koffein under graviditet:

Professor slår kaffe-alarm for gravide

Norsk ekspert mener gravide bør stille seg selv ett viktig spørsmål.

SLÅR ALARM: Forsker ber gravide styre helt unna koffein under graviditeten.
SLÅR ALARM: Forsker ber gravide styre helt unna koffein under graviditeten. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Professor Jack James ved Reykjavík Universitet har gått gjennom 1200 studier som omhandler koffein i graviditeter.

Forskningsartikkelen er publisert i tidsskriftet BMJ Evidence-based Medicine.

James' konklusjon har skapt overskrifter verden over: Alt tyder på at koffein fører til økt risiko for spontanabort, dødfødsel, lav svangerskapsvekt eller fødselsvekt, akutt barneleukemi, samt overvekt og fedme i barndommen.

James slår fast at dagens koffeinråd til gravide ikke på langt nær er strenge nok, når man ser på skaderisikoen.

WHO anbefaler et maks inntak av koffein på 300 mg per dag, mens norske helsemyndigheter har satt grensen på 200 mg, noe som tilsvarer 1-2 kopper om dagen.

Den norske grensen er satt på bakgrunn av en risikovurdering av EFSA, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet.

Les også: Dette motiverer barna til å lære

Koffein omsettes langsommere i kroppen når man er gravid. Derfor blir konsentrasjonen i mors blod høyere hvis hun drikker samme mengde som når hun ikke er gravid. Koffein passerer morkaken (placenta) og kommer over i barnets kropp i mengder som avhenger av mors inntak. Koffein påvirker barnets nervesystem og fører til en stressrespons hos fosteret som blant annet kan forstyrre vekst og utvikling.

Kilde: Førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder, Elisabet Rudjord Hillesund,

Se mer

Professor vil ha null-anbefaling

«For gravide kvinner gir inntak på opp til 200 milligram koffein per dag ikke grunn til bekymring for fosteret», heter det i EFSAs konklusjon.

Jack James er fundamentalt uenig i dette, og mener helsemyndigheter verden over bør skjerpe disse anbefalingene kraftig.

Ifølge ham, er det ingen «trygg» kaffe-grense for gravide.

– Av hensyn til mor og barns helse er helsemyndighetene på overtid for å ta en mer realistisk og ansvarsfull holdning til koffeininntak under graviditeten. For å si det i klartekst: Unngå all koffein når du er gravid, skriver professor Jack James til Dagbladet, som først omtalte saken i Norge.

Les også: Korona-rådene foreldre bør lese

Halveringstiden for koffein i kroppen dobles til tredobles under graviditet på grunn av de hormonelle endringene i kvinnekroppen.

Det betyr at utskillelsen går saktere og at koffeinkonsentrasjonen i blodet øker.

Koffein passerer morkaken og går over til fosteret.

Koffein går over i morsmelk

Koffein går også over i morsmelken. Maksimumskonsentrasjonen av koffein blir nådd cirka 60 minutter etter inntak.

Spedbarnet har lav kapasitet når det gjelder å skille ut koffein og dets nedbrytningsprodukter.

Barnet kan derfor blir påvirket av koffein dersom konsentrasjon i morsmelken er høy.

Gravide og ammende kvinner bør følgelig være svært forsiktige med koffeininntaket, og bør ikke få i seg mer enn 100 - 200 mg/dag.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Se mer

– Viktig å begrense inntaket

Klinisk ernæringsfysiolog og seniorforsker hos Folkehelseinstituttet, Anne Lise Brantsæter, har tidligere forsket på koffeininntak under svangerskapet gjennom flere studier.

I en studie hun medvirket til i 2013, fant man blant annet at koffein påvirket barns fødselsvekt negativt, skriver forskning.no.

Resultater fra noen av studiene hun har medvirket til, inngår i oppsummeringsartikkelen til professor Jack James.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

– Resultatene fra oppsummeringsartikkelen og våre studier bekrefter at det er viktig at gravide begrenser koffeininntaket i svangerskapet og underbygger rådet til gravide om dette. Som forskere er det imidlertid ikke vår oppgave å gi råd, men å bidra til at de gjeldene rådene er kunnskapsbaserte, skriver hun i en epost til Klikk.no

Hun understreker at de fleste gravide i dag er forsiktige med koffein.

– En kopp kaffe til frokosten gir et koffeininntak godt under gjeldende råd om å begrense inntaket til 200 mg per dag. Samtidig er det viktig å være klar over at koffein også finnes i coladrikker og energidrikker.

Koffeininnhold i drikker (Kilde: Mattilsynet)
 

per dl

kommentar

Koke- og filterkaffe

50-60 mg

100-120 mg per kaffekrus (2 dl)

"Energidrikker"

ca 32 mg

ca 160 mg per 500 ml (halv liter)

Espresso

ca 120 mg

ca 240 mg ved 2 kopper à 1 dl

Te

ca 26 mg per dl

ca 52 mg per tekopp (2 dl)

Cola og enkelte andre leskedrikker

ca 15 mg

ca 75 mg per flaske (500 ml)  

Les også: Maten du bør unngå å spise i graviditeten

– Ikke grunnlag til å avstå fullstendig

Årsaken til at koffeininntaket bør begrenses er at at fosteret får i seg koffein gjennom morkaken.

– Koffein brytes langsommere ned hos gravide enn hos ikke-gravide og passerer morkaken slik at fosteret vil eksponeres for koffein når mødrene inntar dette, forklarer Brantsæter.

Hennes personlige mening er at det ikke er tilstrekkelig grunn til å be gravide avstå fullstendig fra koffein-inntak.

– Etter min mening er det ikke et godt nok grunnlag for å avstå fullstendig fra å innta koffein. Gravide har allerede så mange råd og advarsler å forholde seg til. Vi må ikke gjøre det for komplisert for dem. På den andre siden er det ingen viktige næringsstoffer i kaffe og koffeinholdige drikker, så man går ikke glipp av noe hvis man vil være på den sikre siden, understreker Brantsæter.

– Gode argumenter

Førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder, Elisabet Rudjord Hillesund, sier til Klikk.no at hun først og fremst oppfatter forskerens utspill som et debattinnlegg fra en forsker som ønsker det beste for den gravide, for svangerskapsforløpet og for det lille barnets helse både på kort og lang sikt.

– Jeg synes han argumenterer veldig godt for meningene sine, sier Hillesund til Klikk.no.

Hun påpeker imidlertid at studien også har sine svakheter.

– Studien oppfyller ikke kravene til å være en systematisk oversiktsartikkel og det går for eksempel ikke tydelig fram hvilke studier forskeren ikke inkluderte i oversikten sin. For å endre rådene til befolkningen er det nødvendig med en enda mer systematisk tilnærming og kanskje enda bedre studier på sammenhengen mellom koffein og helseutfall, mener hun.

Ikke gunstig for barnet

Britiske eksperter BBC har pratet med, mener James er overdrevet alarmerende i sine uttalelser, og mener at gravide bør kunne kose seg med små til moderate mengder kaffe.

Hillesund slår seg ikke til ro med disse argumentene.

– De som har kritisert den aktuelle forskeren for å være for dramatisk, peker på at forskere ikke må uroe gravide kvinner og at gravide må få kose seg litt. Jeg syns ikke dette er spesielt gode argumenter i møte med funnene forskeren presenterer, og jeg tror gravide først og fremst ønsker seg troverdig kunnskap slik at de kan ta valg på et bedre grunnlag.

– Hva med kvinner som har drukket noe eller mye kaffe under en tidligere graviditet – bør de bekymre seg?

– Hva man har gjort i tidligere graviditeter får man uansett ikke gjort noe med. De fleste foreldre ønsker det aller beste for barnet i magen og handler ut fra den kunnskapen de har og de rådene som er gjeldende til enhver tid. I de fleste tilfeller vil antakelig ikke et lavt inntak av kaffe ha hatt betydelig påvirkning på barnet.

– Men for å snu litt på det, så er det heller ingen grunn til å tro at det er gunstige effekter for barnet av mors kaffedrikking. Så i framtidige graviditeter kan det være lurt å ha et bevisst forhold til hvordan man forholder seg til kaffedrikking og andre koffeinholdige drikker.

Hvor viktig er kaffen egentlig?

– Synes du det fortsatt er greit å ta seg en kopp kaffe om dagen som gravid?

– Det er vanskelig for meg å gi råd om dette. I utgangspunktet synes jeg man må kunne stole på de rådene helse- og tilsynsmyndighetene til enhver tid gir siden disse er bygget på grundige risikovurderinger basert på den kunnskapen man har tilgjengelig, sier Hillesund.

Hun mener gravide kan gjøre lurt i å stille seg selv et spørsmål om koffeinholdige drikker virkelig er nødvendig for en under svangerskapet.

– Samtidig kan det være lurt av den gravide å vurdere hvor viktig kaffen egentlig er mens man er gravid og heller lete etter alternative drikker.

Les også: Derfor bør gravide være opptatte av blodsukkeret

Ny risikovurdering

Mattilsynet har noen umiddelbare ingen planer om å endre anbefalingene, men utelukker ikke at det kan komme endringer i fremtiden.

– Vi har foreløpig ikke gått inn i denne rapporten, men Mattilsynet er glade for all forskning som kan gi oss mer kunnskap, og som kan inngå i nye risikovurderinger, sier Rønnaug Aarflot Fagerli, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet til klikk.no.

Mattilsynet baserer sine råd og advarsler på risikovurderinger fra EFSA og Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Sistnevnte jobber i disse dager med en oppdatert risikovurdering av koffeineksponering fra mat, drikke og kosmetikk. Den nye risikovurderingen vil bli lagt frem i mars 2021.

– Den aktuelle artikkelen til Jack E James er en oppsummeringsartikkel og vil ikke inngå i risikovurderingen, fordi den ikke har den type data som vi trenger i våre beregninger. Vår risikovurdering om koffein baserer seg på data fra originalartikler og ikke oppsummeringer, sier førsteamanuensis i ernæringsvitenskap ved UiO, Monica Hauger Carlsen, som er faglig leder for arbeidet, til klikk.no.