Far og fødsel
Slik forbereder far seg til fødsel
Det er uten tvil mor som gjør den største jobben, men far kan også bidra.
Det er ikke bare enkelt å være den perfekte partner når det etter ni måneder med langsom venting plutselig begynner å skje ting.
Er du vordende pappa eller medmor – og blant dem som gruer deg til fødselen? Du er ikke alene.
Far og fødsel
Kitty Vestbø, jordmor ved Stavanger Universitetssykehus, forteller at hun ofte opplever at menn føler seg utilpass under fødselen.
- Det er en uvant situasjon for dem. De ser at kvinnen har det vondt, og føler at det ikke er noe de kan gjøre for å hjelpe henne, sier hun.
Vestbø tror at mange vordende fedre synes situasjonen er stressende fordi de føler seg maktesløse, og pleier å gi dem konkrete «arbeidsoppgaver» for å roe nervene.
- Ofte synes fedrene det er godt å ha noe konkret å gjøre som hjelper kvinnen. Jeg pleier å si at de kan massere henne hvis hun ønsker det, hente noe å drikke og lignende.
Vi har tatt en prat med helsesøster Tone Aanderaa, som følger gravide og deres partnere før og etter fødsel.
Tips til en god fødsel for alle
- Det er en fordel at du som partner har forberedt deg på fødselen før dere er på sykehuset. Et godt alternativ er at dere sammen drar på et fødselsforberedende kurs, sier Aanderaa.
Her lærer du om de ulike fasene i fødselen og ulike pusteteknikker, som vil være til stor hjelp for mor underveis. Når du som partner har lært det samme som henne, vil det bidra til at hun føler seg tryggere, fordi du vet hva hun skal gjennom og kan støtte henne hele veien.
For eksempel: Liker din kjære å bli massert når hun har vondt? Hvordan og hvor masserer du henne, så det kan avlaste smertene? Når du motiverer henne underveis i riene, hva fungerer best for henne? Vil hun høre sekunder, eller gode ord, eller nå er det snart over, nå er du halvveis?
Det er mye lettere for deg å støtte henne når dere har klargjort dette på forhånd, råder Tone Aanderaa.
Øv på stillinger og rier
Hun oppfordrer vordende foreldre til å øve på ulike fødestillinger og pusteteknikker hjemme. Med litt erfaring, vil det være lettere for pappa å hjelpe underveis i fødselen.
Far: - Bør jeg BÆRE henne ut i bilen, tror du?
Jordmor: - Ja, hvis hun har kraftige smerter og ikke greier å ...
Far: - Da blir det hjemmefødsel.
Ta tiden på sammentrekningene. De tar som regel ett minutt. Når du tar tiden, er det lettere for deg å motivere med å fortelle henne når hun er halvveis og når det snart er over.
Jo kortere pause hun har mellom riene, dess større åpning har hun.
Hjelp henne å hvile
Hjelp henne å finne nye stillinger så hun får variasjon. Har hun gode pauser mellom riene, hjelp henne å hvile. Er hun avslappet?
Kanskje hun trenger massasje eller en dusj?
Tilby henne mat og drikke underveis. Det er lett for henne å glemme at det er lenge siden hun har spist, når hun har regelmessige mageknip. Hun trenger energi, og det kan du hjelpe henne med
Det er ikke lett å kjenne om blæren er full med kontinuerlige rier. Minn henne på dette, så hjelper du henne å få mindre ubehag.
Ta ansvar
Far: - Det der må vel sys igjen etterpå, antagelig.
Jordmor: - Må nok det.
Far: - Men ikke HELT, vel?
Sørg for å ha kontakt med jordmor underveis og viderebring beskjeder fra din kjære, så hun slipper å bruke energi på det. Jo lenger ut i fødselsforløpet hun kommer, dess mer sliten blir hun.
Hjelp med pusten
Følg med på om hun puster godt underveis. Faller hun ut av det med pusten, hjelp henne tilbake ved å puste sammen med henne, oppfordrer helsesøster.
Gi henne kjærlig, omsorg, kyss og klem. Da føler hun seg trygg og elsket og hun vil skille ut endorfiner, kroppens naturlige smertelindring.
Selv om det kan være mye å ta inn, så er det store ting som skjer. Vær til stede med hele deg og enda viktigere, vær der sammen med henne. Hvis du synes det blir tøft og trenger en pause, sørg for at jordmor er sammen med henne, mens du går litt ut.
(Sitatene er hentet fra boka Hva føder de nå? av Anne B. Ragde)
Råd til far på fødestua
9 papparåd fra forfatteren bak bloggen pappahjerte.blogg.no:
1. Sett hverdagen på pause
Ja, du har med deg telefonen til sykehuset, men kun for å kontakte nærmeste familie. Ikke oppdatere Facebook, spille Angry Birds på do eller instagramme #fødestua #trøtt #kommernikkesnarta?
2. Klag ikke på noe!
Det er dritt å være våken en hel natt eller så sulten at man kunne spist sin egen arm. Men, for Guds skyld: Ikke. Klag. For du har ikke en person inne i magen som har fetet seg opp i ni måneder, for deretter å ha det kjempetravelt med å presse seg ut av deg.
3. Hold deg våken, cowboy!
Den utslitte, vordende hønemor kan gjerne sove litt mellom riene, men det gjelder dog kun for mor, altså ingen cowboystrekk på far. Du har å holde deg våken om du så må spise frysetørket pulverkaffe og skylde det ned med kaffe.
4. Pakk smart
Det er ikke uvanlig at far tusler utsultet og radmager rundt på barselhotellet i klær som lukter uteligger. Ta med klær, toalettsaker og mat/snacks.
5. Ikke stå i veien
Det settes pris på en ivrig far, men ikke stå i veien. Finn deg en krakk og vokt den som ditt eget hundehus. Noen ganger må du være en staut bauta som løfter og orger, andre ganger kun en skygge.
6. Vær en svamp
Din jobb denne dagen er å være positiv, og det er en uskreven regel at mor har carte blanche til å lire av seg så mange verbale ballespark hun måtte føle for i fødselsprosessen. Alt for å få tankene vekk fra det som egentlig foregår. Din jobb er å være en svamp for alt dette. Absorber alt det grusomme du hører, men gi ikke noe tilbake. Hold deg positiv.
7. Gi meg din hånd
Selv om du kan null om sykehus, så er hendene dine til stor hjelp på fødestua. Lån bort en hånd å klemme i når riene rir mor som en mare.
8. Go to your happy place
Vær forberedt. Du kommer til å se ting du aldri vil glemme. Når det skjer, koble ut hjernen, ta på mentale ørepropper og gå til ditt happy place.
9. En siste hemmelighet
Du frykter kanskje at det aldri blir sex igjen? Til det har jeg bare fire ord å si til deg: Velkommen til voksenlivet, pappa.