leilighet. Man har kanskje ikke tid til å etablere seg, og mange begynner derfor med barn litt senere, sier hun.
Ingen forskjell på ung og eldre
Milling forteller at det ikke spiller noen rolle om man er ung eller "gammel" når man får barn.
- Det er veldig personlig når man føder barn. Det er sikkert mange fordeler å være eldre med tanke på at man kanskje har det tryggere rundt seg økonomisk, samt at man kanskje har gjort seg opp litt mer meninger, forteller hun.
Videre forteller hun at om man tenker på å ville ha flere barn, så burde man begynne tidligere.
- Kroppen er jo en bedre fødekropp når man er yngre. Men det går veldig bra når man er eldre også. Statistisk sett så føder de eldre like bra som en 20 eller 25-åring. Selve fødetiden går fint, men det er sånn at når man er eldre så tar det lengere tid å reparere. Man bruker litt lenger tid på å komme seg, sier hun.
Hun forteller at hun håper at snittalderen på førstegangsfødende går ned.
- Jeg håper den snur. Jeg håper vi kan se at det går an å ta en utdannelse og få barn. Barn er fremtiden vår, sier hun.
Les også:
Unngå alvorlige rifter under fødselen
De største gravid-redslene blant førstegangsfødende
Så mye smerte må du tåle under fødselen
Denne saken ble første gang publisert 07/12 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.