endometriose
Alt du lurer på om endometriose
Dersom du plages av kraftige menstruasjonssmerter eller sliter med å bli gravid, kan endometriose være årsaken.
Endometriose er en sykdom hvor vevet som ligger i livmoren, livmorslimhinnen, har spredd seg til andre steder i kroppen. Det mest vanlige er spredning til eggstokker, eggledere, i buken, tarm og blære.
Dette vevet reagerer på østrogenet på samme måte som vevet i livmoren, som vil si at det ønsker å frastøte seg blod under menstruasjon.
Overlege og ekspert på endometriose ved Kvinneklinikken på Ullevål sykehus, Anton Langebrekke, forklarer at blodet ikke har en naturlig utvei ut av kroppen, og at det da fører til irritasjon, betennelser og cyster i vevet som ligger rundt, som kan medføre store smerter.
Symptomer på endometriose
– Symptomene er smerter mot rygg og i bekken. Det kan være smertefullt ved vannlating, avføring og ved samleie. Smertene øker rundt menstruasjonstidspunktet. Dersom smertestillende preparater har svært liten eller ingen virkning på smertene, kan det være grunn til å mistenke sykdommen. Smertene kan bli så sterke at en blir fraværende fra skole eller jobb, sier Langebrekke.
Han forteller at 10-15 prosent av den kvinnelige befolkningen har den, men at ikke alle plages med smerter og derfor ikke er klar over at de har sykdommen.
– Det er viktig å ta unge kvinner med sterke menstruasjonssmerter på alvor slik at de kan komme raskt i gang med behandling og dermed forhindre at det utvikler seg til alvorlig sykdom. I verste tilfelle kan smertene oppleves invalidiserende, sier overlegen.
Ifølge Langebrekke oppstår sykdommen i den fertile alderen, altså de årene en har menstruasjon. Det er sjelden at sykdommen oppstår før kvinnen har fått sin første mens, og plagene slukner vanligvis i overgangsalderen.
Endometriose operasjon
For å sette diagnosen brukes ofte laparoskopi, også kalt kikkhullskirurgi, forklarer Langebrekke.
Dette skjer ved at det lages et snitt i huden under navlen, hvor det så føres inn et kamera som gjør at legen får en oversikt over vevet i bukhulen.
Ifølge Langebrekke er det viktigste å redusere menstruasjonen. Dette gjøres med p-piller, p-sprøyte og hormonspiral. Noen ganger må det operasjon til for å hanskes med problemet, og da brukes vanligvis laparoskopi. Da fjernes vev som har skapt irritasjon i området rundt. Dessverre kan problemet komme tilbake ved at vevet vokser andre steder.
– Dersom det ligger endometriose i livmorveggen (adenomyose), er beste behandling å fjerne livmoren. Dette gjelder selvsagt for kvinner som ikke ønsker flere barn, sier overlegen.
Les også: Dette er symptomene på eggløsning
Endometriose og graviditet
– Rundt 30-40 prosent av kvinner som har vanskeligheter med å bli gravid har endometriose, som reduserer sjansene merkbart. Da kan assistert befruktning, som IVF og ICSI, være til hjelp, sier Langebrekke.
Han legger til at det har vist seg at amming er god behandling mot sykdommen.
Endometriose i tarmen
Ifølge overlegen er kan sykdommen inntreffe i tarm og blære og kan gi en alvorlig og komplisert tilstand.. Pasienten plages av smerter ved avføring, ved vannlating og under samleie. Også her er behandlingen hormonbehandling og operasjon.
– De fleste kvinner som er alvorlig rammet av sykdommen blir operert her på Ullevål, sier han.
Les også: Alt du trenger å vite om assistert befruktning
Endometrioseforeningen
Daglig leder i Endometrioseforeningen Norge, Karen Bertelse, forteller at de opplever fastleger som har for lite kunnskap om lidelsen.
– Fastlegen må ta smertene til de unge kvinnene på alvor. Jo tidligere en kan starte med kartlegging av problemet, jo bedre er det. Mange opplever at det kan ta år før diagnosen blir satt. Da kan de ha gått flere år med mye smerte som igjen legger en sterk demper på sosiale aktiviteter og familien, sier Bertelsen.
Foreningen, som ble dannet i 1997, gir støtte og veiledning til kvinner som er rammet..
Denne saken ble første gang publisert 05/09 2017, og sist oppdatert 17/04 2018.