Sette i gang fødsel
Kjerringrådene som skal sette i gang fødselen
De fleste kjerringråd har ingen funksjon, men noen kan imidlertid hjelpe på igangsetting av fødselen.
Ingen vet nøyaktig hvilke mekanismer som gjør at fødselen starter en bestemt dag, men man vet at hormoner virker inn.
- Stresshormoner som adrenalin kan stenge for at riene kommer i gang. Derfor er det viktig at du roer ned og prøver å glede deg til fødselen. Slapper du av, øker oksytocinet og modningen, og du får lavt adrenalin. Da er sjansen for å gå i fødsel større. Det er en grunn til at de fleste fødsler starter om natten, når du sover, forklarer jordmor Tove Nordahl, eier av privatklinikken Meg og Magen i Tønsberg.
Oksytocin er det samme hormonet som legene gir kunstig for å sette i gang veer, eller hvis veene har stoppet opp.
Tips for å sette i gang fødselen:
Dette kan hjelpe:
Sex og varme kluter på brystene eller stimulering av brystvortene.
Dette hjelper trolig ikke:
Gå i trapper, hoppe tau, kjøre over fartsdumper, soneterapi, spise rømmegrøt, ta GLA-kapsler, spise biola, kanel, komle og ananas, spise sterkt krydret eller fet mat, drikke sterk kaffe, tonic water, te av bringebærblader eller lakrisrot-te.
Styr unna:
Klyster/lakserende oljer, å slite deg ut med f.eks. gulvvask eller å spise/drikke merkelige ting som du vanligvis ikke spiser.
Kilder: Forum på barnimagen.com og snartmamma.com.
- Det kan også hjelpe at partneren din koser med deg, stryker deg over ryggen eller masserer deg. Da går stresset og adrenalinet i kroppen ned. Stress gjør livmorhalsen stram, på samme måte som at stress kan gi stramme skuldermuskler. En moden og avslappet livmorhals vil gi mye raskere etter når barnet presser på innenfra, forklarer jordmoren.
Sette i gang fødsel med kjerringråd
Jordmoren forklarer at rådene som finnes er mange og velmente, men at det finnes kjerringråd du bør holde deg unna.
- Å stå med hodet i vaskebøtta, mener jeg er unødvendig. Det gjør deg bare sliten før fødselen og fremkaller heller ikke veer, men kan gi deg vonde kynnere. Kynnere tretter deg ut desto mer, og gir falske forhåpninger om at du går i fødsel, sier hun.
Du bør også la være å drikke og spise merkelige ting du vanligvis ikke pleier å spise, og heller ikke ta avføringsmidler. En natt på doskålen er ikke en god oppvarming til fødselen.
- Avføringsmidler som lakserolje kan dessuten være farlig. Det gir deg harde magekramper, noe som kan føre til at livmor og morkaken trekker seg sammen, og barnet får mindre oksygen,sier Nordahl.
Sex før fødsel
Det er bare ett kjerringråd jordmoren går god for, og det er sex. Ifølge Nordahl kan sex tre ganger etter hverandre, med sædutløsning, tilsvare en modningskur. Dette er også tipset fra homeopat og akupunktør Anette Heggemsnes ved Frøya-klinikken i Oslo.
- Sæd inneholder prostaglandin, som er det hormonet som legene gir til kvinner som kommer på sykehuset for å bli satt i gang. Det er med på å myke opp livmorhalsen, sier Heggemsnes.
Hun legger til at å massere brystvortene til den gravide kvinnen frigjør oksytocin, som igjen kan medføre sammentrekninger i livmoren.
Les også: Svar på det du lurer på før fødselen
Akupunktur hos jordmor
Nordahl mener at også en akupunkturbehandling kan være med på å gjøre livmorhalsen myk og ettergivende, og da særlig dersom du får den hos en jordmor.
- Jordmor kan undersøke babyen og snakke med deg om fødselen, samtidig som du får akupunktur, en totalpakke som gir gode resultater. I tillegg til modningsakupunktur kan du få avspennende nåler eller nåler som skal gi energi, alt etter hva du trenger, sier hun.
Akupunktur er en godkjent behandling i helsevesenet, og en rekke jordmødre har utdannet seg innen det. Også Heggemsnes anbefaler akupunktur.
- Studier har vist at gravide som får akupunkturbehandling oftere føder til termin, enn kvinner som ikke får det, sier hun.
Kjerringråd som å ta et glass rødvin eller spise sterk mat, har ingen av dem spesielt tro på.
- Hvile, sex, massasje eller å ta et varmt bad for å slappe av ville jeg heller ha prøvd. Og spis det beste du vet, bruker jeg å si. Lad opp energien før fødselen, som en skiløper før en konkurranse. Da får du bedre rier enn om du er sulten og sliten, sier Nordahl.