Barn og aldersforskjell
Derfor er stor aldersforskjell best
Mindre konkurranse, mer omsorg og god tid til hvert barn. Fordelene er mange når aldersforskjellen er stor.
Det er ikke alltid like lett å få den p erfekt timing for søsken.
Flere foreldre lurer i vårt forum barnimagn på hva som er den beste aldersforskjellen mellom søsken. Mange foreldre velger i dag å få barna tett, og det er mange fordeler med å få barna tett. Men er du blant dem som av ulike årsaker har mange år mellom barna dine, kan du også være glad for det. Det finnes også flere fordeler med å ha stor aldersforskjell mellom barna.
Det som er bra med stor aldersforskjell mellom barna er at den eldste kan forberedes bedre på at det kommer et søsken. Det kan forebygge mange konflikter, selv om eldre barn kan bli sjalu og uttrykke dette mer indirekte enn yngre barn.
- Men også her kan mye ryddes opp i ved å prate om det. De store barna blir gjerne veldig stolte når de blir involvert i babystell. Storebror eller storesøsterrollen oppleves ofte viktig for dem og de føler seg verdsatt ved deltakelse, sier psykolog Kjersti Hildonen til Foreldre & Barn.
Hun jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne.
Fordeler er at det minste barnet tar etter og lærer masse av storebror eller storesøster. Er det så mye som 11-13 år imellom barna kan det lett bli et slags omsorgsforhold. Her må du passe på at den eldste også må få være barn og ikke ta på seg for mye ansvar.
Fordeler med stor aldersforskjell
- Er det seks-syv år mellom barna, blir forholdet gjerne annerledes
- Den eldste føler stolthet og omsorg, så den yngste får en reservemor eller en ekstra onkel
- Noen vil hevde at det her blir snakk om to enebarn, fordi de begge får en nærhet til de voksne som minner om den enebarn har
- Det er ingen ideell alder for søsken. Et nytt barn bør sees i sammenheng med familiesituasjonen som helhet
Kilde: "Søsken for livet" av Kirsten Hofgaard Lycke. Forfatteren har tatt doktorgrad på søskenrelasjoner og er professor ved Pedagogisk forskningsinstitutt, UIO.
- Det kan være behagelig for foreldrene å få mye hjelp, men du må ikke glemme at hun/ han er et barn.
Får mer tid til hvert barn
En positiv ting, ifølge psykologen, er at du trolig får mer tid til hvert barn og mer tid til å kose deg med småbarnsfasen. Du klarer kanskje mer når de ikke er så tette i alder.
Ulempen med stor aldersforskjell er at barna ikke er ute av redet samtidig. Det blir derfor vanskeligere å fokusere på karriere og reiser når småbarnstiden strekker seg over veldig mange år. Det er også mye du må sette deg inn i på nytt, spesielt innen barneutstyr.
Ved betydelig aldersforskjell vil barna kanskje også føle seg som enebarn siden de ikke har så mange felles barndomsminner, men mange vil nok finne tonen som voksne.
- Dette med aldersforskjell er noe hver familie må kjenne på. Det er ingen fasit på hva som er den beste aldersforskjellen, selv om mange synes det fungerer bra med 2-3 år mellom barna, sier Kjersti Hildonen til Foreldre & Barn.
Slipper konkurransen
Søskenrelasjoner er dokumentert å være viktig for barns utvikling både på godt og vondt. Å ha søsken er viktig for sosial læring og emosjonell støtte.
Er det mer enn fem år imellom barna kan man tenke seg at foreldrene har mer tid til den enkelte i de første barneårene, og søsknene slipper å konkurrere om foreldrenes oppmerksomhet.
- Den eldste vil også da lettere kunne bidra og hjelpe foreldrene i omsorgsrollen overfor det nye familiemedlemmet, sier Mona Bekkhus, førsteamanuensis i utviklingspsykologi ved Universitetet i Oslo til Foreldre & Barn.
Les mer:
Den beste aldersforskjellen mellom barna