Gravid i 40-årene
Babyboom blant kvinner over førti: Anita (47) og Marianne (47) har to helt forskjellige historier
Kvinner frykter ikke lenger den tikkende klokken. Flere og flere får sitt første barn etter fylte førti. Men er det så enkelt som kjendisene får oss til å tro?
Halle Berry (53), Eva Mendes (45), Salma Hayek (53) og Nicole Kidman (52) er alle kvinner som har fått sitt første barn i førtiårene. Og det er ikke bare i Hollywood damene får sin førstefødte etter fylte førti.
Her hjemme har profilerte kvinner som Synnøve Skarbø og Laila Madsøe fått sitt første barn i førtiårene, mens blogger og forretningskvinne Camilla Pihl snart blir mamma for første gang i en alder av 42 år. For å nevne noen.
Les også: Slik blir du raskt gravid
Ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister har det de siste 20 årene blitt nesten fire ganger flere førstegangsfødende over 40 år. Det ser overlege på fødeavdelingen ved Ullevål sykehus Thorbjørn Brook Steen mange eksempler på.
– Det er en dobling av dem som er over 45 år de siste 10 årene. Det er heller ikke uvanlig å møte gravide i 50 årene. Jeg har alltid ønsket alle velkommen, både barn og mødre. De over 50 må likevel følges ekstra opp da all ovennevnte risiko øker. En av tre får enten diabetes eller svangerskapsforgiftning og det er en 80 prosent sjanse for at fødselen ender i et keisersnitt.
Les også: Slapp av- du gjør så godt du kan
Anita Helen Høydalsvik (47) i Øyer har fått begge sine barn i 40-årene.
– Jeg fikk mitt første barn da jeg var 41 år, det skjedde naturlig og uten noen hjelpemidler, forteller hun Foreldre & Barn.
Som mange andre var Anita singel gjennom tredveårene.
– Jeg var singel i Oslo, og syns det var vanskelig å treffe noen. Til slutt bare ga jeg opp, sier Anita.
Først da hun var 39 møtte hun mannen hun i dag er sammen med, han var da 34 år.
– Jeg leste faktisk, helt tilfeldig, at det kunne slå positivt ut at mannen var litt yngre om man ønsket seg barn når man hadde passert 35, forteller hun.
Trengte ingen hjelpemidler
Og for Anita viste deg seg at det å bli gravid var veldig enkelt.
– Jeg sluttet på prevensjon, og noen måneder senere var jeg gravid, forteller hun.
Hun var opptatt av å ikke ha for mye fokus på å bli gravid, da hun var redd det å stresse med det ville gjøre det vanskeligere å få barn.
– Jeg lastet ned en app som viser når man har eggløsning, den fulgte jeg litt med på for meg selv, men jeg laget ingen stor greie av det, røper hun.
Da Anita var 41 fikk hun sitt første barn, det andre barnet kom da hun var 43 år.
– Hverken det å bli gravid eller svangerskapene var noe problem. Heller ikke fødslene.
Barna er en bonus
For Anita personlig er det ingen nevneverdige fordeler, eller ulemper, ved å ha blitt mor for første gang etter fylte førti.
– Jeg tror ikke jeg er mer eller mindre sliten enn jeg ville vært for noen år siden. Det der tror jeg er personavhengig. En småbarnsmor på tretti kan være like sliten som meg. Det er nok veldig varierende.
Men flere barn, det ønsker hun seg ikke.
– Samboeren min er helt enig. Nå er jeg 47 år, så nå holder det.
I dag er Håkon og Sindre fem og tre år gamle.
– Jeg var aldri en av de som følte at jeg måtte få barn for at livet mitt skulle være komplett. Kanskje hadde jeg kommet dit en dag, jeg vet ikke. Nå er jeg i hvert fall veldig takknemlig for at jeg har barn, sier hun avslutningsvis.
