Jordmor i Leger uten grenser
Denne jenta kom til sykehuset i en trillebår
Hver gang en fødende norsk kvinne klager på fargene på fødestua, må jordmor Veronica Gran tenke på barna hun har tatt imot i slummen.
En eldre mann haster gjennom slumområdet Cité Soleil i Port-au-Prince på Haiti med en trillebår. I trillebåren ligger den gravide datteren hans.
Akutt keisersnitt
Det har vært et nytt jordskjelv. Alt er rasert. Datteren har alvorlig svangerskapsforgiftning, hun har kramper og ligger og rister i trillebåren.
Utenfor det provisoriske sykehuset Choscal tar jordmor Veronica Gran i Leger uten grenser imot dem. Babyen blir forløst ved akutt keisersnitt - flere uker før tiden.
Føder på gata
Fødestuen er utendørs, på grunn av frykten for nye skjelv. Barselkvinnene ligger på madrasser i telt. De er redde for å bevege seg rundt i byen på grunn av vold og gjengopprør. Mange føder hjemme eller på gata. De har ikke råd til å reise til sykehuset.
Vanskelig å komme hjem
På verdensbasis dør tusen kvinner hver dag under svangerskap og fødsel. Blødning etter fødsel, blodforgiftning, utrygge aborter, forhindret fødsel og svangerskapsforgiftning er blant de vanligste årsakene.
Ifølge Leger uten grenser kunne de fleste kvinnene vært reddet om de hadde hatt tilgang til kvalifisert fødselshjelp.
- Jeg synes det er verre å komme hjem enn å reise ut, sier Veronica til GRAVID.
I Norge får hun vondt av å høre på all sytingen.
Klager på veggfargen
- Gravide i Norge får fantastisk oppfølging. Likevel er det mange som klager - over manglende kjemi med jordmor eller en dårlig fødselsopplevelse. Det er klart det kan være litt skurr, men det går jo som oftest bra, sier Veronica.
Hver gang en fødende norsk kvinne klager på fargene i rommet, eller på venting for å komme på sykehushotellet, må Veronica tenke på kvinnene på i Liberia. De som tar babyen på ryggen og går i timevis for å komme hjem - bare åtte timer etter fødselen.
Må spare til bleier
De gravide i Liberia og på Haiti har vært mye med i tankene hennes de siste månedene. Der er det mange som må spare i lang tid for å få råd til bleier og en body.
- Utstyrsfokuset i Norge er vanvittig, mener Veronica.
- Men uansett hvor man er i verden, ligger nok redebyggingen i oss. Det er ressursene som avgjør hvor mye det tar av.
Intet overgår en fødsel
I løpet av de fem årene Veronica har jobbet som jordmor, har hun også tatt imot barn i Monrovia i Liberia. Hun kom til et land som fortsatt var voldsherjet, noen år etter den siste borgerkrigen.
- Å ta imot barn er like fint, stort og dramatisk uansett hvor i verden du er, sier Veronica.
- Det er den samme følelsen av lettelse. Den store forskjellen er tilgangen til kompetanse og medisinsk utstyr.
Venter tvillinger selv
I sommer fødte jordmoren selv tvillinggutter. Hun var en del plaget av svangerskapskvalme i starten.
- I Norge blir vi fulgt opp tett fra start. En urinveisinfeksjon eller en svangerskapsforgiftning får sjelden utvikle seg til noe farlig. Det er fantastisk å komme hjem til Ullevål og se all medisinen i skapet. Blir tilstanden akutt, kommer det fem kolleger med en gang. En situasjon som kunne vært livstruende i Liberia, går som regel bra hjemme.
Det er ikke uten grunn at Redd Barna har kåret Norge til verdens beste mammaland.
Skal føde med kolleger
Likevel syntes Veronica det var skremmende å få vite at hun ventet tvillinger. Hun kjenner jo godt til alt som kan gå galt, og dette er tross alt et risikosvangerskap.
Det var kolleger på hennes egen avdeling som tok imot guttene.
Tok imot tvillinger i Liberia
En fødsel som rørte Veronica sterkt, var en gang hun selv tok imot tvillinger. Dette var i Liberia, og den vordende moren var ikke klar over at hun hadde to små i magen.
Veronica la merke til at babyen som kom ut, var usedvanlig liten i forhold til magen.
- Jeg kjente etter, og der var det én til! Noe sånt ville i Norge ha vært oppdaget for lenge siden. Men i Liberia møtte jeg mange som ikke hadde vært hos lege under graviditeten, og fødselen kunne ha vart i noen dager før de oppsøkte lege.
Svangerskapsforgiftning tok liv
Hvordan det gikk med moren som ankom fødestua i trillebår?
Det voldsomme jordskjelvet på Haiti knuste alle infrastruktur. Det var behov for akutt nødhjelp. 70 prosent av de 176 kvinnene som fødte ved Veronicas sykehus de tre ukene hun var der, var hardt rammet av svangerskapsforgiftning.
- Av de 80 barna jeg tok imot, døde anslagsvis fem, forteller hun.
Ønsket ikke å se datteren
Moren som ankom i trillebår, hadde lite håp om at hun selv og babyen ville overleve. Hun ønsket ikke å se datteren etter fødselen, og ga henne ikke noe navn.
- Men begge klarte seg, smiler Veronica.
Veronica lagde brystpumpe
Da kvinnens bestemor og søster ankom sykehuset, laget Veronica en provisorisk brystpumpe av en stor sprøyte, som familien matet babyen med.
Etter noen dager var moren pigg nok til at hun klarte å amme selv.
De minste dør
Veronica tenker fremdeles mye på den 1600 gram lille jenta som ble forløst ved akutt keisersnitt. Hennes egne tvillinger veier nå 1400 gram hver.
- Det gjør inntrykk å se hvordan det kan gå når gravide ikke får oppfølging. Verst gikk det ut over de aller minste babyene. De under halvannen kilo, de som ikke kunne puste selv, men som ville klart seg om det fantes en intensivavdeling for nyfødte.
Les også:
Fødte uten å vite at hun var gravid
Får ikke vaske håret etter fødselen
Denne saken ble første gang publisert 28/10 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.