Skolestart

Skolestart: – Dette er det viktigste å øve på i sommer

For hva forventes det egentlig at barna skal kunne før de starter på skolen? Pedagogen svarer.

Pluss ikon
<b>FØR SKOLESTART: </b>Det er flere ting det er smart å øve på hjemme før man starter i første klasse.
FØR SKOLESTART: Det er flere ting det er smart å øve på hjemme før man starter i første klasse. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Hva bør vi som har skolestarter til høsten gjøre i løpet av sommeren?

Jeg tenker både med tanke på det faglige og det sosiale, og kanskje også det rent praktiske. Hva er det smart å øve på - ja, hva forventes det egentlig at barna skal kunne før de starter på skolen?

Og hvor viktig er det å ha arrangert vennegrupper før barna starter på skolen?

Hilsen mor til skolestarter

Svar:

Hei!

Det er viktig at du som forelder bruker sommeren til å snakke med barnet om skolen og SFO. Det kan være lurt å forberede barnet på at det kan bli en del mer stillesitting på skolen i forhold til i barnehagen/å være hjemme.

Legg gjerne til rette for at skolestarteren får øve på stillesittende aktiviteter av typen å lese bok, spille spill, perle og/eller å pusle nå i sommerferien.

Hvis barnet ditt klarer å sitte i ro i 20 minutter, er det et godt utgangspunkt ved skolestart.

<b>PEDAGOG: </b>Robert Mjelde Flatås har jobbet som lærer i barneskolen, og er nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen.
PEDAGOG: Robert Mjelde Flatås har jobbet som lærer i barneskolen, og er nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen. Foto: Simen Søvik

Øv mer på andre ting enn lesing og skriving

Videre bør det trenes på dobesøk (å kunne gå på do alene er viktig!), å kunne åpne og lukke skolesekken og matboksen på egenhånd, å kunne vente på tur, å kunne knyte skolisser (sliter barnet med dette – kjøp sko med borrelås), å kunne kle av og på seg selv (veldig viktig!), å kunne spise selv m.m.

Dette er ferdigheter som bør jobbes mer med framfor å bruke øvetid på lesing, regning og skriving i sommerferien.

Vennegrupper

Jeg tenker at vennegrupper kan vente til skolen starter, men legg til rette for at barnet ditt gis sosial trening ved at det får anledning til å leke med andre barn i løpet av sommermånedene.

Besøk også gjerne skolegården sammen med barnet ditt en fin sommerdag hvor barnet får kjenne på dører, teste ut lekeapparat og bli litt «lekekjent» på skoleområdet.

Lykke til med forberedelsene!

Hilsen Robert Mjelde Flatås, førstelektor i pedagogikk

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2024.

Les også