Spinalbedøvelse
Alt du må vite om spinalbedøvelse ved fødsel
Bare ved noen få fødsler kan det være aktuelt med spinalbedøvelse. Slik fungerer det.
- Spinalbedøvelse blir brukt mye mindre enn epidural, og så lite som kanskje 1 prosent får dette under fødsel.
Det forklarer Leiv Arne Rosseland, spesialist i anestesiologi ved Oslo universitetssykehus.
Ifølge han benyttes spinalbedøvelse ved fødsel svært sjeldent.
Hvordan fungerer spinalbedøvelse?
- Spinalbedøvelse blir satt med en nål midt på ryggen, i det væskefylte rommet hvor nerverøttene går. Sprøyten består av en liten dose lokalbedøvelse, og en lav dose av et morfinlignende stoff, forteller Rosseland.
Dette lindrer smertene ved en fødsel, og dersom du tar keisersnitt kan det settes en litt større dose for å oppnå full blokade av smerteseansen.
Klinikkdirektør ved kvinneklinikken hos Akershus universitetssykehus (Ahus), Pernille Schjønsby, forteller at spinalbedøvelse ved fødsel sjeldent blir tatt i bruk også hos dem.
- Epiduralbedøvelse er den vanligste formen for ryggbedøvelse under fødsel, sier hun.
Når brukes spinalbedøvelse?
Spinalbedøvelse er en metode som virker raskt og effektivt, og brukes for eksempel i tilfeller der den kommende moren tidligere har født raskt.
- I noen tilfeller brukes det også helt mot slutten av en fødsel dersom det oppstår behov for smertelindring, forteller Rosseland.
Grunnen til at bedøvelsen settes så sent i fødselen, eller i tilfeller der fødselen regnes med å gå raskt, er fordi en dose kun har effekt i ca. én til to timer. Selve prosessen med å sette bedøvelsen er rask, og lindringen er hurtigere enn ved epidural.
- Ved både vanlig fødsel og keisersnitt settes nålen, bedøvelsen sprøytes inn og nålen fjernes. Det hele tar noen få minutter, forteller Rosseland.
I motsetning til epidural er spinalbedøvelse en engangsdose.
- Fordelen med epidural er at den kan brukes over et lengre tidsrom. Dette er fordi en kan fylle på bedøvelse gjennom en liten slange som legges inn i epiduralrommet når en har behov for det, forteller Schjønsby.
Hun legger til at ved Ahus bruker de spinalbedøvelse når det trengs rask virkning, og når de ikke forventer at bedøvelsen må vare lenge.
Hvem får spinalbedøvelse?
Det finnes flere myter om at spinalbedøvelse ikke kan brukes dersom du har skiveprolaps, har operert ryggen eller om du har en tatovering på ryggen. Rosseland avkrefter dette.
- Det er svært få pasienter som ikke kan få spinalbedøvelse. Det kan derimot være vanskelig å gjennomføre hvis pasienten har et operasjonsarr, forteller Rosseland.
Videre opplyser han om at du ikke bør få spinal- eller epiduralbedøvelse hvis du har sykdommer med økt blødningstendens, eller om du lider av ryggmargsbrokk.
Bivirkninger av spinalbedøvelse
- Den største ulempen med spinalbedøvelse er at den har begrenset varighet. Spinalbedøvelse kan gjentas, men hvis det er behov for smertelindring i mer enn to timer er det bedre med epiduralbedøvelse, sier Rosseland.
Dersom den fødende kvinnen bruker spinalbedøvelse, og effekten avtar før barnet er ute, kan det være smertefullt.
Noen opplever også bivirkninger etter spinalbedøvelse.
- Pasienter kan risikere å få blant annet blodtrykksfall og varmefølelse, i tillegg til tunge bein og kløe, sier Rosseland.
Den største fordelen med spinalbedøvelse er at den kan brukes både sent og tidlig i fødselen, dersom du kun har behov for smertelindring i en kort periode.