«Eldre» etter 35 år
For allerede etter fylte 35 regnes man som eldre førstegangsfødende.
Det er i følge Brook Steen også en stor forskjell på det å få sitt første barn etter fylte førti, i forhold til det å få sitt andre eller tredje barn i førti, eller til og med femtiårene.
– Har du barn fra før, er det ikke så rart om du får flere barn når du har passer førti. Da har kroppen din gjennomgått graviditeter før, og du vet hva du går til. I slike tilfeller er det ingen grunn til bekymring, understreker fødselslegen.
Les også: Alt du behøver å vite om assistert befruktning
Han ville uansett tatt det helt med ro om man merket at det var en baby på vei i førtiårene.
Slapp av
– Det er ingen grunn til å gå rundt og vært bekymret i 40 uker. De aller fleste vil gå gjennom et helt normalt svangerskap med normal fødsel.
Samtidig er det mange fordeler ved å få barn i tyveårene. Sjansen for spontanabort øker med alderen, det øker også sjansen for at det kan bli avvik ved kromosomene til fosteret.
Les også: Svangerskapet ble et mareritt
Yngre førstegangsfødende har mindre sjanser for å få kroniske sykdommer som diabetes eller hjerte- og karsykdommer, som igjen påvirker graviditeten. Som eldre førstegangsfødende er det også en økt sjanse for å få sykdommer som svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes.
Fikk det midt i fleisen
Marianne Marcussen (47) fra Risør brukte lang tid på å bli gravid. Hun møtte mannen i sitt liv da hun var 36 år, og paret drøyde det et års tid før de forsøkte å få barn.
– Da vi begynte å prøve var jeg 37 år. Jeg ble jeg gravid etter et par måneder, men mistet fosteret etter 10 uker.
Les også: Tomheten når barna flytter ut- hvor er alle sammen?
Marcussen oppsøkte fastlegen, som sa sa at hun muligens var litt for gammel til å få barn. De ble derfor anbefalt å forsøkte IVF- behandling, og paret reiste til en fertilitetsklinikk i Danmark for å få hjelp.
– Vi prøvde å få barn seks ganger med mine egne egg, men det funket ikke. Jeg hadde masse egg, men de var ikke gode nok, forteller Marcussen.
– Jeg ble gravid sikkert tre, fire ganger, men hver gang aborterte jeg etter en måneds tid.
Etter de seks mislykkede IVF-forsøkene reiste paret til Praha, Tsjekkia, for å få eggdonasjon. Heller ikke dette var uproblematisk, men etter andre forsøk ble Marianne gravid.
Det at Marianne ikke kunne få barn uten hjelp kom som et stort sjokk på henne.
– Jeg fikk det litt rett i fleisen. Jeg tenkte bare hallo- hva? Jeg er da ikke så gammel, jeg kan da få barn?
Tøff prosess
– Jeg har alltid tenkt at jeg skulle ha barn. Gjerne to-tre barn også, så da jeg ble 35 år og fortsatt ikke hadde funnet noen å dele livet med ble jeg litt stressa, men jeg trodde likevel ikke det skulle være noe problem å få barn som 37-åring, sier hun åpenhjertig.
Men et problem var det, og først seks år etter at Marcussen startet prosessen med å bli gravid ble Marius født.
– Vi var i en liten boble de årene vi prøvde, og nedturene var grusomme, men for meg var det aldri noe annet alternativ enn at dette skulle gå.
Til sommeren fyller sønnen Marius fire år.
– Jeg fyller 47 og jeg har en tre år gammel sønn. Når han begynner på skolen er jeg 50, og når han fyller 20 er jeg i "bestemor-alder". Mens de fleste andre er 20-30 år eldre enn barna sine, er jeg 43 år eldre, men det er som det er. Vi er utrolig heldige som har fått en sønn, sier Marianne smilende.
Les også: Mette er bestemor til to – nå er hun gravid igjen
Livssituasjon
Fødselslegen tror det i mange tilfeller er livssituasjonen avgjørende når man får barn sent.
