Gravid symptomer

Tidlige tegn på at du er gravid

Her er symptomene på at du er gravid.

GRAVID SYMPTOMER: Tidlige tegn på at du er gravid er mange, og ulik fra person til person. Sjekk de vanligste graviditetstegnene her. FOTO: Getty Images.
GRAVID SYMPTOMER: Tidlige tegn på at du er gravid er mange, og ulik fra person til person. Sjekk de vanligste graviditetstegnene her. FOTO: Getty Images.

Read in English: Early signs of pregnancy

Dersom menstruasjonen ikke kommer som ventet, eller du opplever symptomer som ømme bryster og kvalme, bør du ta en graviditetstest.

– Symptomer på graviditet er individuelt fra kvinne til kvinne. Noen oppdager symptomer ganske tidlig, andre senere. Begge deler er normalt. Noen har få symptomer, mens hos andre kan symptomene oppleves svært plagsomme, forteller jordmor Laila Lindgjerdet ved Sentrum Gynekologi i Trondheim.

Tidlige tegn på graviditet

Jordmor Laila forteller at det første tegn på graviditet er at menstruasjonen uteblir. En graviditetstest vil fort kunne gi et svar på om det er årsaken. Ømme bryster er også et vanlig tegn på graviditet. Det skyldes hormonene som er satt i sving. Også kvalme og tretthet er vanlige tegn, og skyldes økt hormonmengde i kroppen.

Tidlige tegn på graviditet

Vanlige symptomer:

- Menstruasjonen uteblir

- Ømme bryster

- Kvalme

- Tretthet

Litt mindre vanlige symptomer:

- Mørke felt rundt brystvortene

- Mindre blødninger/spotting

- Hyppig vannlating

Det finnes også noen mindre vanlige tegn på graviditet, forteller jordmoren.

– Noen kvinner oppdager at mørke felt rundt brystvortene fra omtrent tredje graviduke. Det kan også forekomme mindre blødninger. Dette skyldes økt blodgjennomstrømming. Fra rundt 6. uke er det også noen som opplever økt vannlating.

Varighet på graviditetssymptomene

- Graviditetssymptomene gir seg vanligvis rundt uke 12, forteller Lindgjerdet.

Da har hormonene stabilisert seg hos de aller fleste, men for noen få kan plagene fortsette.

- En liten andel kvinner får ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis). Det vil si kvalme som vedvarer ut svangerskapet og du kaster opp så mye at du går ned mer enn ti prosent av vekten din. Det er viktig med tett oppfølging av lege eller jordmor da det er en fare for uttørking.

Utover i svangerskapet er det også vanlig at du som gravid ikke lengre orker den samme maten og drikken som du før likte, eksempelvis kaffe. Smakssansen kan endres under svangerskapet, og noen matvarer kan føre til at en føler seg oppblåst.

Treg mage og luft i magen

- Å få treg mage er heller ikke uvanlig, legger Lindgjerdet til. Hormonene kan også gi humørsvingninger, og gjøre deg mer emosjonell enn vanlig.

Ifølge Jordmor Siri Von Krogh er det hormonet progesteron som gjør at bevegelsen er dårligere i mage og tarm under svangerskapet. Dette gjør at det danner seg mer gass i tarmen og at avføringen også beveger seg tregere. Økt gass kan gi kolikksmerter, og treg avføring er plagsomt fordi den har en tendens til da også å bli hard.

Behandling av graviditetsplager

– Kvalmen kan reduseres ved små og hyppige måltider. Ha gjerne noen salte kjeks på nattbordet sammen med litt vann som du kan ta før du står opp på morgenen, anbefaler jordmoren.

Redusere svangerskapsplagene

Kvalme

1. Spis salt og tørre kjeks, knekkebrød eller flatbrød

2. Små og hyppige måltide

3. Unngå mat med høyt fettinnhold

4. Unngå stress

Trøtthet

1. Ta en hvil med god samvittighet

2. Pass på å få nok søvn

3. Stress ned og lytt til kroppen din

Små blødninger

1. Kontakt gynekolog

Ellers er det lurt å spise små, ofte og regelmessige måltider. Tørre kjeks, knekkebrød og flatbrød kan også hjelpe på kvalmen. Unngå krydret mat, og selvsagt, ikke spis det du vet du blir kvalm av.

- Kvalmen kan føre til at du går ned i vekt. Det er sjelden noen fare for barnet, da det tar til seg all næring det trenger, men husk å drikk mye vann.

– Tretthet betyr ikke at du er lat. Det er en stor prosess som er i gang i kroppen når et nytt liv utvikles, og derfor er det viktig at du tar deg tid til å hvile. Ta livet litt med ro, og pass på å få nok søvn. En liten høneblund er lov, legger Lindgjerdet til.

Unngå ulike matvarer

Ifølge eksperten bør du unngå matvarer som plutselig har begynt å smake vondt. Det er selvsagt fornuftig å tenke kosthold generelt. For å unngå følelsen av oppblåsthet bør en droppe for eksempel erter, kål og løk, forteller jordmoren.

Og skulle det oppstå en blødning, bør du oppsøke gynekolog eller lege.

– En liten blødning kan oppstå når egget fester seg i livmoren, fra cirka tre uker. Ved en ultralydundersøkelse kan gynekologen undersøke om du er gravid, sier hun, og fortsetter:

- Ved 5-6. svangerskapsuke kan legen se fostersekken og hjerteslagene til den lille, og dermed konstatere om alt er i orden. Som regel er det ingen grunn til bekymring.

Jordmoren poengterer imidlertid at noen av symptomene kan du også ha selv om du ikke er gravid.

- Menstruasjonen kan ha blitt forstyrret av ulike grunner, eller du er rett og slett syk. Det er likevel lurt å ta en graviditetstest eller oppsøke fastlegen for å få bekreftet eller avkreftet mistankene. Og skulle det være en baby på vei, bør en starte med oppfølging for et godt svangerskap, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 20/02 2012, og sist oppdatert 03/12 2019.

Les også