Stjernekikker og fødsel
Stjernekikker? Vær forberedt på en litt tyngre fødsel
Men med riktig fødestilling øker sjansen for at babyen snur seg rett vei.
- Bruk av epidural og en liggende fødestilling kan føre til at flere barn fødes som stjernekikkere, sier jordmor Lisbeth Kopperud.
Hun er privat jordmor, og utfører både svangerskapskontroller og hjemmefødsler.
Stjernekikker og fødsel
En stjernekikker er et barn som blir født i hodeleie med ansiktet vendt oppover.
I vanlig hodeleie ligger barnet med ryggen mot mors mage og ansiktet mot mors rygg, slik at bakhodet vender opp under fødselen. Stjernekikkeren ligger motsatt vei, med ansiktet mot mors mage og ryggen mot mors rygg.
Gjennom fødselen roterer barnet ned i bekkenet, og det vanligste er at barnet roterer med bakhodet frem mot symfysen. Stjernekikkere roterer motsatt vei, eller rotasjonen stopper når babyen har bakhodet og ryggen mot mors rygg og ansiktet frem mot symfysen. Når barnet blir født, er ansiktet vendt opp mot stjernene, derav navnet stjernekikker.
- De aller fleste stjernekikkere blir født uten særlige komplikasjoner, men det er vanlig at det tar litt lenger tid fordi barnet ligger i en litt mindre gunstig posisjon, forklarer Kopperud.
Passiv mor gjør fødselen vanskeligere
Krumningen i barnets nakke er godt tilpasset symfysen og gjør at babyer i vanlig hodeleie passerer enklere enn en stjernekikker, der det er ansiktet som må jobbes under symfysen i den siste fasen av fødselen.
Mange stjernekikkere bøyer hodet bakover og får dermed haken oppover, noe som krever mer plass gjennom bekkenet og under symfysen. En fødsel med en stjernekikker kan derfor ta lenger tid og oppleves hardere enn en fødsel i vanlig hodeleie.
En stjernekikkerfødsel bestemmes ikke nødvendigvis av hvordan babyen ligger i magen idet fødselen starter. Selv om babyen i utgangspunktet ligger ”feil vei”, det vil si med ryggen mot mors rygg, vil de fleste babyer kompensere ved å rotere en halv gang ekstra under fødselen og dermed komme ut ”riktig” vei. Men denne rotasjonen kan påvirkes negativt dersom mor er passiv under fødselen, mener Kopperud.
- Dersom mor er passiv og ligger på ryggen under fødselen er det mer sannsynlig at babyen ikke får rotert riktig. Det handler ganske enkelt om tyngdekraft. Dersom mor ligger på ryggen, vil tyngdekraften påvirke babyens rotasjon på en mindre gunstig måte enn dersom hun står på kne og lar tyngdekraften jobbe for henne, forklarer jordmoren.
Ultralyd har liten hensikt
Bruk av epidural er heller ikke så gunstig dersom barnet ligger feil, ettersom det fører til mer passivitet under fødselen og kan dermed bidra til at babyen ikke roterer riktig.
- Det er sjelden at stjernekikkere må tas med keisersnitt, men det fører oftere til bruk av vakuum eller tang. Det kan ha mye med fødestilling å gjøre, sier Kopperud.
Hun mener det har liten hensikt å bruke for eksempel ultralyd for å se barnets posisjon tidlig i fødselsforløpet.
- Man kan lett tro at vi ved å bruke ultralyd på fødestua vil få oversikt over hvordan fødselen vil forløpe, men det stemmer ikke nødvendigvis. Babyen kan godt ligge på skrå veldig lenge og så snu seg den siste halvdreiningen rett før den kommer ut, sier Kopperud.
Mindre gunstig for barnets nakke
En stjernekikkerfødsel kan være mer belastende for både mor og barn enn en fødsel i vanlig hodeleie.
- En god del av de babyene med nakkeproblemer som vi får til behandling hos oss viser seg at ble født som stjernekikkere, sier kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen.
Hun er gründer og innehaver av den tverrfaglige kiropraktorklinikken Bekken og barn, en del av kiropraktorkjeden ved samme navn, som spesialiserer seg på behandling av gravide, bekkenplager, spedbarn og barn.
- Å bli født som stjernekikker er ikke like gunstig for barnets nakke som vanlig hodeleie, og kan føre til spenninger og nedsatt bevegelse i babyens nakke og skuldre. Noen barn vokser det av seg, men andre kan trenge øvelser eller behandling for å bli bedre, sier Aas-Jakobsen.
- Hva er typiske tegn på at babyen har problemer med nakken?
- De har gjerne en favorittside som de vil ligge på hele tiden, eller de spenner seg bakover i en bue. Mange nekter å ligge på magen fordi de ikke får til å ligge godt, eller fordi det kan være ubehagelig å løfte hodet når de ligger på magen, sier Aas-Jakobsen.
Magetrening viktig for motorikken
Å ligge på magen er viktig trening for å utvikle barnets motorikk. Når barnet ligger på magen styrkes hender, armer og skuldre i tillegg til nakke og ryggmuskulatur, slik at barnet kan lære å strekke seg etter ting og rulle rundt fra side til side. I tillegg trenes kjernemusklene som trengs for at barnet skal lære seg å krabbe og gå.
- Det er vesentlig for barnets utvikling at det kan snu hodet til begge sider og klarer å ligge på magen. Bevegelighet i nakken er viktig for absolutt alt barnet gjør, sier Aas-Jakobsen.
Barn med nedsatt bevegelse eller spenninger i nakken har ofte en tendens til å gråte mye, og det er ikke uvanlig å mistolke tilstanden som kolikk.
- Nakkespenninger kan også føre til problemer med ammingen, fordi spenningene kan påvirke kjeven eller barnets mulighet til å finne en god og avslappende ammestilling, sier kiropraktoren.