seteleie er myteomspunnet og fryktet:

– Nei, setefødsel er ikke mer smertefullt eller ødeleggende for mor

Mange frykter det verste når de får beskjed om at babyen i magen ligger med rumpa først. Etter et googlesøk er ikke mødrene mindre bekymret, men de vet kanskje ikke at en rumpe kan være snillere enn et hode.

<b>URKREFTER OG UENDELIG KJÆRLIGHET:</b> Thorbjørn kom med rumpa først, men mor fikk oppleve en fin fødsel allikevel.
URKREFTER OG UENDELIG KJÆRLIGHET: Thorbjørn kom med rumpa først, men mor fikk oppleve en fin fødsel allikevel. Foto: Privat
Først publisert

En varm junidag på midten av syttitallet var det min tur. I det som ifølge min mor var en ukomplisert og nærmest smertefri fødsel av meg. Alt gikk fint, kun med en liten hake, jeg kom med rumpa først. Kanskje jeg allerede da bestemte meg for å være litt annerledes. Tross alt er det bare fire prosent som kommer ut den veien. Normalen er hodeleie, og når det gjelder noe så viktig i livet som fødsel, skjønner jeg at de fleste vil være innenfor normalen.

Les også: Derfor ligger babyen i seteleie

Farmor var fødselslegen

På syttitallet hadde kanskje ikke moren min så mye hun skulle sagt med tanke på hvordan jeg skulle fødes, vaginalt eller med keisersnitt. Kanskje også fordi fødselslegen var min mors egen svigermor, og min farmor.

I dag er det ganske annerledes enn for 45 år siden. Kvinner vet hva de ønsker, og både vil og skal bli hørt. Med mine snart 20 års lange erfaring, opplever jeg at kvinner som får beskjed om barn i seteleie både kan bli overrasket og noen nesten skeptiske til om det skal gå bra.

For setefødsel er fremdeles myteomspunnet og det skal ikke mange googlesøk til for å bygge opp under de negative mytene. For mange slike tanker kan gjøre veiledningssamtalen kvinnen får på poliklinikken med en fødselslege vanskelig.

Alle vil at fødselen skal gå så ukomplisert som mulig. Både vi på fødeavdelingen og de som skal bli foreldre. Ved de aller fleste fødeavdelingene vil da førstevalget være å anbefale at fødselen går vaginalt, akkurat som jeg selv kom.

Forholdene skal ligge til rette og barnet måles så det ikke skal være for stort, og i enkelte tilfeller måles mors bekken også. Bekkenmål er i og for seg på vei ut, da et røntgenbilde hos en normalt høy kvinne ikke sier så mye om hvordan fødselen skal gå.

<b>THORBJØRN BROOK STEEN:</b> Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre &amp; Barn.
THORBJØRN BROOK STEEN: Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre & Barn.

Rumpa snillere enn hodet

Hva er kvinnene da redd for? Mange tenker at setefødsel gjør mer vondt og gir flere rifter. Epidural som smertelindring er faktisk anbefalt for alle med seteleie, og riene vil være like med sete eller hode. Når det kommer til rifter, er det nok mange som tenker at rumpa til babyen er stor, og derfor lager mer skade og smerte. Det er den ikke.

I motsetning til oss voksne har babyen en rumpe som er vesentlig mindre enn hodet, og dessuten mykere. Derfor vil den som ledende del av kroppen på mange måter være snillere for mors underliv enn hodet ville vært. Så svaret er nei, det er ikke mer smertefullt eller ødeleggende for mor.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Les også: Slik unngår du å revne under fødselen.

Myteomspunnet seteleie

En annen myte er at barn som blir født i seteleie får mer skader og kommer dårligere ut av en vaginal fødsel enn de som kommer i hodeleie. Denne myten er det mange som til og med finner støtte for i en medisinsk artikkel fra 2000 publisert i et kjent tidsskrift.

Den kom noen få år før jeg begynte jobben min som fødselslege og jeg har sittet i timevis, mer før enn nå, og snakket om nettopp denne. Artikkelen konkluderte faktisk med at det er tryggere for babyen å komme med keisersnitt enn vaginalt. Den har nærmest alene sørget for at veldig mange land, inkludert våre naboland, stort sett gjør keisersnitt hvis barnet ligger i seteleie.

<b>UKOMPLISERT:</b> Moren til Thorbjørn opplevde setefødselen som ukomplisert. I dag er mange norske kvinner redde for at barnet skal legge seg med rumpa først.
UKOMPLISERT: Moren til Thorbjørn opplevde setefødselen som ukomplisert. I dag er mange norske kvinner redde for at barnet skal legge seg med rumpa først.

Kritisert og tilbakevist

Kort tid etter artikkelen kom, ble den både kritisert og tilbakevist blant annet av norske leger. Artikkelen er bygget på informasjon fra land som har en helt annen svangerskapsoppfølgning og fødselshjelp enn vi har i Norge. Vi har i alle år fulgt veldig nøye med på hvordan det går med barna som fødes her gjennom et fødselsregister fra 1967 til nå. Ingen ting tyder på at det går dårligere med seteleiebarn som fødes vaginalt i forhold til keisersnitt.

Noe som er sant, det er at mange setebarn fødes med keisersnitt og flere av dem akutt. En av grunnene er som nevnt over at flere kvinner har dette som primært ønske, og for å føle seg trygg, skal ingen tvinges inn i en vaginal fødsel. Derfor har det fram til få år siden vært slik at ca. 30 prosent planlegger et keisersnitt.

Vi tar ingen sjanser

Nå det gjelder de akutte, er det mange av dem som skjer nettopp fordi seteleiet var uoppdaget og det ikke ble god nok tid til å trygge mor. Vi tar heller aldri sjanser og dersom det ikke går helt etter planen, gjøres det et keisersnitt på samme måte som vi gjør det hvis barnet ligger i hodeleie. Dessuten kan vi for eksempel ikke legge et vakuum på rumpa. 15 prosent av alle førstegangsfødende barn i hodeleie får den hjelpen på vei ut.

Men trenden snur. For noen år tilbake var jeg med i en podkast om seteleie. Der, som nå, forsøkte jeg å knuse noen myter og framsnakke vaginal setefødsel som et trygt alternativ. Om det var medvirkende eller om den nye generasjonen mødre er «tøffere» vet jeg ikke, men det er en tendens til færre keisersnitt, og det går fremdeles veldig bra med barna som fødes.

En annen faktor jeg har tro på er at mange av landets fødeavdelinger tenker annerledes under selve fødselen. Seteleiene ble alltid forløst med mor i gynekologisk leie, liggende på rygg i beholdere. Det er nesten selvsagt at det er vanskeligere å trykke når du ligger slik og det å snu mor på alle fire virker til at både fødselen er enklere for mor og barnet, og gir en tendens til færre keisersnitt.

Les også: Myter og fakta om fødsel

Nervøs farmor og urkrefter

Jeg fikk høre at farmoren min var ganske nervøs, og ga jobben videre til en annen fødselslege. Det var sikkert lurt. På et tidspunkt var det visstnok også et spørsmål om det skulle gå normalt vaginalt fordi rumpen min ikke kom skikkelig ned i bekkenet. Med de urkreftene jeg til stadighet blir overrasket over at kvinner mobiliserer på slutten av et langt løp, trykket hun alt hun hadde og der kom jeg til verden, på helt naturlig vis!