Spørsmål og svar
Når kan barn få lommepenger, og hvor mye?
– Det viktigste er at når de går tom for penger, så er det tomt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Les hennes råd om barn og ukelønn.
Spørsmål:
Hei!
Når bør barn begynne å få lommepenger? Og hvor høye krav bør stilles til dem? Bør vi kreve at de gjør et visst antall oppgaver hjemme for å få ukelønn?
Hilsen meg
Svar:
Hei!
Lommepenger er et ypperlig verktøy for å lære barna våre om fornuftig pengebruk. I dag er det mange barn som tror at bankkortet er en utømmelig pengekilde. Men pass på så det ikke forventes at man skal få betalt hver gang man hjelper til!
Noen plikter bør være en naturlig del av det å tilhøre en familie og ikke telle med i oppsparingen til ukelønn. Det bør være en selvfølge at barna rydder rommet sitt og rydder av etter seg selv ved middagsbordet.
Det kan derfor være lurt å ikke innføre ukelønn altfor tidlig. For når du ber om hjelp, ønsker du ikke svaret: «Hva får jeg for det, da?»
Gi barna konkrete oppgaver
For å få lommepenger, bør barn få ansvaret for noen gjøremål som ikke er så selvfølgelige. Det kan være renholdsplikter som du kanskje ville betalt en vaskehjelp for å gjøre, eller vasking av bil, hagearbeid ute, snekring, maling, barnevakt for yngre søsken osv.
Uansett hva oppgavene er, bør ukelønnen henge sammen med en innsats.
Forskning viser at hvis du for eksempel får et par konsertbilletter gratis, og du føler deg litt uggen i formen på selve konsertdagen, er det langt lettere å avlyse enn om du hadde betalt for billettene selv.
Neste gang barnet ditt vil ha noe, kan du jo si at de kan bruke egne penger. Kanskje har de da ikke så lyst på det likevel?
Vi er rett og slett mer bevisst med pengene vi har jobbet for. Derfor er det viktig at barna må gjøre en innsats for lommepengene sine.
Skriv ned oppgavene som gir ukelønn
Det finnes ulike måter å gjøre dette på. Én måte er å avtale et fast beløp for ukelønn, og gi barna en liste over ting som skal gjøres for å fortjene ukelønnen.
Da kan lommepengene føre til irritasjon og krangler, og foreldre som ender med å vaske badet selv, til tross for at det skulle være en betingelse for den avtalte lommepengesummen.
Skriv heller ned de ulike oppgavene og prislappen for hver. Vær så konkret som mulig, og synliggjør avtalen, gjerne med et skjema du henger på veggen.
Hvis det å ta ut av oppvaskmaskinen tre ganger i uka er en av de avtalte jobbene, setter du opp i skjemaet hvilke dager det er snakk om, og hvor mye det skal være verdt i kroner og øre per gang.
Å være konkret på dager er viktig for å unngå utsettelser, som igjen kan føre til irritasjon.
- Vaske og henge opp klær
- Brette sammen tøy
- Vaske gulv
- Vaske bad
- Støvsuge
- Vaske vinduer
- Lage middag
- Ta ut og inn av oppvaskmaskin
- Gå ut med søppelet
- Sitte barnevakt for småsøsken
- Klippe plen
- Måke snø
- Skifte sengetøy
- Tørke støv
- Luke i hagen
Sørg for at disse gjøremålene blir satt opp på dager som ikke allerede er fylt opp av fritidsaktiviteter og lekser, slik at barna ikke kan komme med unnskyldninger om hvorfor de ikke rakk å gjøre det de skulle.
Til sammen kan alle oppgavene dere blir enige om, føre til en avtalt sum i uka eller måneden, men for hver ting som ikke blir gjort, blir det trukket et beløp fra lommepengene.
Det er viktig at barna merker denne konsekvensen.
Hvor mye bør du gi i ukelønn?
Like ofte som jeg blir spurt om når man bør begynne å gi lommepenger, får jeg spørsmål om hvor mye som er vanlig å gi.
Mange barn tyr til sammenligningsargumentet her også: «Ola i klassen får så og så mye i måneden, da bør vel jeg få det også?»
Jeg mener lommepengene må diskuteres og settes individuelt hos hver familie fordi kronebeløpet bør samsvare med utgiftene hvert barn får ansvaret for.
