GRUER SEG TIL julefeiring
Nabogutten gruer seg til jul. Bør jeg fortelle det til foreldrene?
«Gleder du deg til jul?» spurte jeg en av sønnens venner da han var på besøk. Svaret hans var bekymringsfullt. Jeg kjenner ikke guttens foreldre, men bør jeg uansett fortelle dem at gutten deres gruer seg til jul? spør småbarnsmor familieterapeuten.
Spørsmål:
Hei!
«Gleder du deg til jul?» spurte jeg en av sønnens venner da han var på besøk og spiste middag sammen med oss her om dagen. 8-åringen dro litt på det, sa han gledet seg til gavene og sånn, «men onkel skal komme til oss på julaften i år», sa han.
Jeg ble nysgjerrig på hvorfor han ikke virket så glad for det, og da fortalte han at sist de feiret jul sammen, hadde det blitt så rar stemning siden onkelen hadde drukket litt for mye øl.
Og nå gruet han seg litt til at det samme kunne skje igjen i år.
Uffameg, dette er jo ikke greit. Jeg burde sikkert fortelle guttens foreldre om denne uroen, men så kjenner jeg ikke foreldrene hans, og kvier meg derfor for å ta kontakt med dem. Vil ikke det virke litt rart om en fremmed dame tar kontakt med dem for å snakke om onkelens alkoholvaner?
Jeg vil jo anta at guttens foreldre selv husker denne hendelsen godt, og har hatt en prat med onkelen om dette, men bør jeg uansett ta kontakt med dem, synes du?
Hilsen usikker
Svar:
Hei!
Først vil jeg bare si så flott at denne gutten viser deg tillit ved å fortelle deg om sin opplevelse om julaften. Jeg kan også forstå at du syns det er vanskelig å skulle ta opp dette temaet, og spesielt siden du ikke kjenner foreldrene så godt.
Hva er for mye alkohol?
Alkohol er et tema som kan være vanskelig å snakke om. Det er mange som mener at alkohol er en privatsak. Det er også store forskjeller i meninger om hvor mye alkohol som er for mye.
I historien til denne gutten har det vært for mye. Så lenge barn sitter igjen med en negativ opplevelse, har det blitt drukket for mye alkohol.
Det er ikke sikkert at de andre voksne som var der, deler den opplevelsen. Det kan være at de opplevde at det hele var under kontroll, selv om det var utrygt for gutten.
Alkohol og barns trygghet
Det er flott at du bryr deg om guttens velvære og er bekymret for situasjonen. Det er alltid viktig å ta barns bekymringer på alvor, spesielt når det gjelder deres trygghet og trivsel. Derfor er det lurt å ta kontakt med foreldrene.
Selv om du ikke kjenner guttens foreldre personlig, kan det likevel være verdt å snakke med dem og dele din bekymring. Du kan forklare at du har lagt merke til at gutten virker urolig, og at han har uttrykt bekymring for onkelens alkoholvaner.
Du kan også nevne at du ønsker å dele denne informasjonen fordi du bryr deg om guttens trivsel og ønsker å bidra til at han har en trygg og god jul.
Vær tydelig, men respektfull
Når vi skal ta opp vanskelige temaer, er det lurt å forberede seg. Tenk gjennom hva du skal si, og hvordan du skal si det. Det er viktig å uttrykke din bekymring på en respektfull måte, samtidig som det er viktig å være tydelig.
Det kan også være fint å starte samtalen med at du syns dette er litt vanskelig å snakke om. Ved å gjøre det, forbereder du foreldrene på at det handler om et sårbart tema.
Det kan også være lurt å spørre om de har tid til å snakke med deg, sånn at dere faktisk får gjennomført samtalen uten å bli forstyrret eller avbrutt.
«Jeg har inntrykk av ... »
Et godt tips er å snakke i jeg-form. Da er det mindre sannsynlig at du møter forsvar. «Jeg tenker », «jeg føler», «jeg mener», «jeg opplever» og «jeg har inntrykk av» er eksempler på jeg-form.
Det kan også være fint å spørre gutten neste gang han er på besøk om foreldrene har snakket med han om dette.
Husk at du kan ikke løse dette problemet alene, men du kan være en støttende voksen og bidra til at dette barnet får den hjelpen og støtten han trenger. Lykke til med samtalen!
Hilsen familieterapeut Stine Hagen
Les også (+): Flere spørsmål og svar fra våre foreldre-eksperter