Gravide og velvære

20 gleder i svangerskapet

Her er tipsene som gir deg overskudd i månedene du har i vente

GLEDER: Det er mange måter å nyte svangerksapet på.
GLEDER: Det er mange måter å nyte svangerksapet på. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert
LES DEG OPP: Kjøpe bøker , blader og gå på nett !
LES DEG OPP: Kjøpe bøker , blader og gå på nett ! Foto: FOTO:Iistockphoto
HUSKELISTER: Skriv ned det du lurer på!
HUSKELISTER: Skriv ned det du lurer på! Foto: FOTO: Istockphoto

Svangerskapet kan være en glede for noen, men en slitsom styrkeprøve for andre. Det mangler ikke på gode råd om kosthold, trening og helse, men tipsene om hvordan svangerskapet kan bli en positiv og uforglemmelig opplevelse er det færre av. Les og la deg inspirere til å finne lyspunktene!

1. Spre gleden

Jo mer du involverer dine kjære i graviditeten, dess mer givende vil den være. Inviter med deg partneren din eller en annen som står deg nær til legen eller jordmoren. Ved å la andre ta del i ventingen, skaper du deg også et støtteapparat som kan hjelpe deg i tøffe stunder.

2. Bli kjent med din tilstand

Gå til svangerskapsomsorg, slik at du får god informasjon og oppfølging som gjør deg trygg. Les gjerne blader om svangerskapet, som kan gi deg kunnskap og glede.

3. Lag gjørelister, og prioritér

Gravide møter ofte forventninger om å gjøre alt på riktig måte under svangerskapet. Du skal spise riktig, fortsatt strekke til på jobben, og være oppmerksom på familie og venner. Unngå stresset ved å lage en liste over det du ønsker å gjøre. Luk ut halvparten, inkludert alt som ikke haster.

4. Oppsøk naturen

Enten du går tur med eller uten staver, eller sykler, så kom deg ut i naturen. Gravide har styrket lukteevne og generelt mer følsomme sanser enn ellers. Frisk luft kan også motvirke kvalme, og har dermed en positiv effekt.

Les også: Magebalanse

BABYSHOPPING: Det kan gi inspirasjon å titte på søte ting.
BABYSHOPPING: Det kan gi inspirasjon å titte på søte ting. Foto: FOTO: Istockphoto

5. Gå på vindusshopping

FOTPLEIE: Deilig når du er gravid
FOTPLEIE: Deilig når du er gravid Foto: FOTO: Istockphoto
YOGA: Bra for gravide
YOGA: Bra for gravide Foto: FOTO: Istockphoto

Drøm deg bort i babyklær og utstyr ved å titte i butikker, eller bare i utstillingsvinduene. Du trenger ikke kjøpe noe, men kan samle gavetips til ønskelisten til familie og venner.

6. La føttene kose seg

Sett av noen timer hver uke til egenpleie når du nærmer deg termin. Da har mange hovne føtter og bein. Gi beskjed om at du vil være alene på badet, kjøp inn noen gode produkter, lag et fotbad og nyt tiden for deg selv. Eller velg profesjonell fotpleie eller massasje, om det er tilgjengelig i nærheten av jobb eller hjem. Sørg for å ha gode sko gjennom hele svangerskapet.

7. Gjør gravid-yoga

Sett av tid til å slappe av i en travel hverdag. Yoga lærer deg å puste riktig, bli kvitt spenninger og slappe av. Puster du riktig, kan det bidra til å øke oksygenopptaket fra morkaken til babyen, noe som også har en gunstig effekt på den lille. Yogatimer tilbys stadig flere steder, også på tradisjonelle treningssentre.

Les også: Hvilket kjønn får du?

8. Kjøp én sexy bh

Endelig har du drømmebrystene, så hvorfor ikke unne deg en lekker bh? Flott undertøy understreker hvor vakker og sexy du er, og føler man selv at man ser bra ut, har de fleste av oss det også bedre.

BH: Noen fine og noen behagelige!
BH: Noen fine og noen behagelige! Foto: FOTO: Colourbox
UT PÅ TUR: Benytt anledningen til å reise. Sjekk alltid hvordan reiosemålet vurderes helsemessig for gravide.
UT PÅ TUR: Benytt anledningen til å reise. Sjekk alltid hvordan reiosemålet vurderes helsemessig for gravide. Foto: FOTO: Istockphoto

9... og én behagelig bh

Brystene kan bli tunge under graviditeten, og føles ukomfortable hvis de ikke støttes opp, selv når du sover. Skaff deg også en behagelig og støttende bh i ny, riktig størrelse. En bh som ikke strammer bidrar også til at du føler deg mindre. Noppies Bodyfashion undertøy er behagelig og mykt og former seg etter kroppen.

Les også: Ja, underlilvet forandrer seg

10. Ta vare på parforholdet

Har du en partner, kan du ha flere romantiske middager og kvelder sammen med partneren din. Lag middag hjemme, gå på kino eller restaurant, og nyt tiden sammen. Det blir mindre tid til parfokus når babyen kommer. Har dere barn fra før, så skaff barnevakt.

11. Reis bort, eller gjør noe utenfor hjemmet

Å komme seg litt bort hjemmefra en periode kan ha positiv effekt på gravide som sliter med normal svangerskapskvalme. Å skifte miljø, som å besøke en venninne, foreldre, eller besteforeldre en helg, kan gi forbedring.

Er du sykemeldt kan dagene bli lange. Finn ting du kan gjøre utenfor hjemmet, som å gå på en utstilling, kino eller se etter babyutstyr.