– Mange ønsker nok å bli ferdig med studier først, gjerne få en egen bolig, rett og slett være mer etablert og på plass i livet. Eller kanskje man bare nyter friheten, sier Brook Steen.
Han tror også de mange tilfellene man ser av eldre førstegangsfødende gjør at man tenker at det er null stress å vente.
– Før var det veldig fokus på den såkalte «tikkende klokken». Se bare på amerikanske filmer fra 80- og 90-tallet, de portretterte ofte en rekke hysteriske kvinner over tretti som jaget rundt for å bli gravide så fort som mulig. Det virker ikke som det er helt slik lenger. De fleste tenker at dette ordner seg, nesten uansett alder. Det går jo an med både prøverør, og til og med eggdonasjon, hvis alderen har gjort sitt.
Fruktbarhet kan koste
Men hvorfor er det nettopp kjendisene som leder an i racet om å få barn langt opp i femtiårene?
– Skal man trekke det litt lang kan man jo si at det er en fordel å ha mye penger om du vil ha barn i moden alder. Se på Kim Kardashian med surrogatmor, det koster penger. Samme meg eggdonasjon og assistert befruktning, sier Brook Steen avslutningsvis.
Økte fertilitetsutfordringer
Anette Heggemsnes jobber som fertilitets- og svangerskapsterapeut ved Frøyaklinikken i Oslo. Frøyalinikken spesialiserer seg på ufrivillig barnløshet, graviditet og mor og barn- helse.
Selv om hun er kjent med tallene som viser at det blir flere førstegangsfødende over førti, har hun lagt merke til en annen tendens. Nemlig at yngre og yngre kvinner får fertilitetsproblem.
– De fleste av våre pasienter er i slutten av tredveårene, men vi ser også flere og flere yngre som kommer til klinikken vår, forteller Heggemsnes.
For bare ti år siden var det i følge Heggemsnes langt mer sjelden at kvinner i tyveårene besøkte klinikken for å få hjelp til å bli gravide.
Mindre egg og dårligere sperm
– Fertiliteten er fallende både hos menn og kvinner. Kvinnenenes eggreserver er færre enn det de var for noen år tilbake, spermkvaliteten til menn er også dårligere, forklarer hun.
– Jeg vet derfor ikke om vi ser flere kvinner i førtiårene som venter sitt første barn. Det kan godt stemme, men vi ser jo at fertiliteten er fallende for alle. Det er klart det er vanskeligere å bli gravid jo eldre du er, men før i tiden var det helt vanlig å få barn langt opp i førtiårene. Jeg tror det er vanskeligere i dag enn det var før.
Les også: Når du blir flau over å være mamma
Hun syns likevel det er generaliserende å si at det er vanskeligere for kvinner over førti å få barn.
Helse viktigere enn alder
– Leger generelt tenker at jo eldre en kvinne er jo flere komplikasjoner kan oppstå under fødsel. Slik jeg ser på det har det veldig mye med helse å gjøre. Er en kvinne i førtiårene gravid og har god helse, er det ikke noe vanskeligere for henne å gå gravid og å føde enn for en kvinne i tredveårene. Det er veldig generaliserende å si at alle kvinner over førti vil ha problemer med å bli gravide, under svangerskapet samt med å føde, understreker Heggemsnes.
– I utgangspunktet er det vanskeligere å få barn for en i førtiårene enn for en i tyveårene, men det kommer helt an på helsesituasjonen din, så dette varierer veldig fra kvinne til kvinne.
Hennes personlige erfaring er at det er enklere å bli gravid i førtiårene om man har barn fra før.
– Det har en positiv påvirkning på hormonene å bli gravid, derfor kan det gjøre det enklere å bli det igjen. Vi ser i hvert fall det av de kvinnene vi jobber med på vår klinikk, avslutter hun.