Hvilke utgifter barna kan stå for selv ved hjelp av uke- eller månedslønna, avhenger av alderen deres. Så lenge barna er små, for eksempel under ti år, kan de for eksempel ha ansvaret for de tingene de ønsker seg eller lørdagsgodtet.
Små barn har nemlig lyst på det meste, men hvis de må bruke egne penger, er de nødt til å tenke seg om to ganger. Hvis barnet ditt gjerne vil ha en bamse, og du gir etter, vil barnet mest sannsynlig ha en ny bamse neste gang dere er ute og handler.
Det er viktig å trene opp impulskontrollen allerede fra barna er små.
Hvis de får alt det de peker på, kan de i verste fall ende opp med å dra kredittkortet hver gang de har lyst på noe når de blir gamle nok. Tid er derfor lommebokas beste venn.
For med tiden vil man miste lysten på det man gjerne ville ha. I tillegg vil man i større grad vurdere om det er noe annet man mye heller vil ha.
Lørdagsgodtet er en god test. Hvis de må bruke egne penger, vil de sjekke pris og vurdere hva de skal kjøpe for å få mest godteri for pengene.
Når de blir eldre og begynner å dra på kino med venner, vil velge seg ut klær selv eller begynner å kjøpe lunsj ute, kan dette være utgifter de får ansvaret for å dekke med lommepengene. Da skal du se at de går kjapt tilbake til å smøre matpakke i stedet for å kjøpe lunsjen ute! Mobiltelefonutgifter er også en fin ting å gi dem ansvaret for selv.
Så snart barna begynner å bruke og motta penger, bør man ha en samtale der man snakker om disponeringen av disse pengene. Et godt tips er å oppfordre barna til å sette seg konkrete sparemål for pengene de tjener.
Lommepengene er barnas første inntekt, og hvis de har noe de ønsker å bruke penger som er til overs på, blir det også mer motiverende for dem å bruke pengene fornuftig.
Så tidlig som med lørdagsgodtet kan det hende de velger den rimelige sjokoladeplaten i stedet for det dyre smågodtet fordi de vet at de kan spare noen kroner.
Ukepenger eller månedspenger?
For de litt eldre barna kan det være nyttig å hjelpe dem med å sette opp et budsjett for beløpet de har til rådighet, slik at du kan lure inn noen gode sparetips. Hvor mange klesplagg har de råd til å kjøpe?
Sørg for å minne barna på at lunsjmat er billigere på butikken enn i kiosken, og at matpakke tatt med hjemmefra betyr ren sparing.
Budsjettet over hva som er et fornuftig forbruk på en måned må tilpasses hver alder, og det må også være åpning for å endre både budsjettet og beløpet underveis hvis man ser at det ikke er realistisk. Uansett: Jo mer penger de får, jo større bør ansvaret være.
Når bør man gi ukelønn, og når er månedslønn det beste alternativet? Jeg tror svaret på dette spørsmålet er veldig individuelt og avhenger av alder og modenhet hos barnet.
Det kan som regel være greit å begynne med å disponere en ukelønn, for så å øke til å få lommepenger annenhver uke, slik at overgangen ikke blir så stor.
Jeg synes de fleste bør ende opp på månedslønn til slutt, men der noen kan være klare til å gå rett på månedslønnen, vil det for andre være et stort steg å ta.
Det viktigste er uansett at når de går tom for penger, så er det tomt. Du vil antagelig ha litt vondt i magen den dagen ungen din ikke har råd til å bli med på kino med vennene sine, men neste måned kommer han eller hun garantert ikke til å bruke opp pengene sine like raskt.
Hele poenget med å disponere penger over en lengre tidsperiode er jo å ikke falle for fristelsen til å bruke opp alt med én gang.
Bankkort til barn
Når du begynner å gi lommepenger, kan det også være greit å skaffe barnet et bankkort. Det er langt mer praktisk å overføre penger til en konto enn å ta ut kontanter.
Penger på konto er penger som allerede er lagt på sparegrisen. Da er terskelen for å ta dem ut igjen høyere. Med bankkort og mobil- eller nettbank kan du også gå igjennom pengebruken sammen med barna i ettertid, noe som gir deg mulighet til å komme med gode økonomiske råd.
Hilsen Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Silje har også vært programleder for TV-programmene Luksusfellen og I lomma på Silje, og hun har også podkasten Pengetabu.
Les flere: Spørsmål og svar om barn og familieliv her
Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten