Gravid som tenåring
Camilla (17) ble planlagt gravid som 16-åring
De fleste ønsker å vente med barn til økonomi og utdanning er i boks. Det gjorde ikke Camilla.
Camilla (17) har så lenge hun kan huske hatt et ønske om å bli mor i ung alder.
- Jeg ønsket å finne noen å dele livet med tidlig, og jeg ville gjerne ha baby, sier Camilla til foreldre.no.
Da hun traff forloveden Sondre (20), tok det ikke mange måneder før de ble enige om å prøve.
Snart var hun gravid med en jente. Camilla var da 16 år.
Ønsket et ansvar
Til tross for sin unge alder, hadde Camilla en sterk lengsel etter barn.
- Jeg ville svært gjerne ha et lite barn som jeg var ansvarlig for. Jeg ønsket ikke å bli mor bare fordi jeg synes babyer er søte, men fordi jeg ville ha en familie, forteller Camilla.
Camilla var klar over at hun kom til å miste mye av den tradisjonelle ungdomstiden dersom hun ble gravid som tenåring.
- Men for meg var det ikke nok, bare det å være tenåring, sier hun.
Hvor gammel var du da du fikk barn? Ta del i diskusjonen på forumet vårt, Barnimagen.no
Skeptisk i starten
Selv om Camilla drømte om å bli ung mamma, trodde hun ikke det kom til å skje. Hun innså at det kunne være vanskelig å finne en kjæreste som delte hennes syn.
Men da hun traff forloveden Sondre, ble det plutselig mer aktuelt, Hun tok ikke opp temaet den aller første tiden, men etter hvert ble det familiesnakk.
- Til slutt valgte jeg å dele mine meninger om det å få barn. Sondre ble sjokkert da han fikk høre hva jeg tenkte. Men vi snakket mye om det. Jeg var etter hvert helt klar på at det var dette jeg ville, Sondre var mer skeptisk, sier hun.
Ifølge Camilla tvilte Sondre på hva slags pappa han kom til å bli. Men Camilla var sikker på at han kom til å bli en super far, noe hun etter hvert også fikk overbevist han om.
Bryr seg ikke om negativiteten
Da Camilla ble gravid, reagerte familie og venner først med vantro, men til tross for overraskelsen, så har Camilla og Sondre hatt støtte fra familien fra første dag.
Tips til kommende tenåringsmødre
Kontakt nettverket. Still spørsmål. Mange føler de må overbevise omgivelsene når de venter barn i ung alder, og ha et svar på alt. Slik er det ikke.
Bruk helsestasjon og jordmor. Disse kan veilede og hjelpe deg dersom du har spørsmål om gravidet, fødsel og tiden etter.
Treff andre som har barn og som bærer på de samme opplevelsene. Venner og skolekompiser kan ofte trekke seg litt unna venner som får barn tidlig. Nettopp fordi livene er så annerledes.
Benytt deg av åpen barnehage. Orienter deg om hvordan barnehagene er, hvordan de ansatte er, hvilke aktiviteter barna får ta del i. På den måten vil du være litt sikrere på barnets kommende opplevelser når du skal levere det fra deg for første gang.
Ikke steng deg inne. Kom deg ut og treff mennesker. Det er fort gjort å bli deprimert dersom man sitter for mye inne og ser i veggen.
Sjekk dine rettigheter. Dette gjelder både hos NAV og Lånekassen. Er du student, har du krav på økt stipend fra Lånekassen.
Kilde: Helsesøster Tove Merete Lorentzen
Foreldrene ble gradvis mer komfortable med situasjonen.
På bloggen sin skriver Camilla mye om livet som nybakt mor. Og via bloggingen har Camilla blitt fullstendig klar over at mange tenker mye negativt om unge mødre.
- Folk skal få lov til å tenke hva de vil, så lenge de ikke kommer med frekke kommentarer. Jeg har ikke behov for å vite hva alle andre tenker om valget mitt, det har jeg heller ikke behov for å vite, sier Camilla.
Hun har mange gode venner, som hun setter høyt. Samtidig var det enkelte i bekjentskapskretsen som oppfattet graviditeten som noe negativt, og derfor bare «overså» at hun var gravid. Ingen kommentarer, gratulasjoner eller spørsmål.
- Noen mente nok at graviditeten min var en forferdelig ting, og det var ikke vanskelig å skjønne hva de tenkte om meg. Likevel håper og tror jeg de kommer til å forstå at det ikke er så negativt når de får se at jeg faktisk klarer rollen som mor, samtidig som jeg prioriterer fremtiden, sier hun.
Hadde en plan
En av de største utfordringene tenåringsmødre møter på, er sjongleringen mellom utdannelse og familie.
Camilla mener det er fullt mulig, om man går inn for det.
- Jeg har, helt siden vi bestemte oss for å prøve, hatt en detaljert plan på hvordan jeg skal gjøre det med skolegangen. Hadde jeg ikke funnet en god løsning, hadde vi nok utsatt å stifte familie, sier hun.
Camilla skal fullføre videregående skole. Deretter vil hun studere videre for å bli musikklærer på videregående.
- Jeg vil ikke ha flere barn før jeg vet at jeg klarer å fullføre utdanningen også. Utdanning er svært høyt på prioriteringslista mi. Jeg er spent på hva livet bringer videre og gleder meg til å leve familielivet fremover, sier hun.
Ønsker å bli elsket
Tove Merete Lorentzen er helsesøster og veileder ved Amathea.
Hun møter jevnlig jenter som planlegger graviditet i ung alder.
- Mange har et ønske om å bli gravid fordi de har en kjæreste som betyr mye for dem og et godt nettverk rundt seg. Disse jentene forteller gjerne omgivelsene rundt seg at de planlegger å få barn, det holdes ikke hemmelig.
- For andre jenter, ser vi at det er kan være andre ting i livet som er vanskelig. Som svikter. Både skolegang, og forhold til familie og venner. Da kan ønsket om graviditet handle om håpet om at barnet kommer til å elske deg ubetinget, uansett, forteller hun til Foreldre.no.
Noen har kanskje følt et tap i livet, omsorgssvikt, de føler seg ikke elsket.
- Det er viktig å støtte jentene på dette, og også reflektere sammen med dem. Hva handler barneønsket om? Blir man mor som 16-åring, må man ha støtte. Barnefaren er god å ha, men ofte trenger jentene mer støtte enn det, fortsetter hun.
Ikke så rosa lenger
Lorentzen ser ikke bort fra at TVNorge-programmet «Unge Mødre» kan påvirke noen jenter til å drømme om barn.
- Mange ser nok på «Unge mødre» og tenker at det ser litt kult og artig ut, mens andre tenker at det er en bra prevensjonsmetode. Noe kan kanskje fremstå som romantisk og fantastisk for enkelte, men de fleste tenker nok motsatt, sier hun
Men alt fremstilles ikke like rosenrødt som for noen år siden. Nå er det mange bloggere som legger ut bilder av rotete kjøkken og forteller om ungekaos og våkenetter.
- Flere mammabloggere har stått frem og fortalt om en vanskelig graviditet, fødselsdepresjoner og liknende. Selv om det er bra at det å få barn fremstilles mer nyansert enn før, så råder jeg bloggere til å tenke over hva de skriver. Det blir stående på nettet i lang tid, sier Lorentzen.
Les også:
Malin (25) ble gravid som 14 åring
Gravide mobber hverandre på nett
- Ikke verdens undergang å få et barn som Jonas
Denne saken ble første gang publisert 17/04 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.