fødselsforberedende kurs

Alt du behøver å vite om svangerskapskurs

Du og din partner vil føle dere tryggere og mer forberedt etter å ha deltatt.

FØDSELSFORBEREDENDE KURS: Etter svangerskapskurset vet du akkurat hva som skjer under fødselsprosessen. FOTO: Getty Images
FØDSELSFORBEREDENDE KURS: Etter svangerskapskurset vet du akkurat hva som skjer under fødselsprosessen. FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

På fødselsforberedende kurs lærer du om den normale fødselsprosessen.

- Når du deltar på svangerskapskurs føler du deg tryggere. Du er bedre forberedt og det blir lettere å være delaktig i det som skjer under fødselen, sier leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

Hvorfor du bør delta på svangerskapskurs

Hun forklarer at jordmødre er eksperter på svangerskap og fødsel. På fødselsforberedende kurs gir jordmødre kunnskaper om en normal fødsel og en økt bevisstgjøring av kroppens ressurser.

- Dette gjør deg mer forberedt til fødselen, mentalt og fysiologisk. Jordmor går igjennom fødselens ulike faser og de forskjellige typene smertelindring. Du får informasjon om smertelindring og når du skal ta kontakt med fødeavdelingen, sier hun.

Videre forteller Schjelderup at en ledsager bør være med for å få tips om hvordan man kan opptre støttende og motiverende. På svangerskapskurs går dere også gjennom vanlige fødestillinger, hjelpemidler, og hvordan man tilrettelegger for det nyfødte barnet etter fødselen.

- Det er viktig å velge en ledsager som vil støtte og motivere deg under fødselen, understreker lederen i jordmorforbundet.

Kurs anbefales for førstegangsfødende

Jordmødrene Cecilia Kleven og Karin Johansson ved Oslo jordmor og kvinnesenter anbefaler at førstegangsfødende deltar på et kurs, eller har en god fødselsforberedende samtale med jordmoren sin.

- Dette for å være mest mulig forberedt når dagen kommer, og føle seg trygg på hva som skjer i kroppen, og hvorfor det for eksempel gjør vondt eller tar lang tid, sier de.

Alle kan delta

Alle kan delta på kurs, men etter hva jordmødrene erfarer har man best utbytte i siste del av svangerskapet.

- Dette er fordi om man tar det for tidlig er det fortsatt lenge igjen til fødsel, og man som gravid ofte ikke er helt klar. Noen liker også å være tidlig ute, så det er opp til hver enkelt, sier jordmødrene.

Anbefaler å ta med partner

-Vi anbefaler absolutt å ta med partner. Det er jo teamwork, konstaterer de.

Videre legger de også til at det er veldig nyttig for partneren å få være med for å tilegne seg informasjon om hvilke forandringer som skjer med kroppen under svangerskapet, og hvordan du kan støtte den fødende på en så god måte som mulig.

Hvem arrangerer?

Fødselsforberedende kurs holdes av sykehus, i privat regi og på utvalgte helsestasjoner rundt om i landet.

- Det varierer veldig om slike kurs er gratis, eller om kvinnen må betale for kurset. Dette avhenger av om kommunejordmor eller fødeavdelingene har kapasitet eller ikke, forklarer Schjelderup.

Jordmorforbundet mener at fødselsforberedelse med jordmor er en sentral del av svangerskapsoppfølgingen, og bør være et gratis tilbud for alle fødende uansett bosted. De vil også at kursene skal omfatte omvisning på fødeavdeling for fødselen.

På de aller største sykehusene, som for eksempel Akershus Sykehus, arrangeres det kurs en gang i uken.