Nye navnetrender
Foreldre velger navn de aldri har hørt
Hva navnet ender på har stor betydning for hvor poulært det blir.
Nykommernavn
Jenter:
India, Kiara, Lilje, Lycke, Madikken, Maline, Sienna, Tilje, Tindra, Triana
Gutter:
Arion, Eliah, Emrik, Evander, Jayden, Krisander, Matheo, Milian, Solan, Vilmer
Kilder: Ivar Utne, navnforsker ved Universitetet i Bergen og Babydrøm
- Det er sosialt akseptert å finne særegne navn. I tillegg vil endel av dagens foreldre gjerne ha navn de er alene om. Da blir gjerne de konforme trygge navnene uaktuelle, sier Jørgen Ouren, navnestatistiker i Statistisk sentralbyrå.
Kiara og Arian er lekekamerater anno 2014. Hva skjedde med Ola og Kari?
Mest sannsynlig kommer dagens foreldre til å velge navn de ikke husker fra sin egen barndom, skriver magasinet Babydrøm.
Bladet presenterer en rekke trender som er typiske for dagens mest populære navn.
Navnetrender går i bølger, og hver bølge lever i 10-15 år. Dagens foreldre er fantasifulle og hardtarbeidene i jakten på "det helt spesielle navnet". Det er det flere grunner til.
Nygamle navnevalg
Mange av navnene det børstes støv av er gamle og velkjente. I tillegg dukker det opp navn fra utlandet som blomstrer opp her hjemme (se faktaboks).
Navnene det refereres til i faktaboksen var det færre enn tre som fikk i perioden 1900-1990. I perioden 2010-2012 var det derimot ti eller flere som fikk dem.
- Det er med navn som med moter. Det er in i en eller flere kortere perioder. Gjerne med mange års mellomrom. Gamle navn kan oppleves spennende, fordi de har vært borte en stund. Så tas de frem fra glemselen og får en ny vår, sier Ouren.
Inspirert av svenskene
I følge Statistisk Sentralbyrå henter vi mye inspirasjon fra Sverige i navnejakten. Filip og Emma toppet navnestatistikken for 2013, og William tronet på topp i 2011 og 2012. Alice har toppet listen i Sverige i tre år, men foreløpig er det ikke særlig populært hos oss.
Går lei
Guttanavn som slutter på -ian
Hvilke endelser et navn har, får stor betydning for dets populæritet. Guttenavn som slutter på -ian blir stadig mer populært.
- Adrian
- Arian
- Bastian
- Damian
- Emilian
- Fabian
- Kaspian
- Maximilian
- Milian
- Sebastian
Kilder: Ivar Utne, navnforsker ved Universitetet i Bergen og Babydrøm
Men hvorfor går navnestatistikken i bølger?
- Det er vel så enkelt som at vi går lei. Bibelske guttenavn var veldig populære en periode, men statistikken er nå på vei ned. Grunnen er nok at det er veldig mange i et bestemt kull som heter det samme, forteller Ouren.
Navneendinger
Hva ender navnet ditt på? Det har nemlig stor betydning for hvor poulært det blir. For tiden kommer guttenavn på -ian stadig mer frem i søkelyset. Adrian, Arian, Bastian, Damian og Emilian er eksempler på dette.
Når det kommer til jentenavn har a-endingen vært i vinden lenge. Som nevnt tidligere topper navnet "Emma" jentenavn-statistikken for 2013. På topp 10 ligger også blant annet Sara/Sarah og Nora/Norah.
De siste årene har over 50 prosent av alle jentebabyer fått navn som ender på a (eller ah). Nå ser vi at jentenavn som ender på -ia er på vei opp. Amalia, Anastasia, Cecilia, Felicia og Julia er eksempler på dette.
To vokaler inntil hverandre
Myke velklingende navn er i vinden som aldri før. Det innebærer at navnet har to vokaler inntil hverandre og færre konsonanter.
- Tea, Lea, Noah og Theo er eksempler på velklingende myke navn som også er blitt svært populære. Navnene har ingen stopp midtveis som navn med flere konsonanter som f.eks. Christoffer, forteller navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Utne understreker at slike tendenser særlig gjelder navn på dagens toppliste.
- Hvilke endinger som er populære varierer med tiden. På 80-tallet var ja- og je- endinger i vinden, noe Anja og Tonje er eksempler på. På 90-tallet ble navn som endte på ine veldig populært, som f.eks. Andrine og Ine, forteller han.
Jentanavn som slutter på -ia
Jentenavn som slutter på a har vært populære en stund. De siste årene har rundt 50- prosent av alle valgte jentenavn sluttet på a (eller ah). Nå er jentenavn med -ia endelser på vei opp.
- Amalia
- Anastasia
- Cecilia
- Felicia
- Julia
- Livia
- Lydia
- Natalia
- Sofia
- Victoria
Kilder: Ivar Utne, navnforsker ved Universitetet i Bergen og Babydrøm
Velkjente navn, ny uttale
En helt annen trend er å hente inn et kjent og kjært navn, for så å lage sin egen uttale på det.
- Her endres navnet etter hvor trykket ligger i uttalen. Emil er et eksempel. I stedet for å legge trykket på begynnelsen (altså på e), legger de trykket på i i steden. I'en blir lengere i denne uttalen, forklarer Utne.
Noe av forklaringen kan muligens skyldes snobberi.
- Det høres kanskje mer fornemt ut når trykket i uttalen ligger mot slutten av navnet. Emil med lang i er kanskje mindre ordinær enn gode gamle Emil, sier han.
Kan ikke rope på dem
Dagens foreldre er også glade i dobbeltnavn, men i motsetning til tidligere er navn nummer to ofte til pynt. I tillegg er navnet også ganske sjeldent. Dermed ender de ofte opp med svært uvanlige navnekombinasjoner.
På femti- og sekstitallet hadde jentene dobbeltnavn som f.eks. Anne-Berit i den hensikt at begge navnene skulle brukes. Du kan fint rope Anne -Berit inn til middag. Det verre å rope på lille Iselin Angelica, Selma Aurora eller Isak Olai.
- Tidligere hadde navn nummer to en reel funksjon, vi skulle skille folk fra hverandre. Nå er navn nummer to mer til pynt enn til bruk i hverdagen, og dagens foreldre supplerer gjerne med sjeldne og originale navn, sier Utne.
Les mer
Slik komponerer du et velklingende dobbeltnavn
Disse korte navnene startet som kjælenavn
Menn og kvinner velger forskjellige navn