12. La magen flyte

Frem til uke 37 kan du godt svømme i offentlige bad. Det anbefales ikke å gjøre det etter uke 37, fordi det kan være vanskelig å merke om vannet går, dersom du er i et basseng. Vannet gir varme rundt kroppen, er avslappende og du kan bevege deg uten for mye vondt. Det gir velvære for hele kroppen, samtidig som du mosjonerer. Svømming kan også være bra for gravide med bekkenløsning.

SVØMMING: Du kan bade  nesten fram til fødsel.
SVØMMING: Du kan bade nesten fram til fødsel. Foto: FOTO: Istockphoto

Les også: På overtid

GIR TRENINGSTIPS: Fysioterapeut Annie Manshaus Lingjerde i Livsstil For Helse råder gravide til å finn aktiviteter de liker og som samtidig gir puls, for å trene seg til overskudd i svangerskapet.
GIR TRENINGSTIPS: Fysioterapeut Annie Manshaus Lingjerde i Livsstil For Helse råder gravide til å finn aktiviteter de liker og som samtidig gir puls, for å trene seg til overskudd i svangerskapet. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

13. Delta i teminklubber på nettet

Både barnimagen.com og mammanett.no har egne klubber for kvinner som har termin omtrent samtidig. Der får du kontakt med andre i samme situasjon. Blir du urolig eller bekymret av noe av det dere chatter om, så ta det opp med jordmoren eller legen din, slik at du også får profesjonelle svar på det du er usikker på.

14. Tren lystbetont, men jevnt

Finn aktiviteter som du liker og som samtidig gir puls, som å gå, svømme, sykle ute eller på ergometersykkel, vanngymnastikk eller kondis-apparater på treningssentre.

Lag en plan og sett av tid til trening hver uke. Har du først bestemt deg for å trene, er det lettere å få det gjort da.

Mange treningssentre tilbyr trening spesielt for gravide. Du kan også kjøpe en treningsvideo. En tur med staver øker sirkulasjonen i kroppen.

Er du mindre trent, ta rolige spaserturer på 20-30 minutter. Sliter du med en del ekstra kilo, er vanngym et fint alternativ.

15. Skriv og snakk til babyen

Lag en minnebok med ultralydbilder og notater fra svangerskapet. Barn elsker å høre fortellinger om da de var små og inni magen til mamma. Skriv ned første gang du kjente liv, spark og andre viktige milepæler. Få noen til å ta bilder av den voksende magen underveis, så kan barnet ditt se hvordan det vokste.

Barnets hørsel er utviklet etter uke 28. Synger du samme sang hver dag etter det, virker det som om barnet kjenner igjen sangen etter fødselen. Snakk med babyen, og stryk den utenpå magen. La også partneren din gjøre det. På den måten skapes bånd allerede før første møte.

16. Gi ryggen hvile

Ligg på siden, gjerne med en pute mellom beina. Sov på venstre side for å øke blodgjennomstrømningen til barnet etter uke 26. Du kan lett bli kvalm, svimmel og andpusten hvis du ligger på ryggen. Styrk ryggen med enkle øvelser, stavgang eller strikk. Gi ikke opp. Noen ganger kan man trene seg gjennom smerter.

Har du bekkenløsningsplager, ta små skritt, rull deg over på siden med parallelle bein når du går ut av senga, og sett deg inn i bilen med baken først og parallelle bein etterpå.

MINNEBOK: Fint å ha etter graviditeten.
MINNEBOK: Fint å ha etter graviditeten. Foto: FOTO: Colourbox

Les også: Kjæresten irriterer deg mest

17. Reis gjennom kroppen

Bli kvitt spente muskler ved å ta en mental reise gjennom kroppen. Start med føttene, og si til deg selv at de skal være helt slappe. Gå videre kroppsdel for kroppsdel, og avslutt med hodet og ansiktet. Pust rolig og jevnt mens du gjør øvelsen.

Sirkuler anklene og trekk ett og ett bein opp mot brystet ved å bøye i knær og hofter. Slik øker du sirkulasjonen av vevsvæske, noe som kan bidra til at du får mindre vann i kroppen.

18. Slapp av med god samvittighet

Skap balanse mellom aktivitet og hvile. Slapp av med god samvittighet. Snakk med sjefen din, slik at du får forståelse for å legge deg ned og slappe av en halv time i løpet av dagen.

19. Besøk helsestasjonen

Inviter deg selv til helsestasjonen, der du skal gå til kontroll med babyen etter at du har født. Hvis du ringer først, kan hende du kan hilse på helsesøsteren som skal følge babyen senere. Det er både hyggelig og kan gi en ekstra trygghet.

20. Hold stilen

Prøv ikke å skjule at du er gravid. Flotte gravidklær finnes både på nettet og i flere butikker. Gravide får ofte høre at de "gløder" eller "blomstrer". Selv om det erfaringsmessig ikke alltid stemmer, kan du "hjelpe" naturen litt med kremer og makeup av bedre kvalitet enn ellers.

Kilder: Jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret , fysioterapeut Annie Manshaus Lingjerde i Livsstil For Helse, nettstedet parenting.com og daglig leder Jenny Bruu i butikken Svangerskapet.

GODE RÅD: Maria Mathilde Naphaug (26) som venter barn nummer to i mars, får gode råd av jordmor Marie Svedberg (t.v.) ved Jordmorsenteret om hva hun kan gjøre for å nyte svangerskapet.
GODE RÅD: Maria Mathilde Naphaug (26) som venter barn nummer to i mars, får gode råd av jordmor Marie Svedberg (t.v.) ved Jordmorsenteret om hva hun kan gjøre for å nyte svangerskapet. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også