Familieterapeut: - Kjære menn, det skader ikke å gjøre litt mer enn å kjøpe juletre og en gave til kona
- I jula rykkes kjønnsrollemønsteret tilbake til 1812, mener familieterapeut Dora Thorhallsdottir.
(SIDE2): Grunnen er enkel. For bare to generasjoner siden var det kvinnen alene som hadde det fulle ansvaret for hus og hjem.
- Fortsatt ligger det mye skam for kvinner dersom hus og hjem ikke holder den standarden de kanskje lærte fra sine mødre at det skulle i jula. Det ligger fortsatt mye identitet for kvinner i hus og hjem, sier familieterapeut og relasjonsterapeut, Dora Thorhallsdottir til Side2.
- Mannen fristilt fra hele julestria
Hun forteller at kvinner ofte følger det mødre har gjort før dem, og særlig i jula hvor tradisjonene står så sterkt, kan man fort bli helt utslitt.
- Mange familier deler jo ellers på oppgavene i dag, hvor gjerne begge er fulltidsarbeidende. Men når det kommer til jula er det som vi rykker tilbake til 1812. Statistikken viser generelt at mannen er fristilt fra hele julestria og slipper unna med å kjøpe juletre og gave til kona. Så er det kvinnens oppgave å fikse resten. Jeg tror mange kvinner med fordel kunne delegert mer til mannen, selv om man kanskje mister litt av kontrollen.
Statistikken Thorhallsdottir viser til er hentet fra et doktorgradsprosjekt gjort på NTNU som viser at lite har forandret seg når det kommer til arbeidsfordelingen i jula. Kvinner ordner fortsatt det meste, ifølge studien «Juleforberedelser hos heltidsarbeidende småbarnsforeldre».
LES OGSÅ: Familieterapeut: - Dårlig samvittighet er en «hobby» mange kvinner har
- Spør deg selv hvor du vil legge lista i år
Thorhallsdottir mener mange, og særlig kvinner, er utslitt når julekvelden kommer.
- Ofte legges lista alt for høyt. Det sammenlignes og forventes og ting skal være så himla på stell, tror mange. Noen sammenligner med sin egen mor andre sammenligner seg med folk i sosiale medier, med hva man tror er sannheter om hvordan det skal være. Vi kan kalle det «sammenligningsspøkelse». Sliter man seg ut på grunn av dette, er det på tide å revurdere noen sannheter.
Følelsene som oppstår når man sammenligner, kan handle om usikkerhet, forklarer terapeuten.
- Det å føle at man må prestere på alle kanter gjør at mange ikke føler seg fri fra noe. Da blir det så viktig å gjøre alt riktig, for å føle at du er bra nok.
Thorhallsdottir har en oppfordring til kvinner.
- Min oppfordring til kvinner der ute som skal ha julen hjemme er å spørre seg: Hvor vil jeg ligge lista i år? Hva er riktig for meg i år? Hva orker jeg å være med på og hva orker jeg ikke. Det går fint an å servere ferdig riskrem eller kjøpe en kake, for eksempel. Ha fokus på det du har lyst til å gjøre, fremfor å gjøre ting du merker at du blir tappet av.
Hun oppfordrer også kvinnen til å droppe å ofre seg og ta på seg for mye.
- I julen når man er tett sammen med andre, forsterkes gjerne følelsen av hvordan du har det med seg selv. Tingenes tilstand kommer til overflaten og mange kvinner ofrer seg og gjør mange ting de egentlig ikke vil. Da har man også sikra seg en jul som ikke er så ålreit.
LES OGSÅ: - Vi oppdrar en stor andel barn til å bli egoistiske og bortskjemte voksne
- Fullt lov å bryte med gamle tradisjoner
- Og oppfordringen til menn?
- Spør din kjære om det er noe du kan bidra med, hvis hun har hele kontrollen. Par som føler seg som et team har det langt bedre enn der fordelingen er svært skeiv.
- Det er jo nesten litt tragikomisk at i den tiden roen skal senke seg så er vi mer slitne og stressa enn noen gang, legger hun til.
Mange kjenner kanskje også på følelsen av å måtte holde gamle tradisjoner i live, år etter år.
- Noen av julens tradisjoner er kanskje ikke så hensiktsmessige i dag, som de var for en generasjon siden. Det er fullt lov å bryte med gamle tradisjoner og finne nye, mer praktiske og bedre tradisjoner som er enklere å få til, mener terapeuten.
Hvis du føler deg sliten av hele julestria, sett deg ned og klikk på disse videoene og få en god latter!
Screen9v2
Screen9v2
Denne saken ble første gang publisert 22/12 2016.