Støy fra naboen
Hvor mye bråk må jeg tåle fra nabobarna?
Nabobarna bruker trampolinen så tidlig som kl. 08.00 og så sent som 22.00. Det blir fryktelig mye bråk. Er det noe vi kan gjøre uten å bli stemplet som sure nabokjerringer? Se hva juristen svarer.
Spørsmål:
Hei!
Vi har tre skjønne nabounger, men nå har de fått trampoline. Problemet er at den brukes hele tiden. Fra tidlig om morgen til sent på kveld. I helgene starter de gjerne i 8-tiden, og eldstemann i huset tar ofte en økt før leggetid i 21-22-tiden.
De har stadig med venner på trampolinen, og det blir i det hele tatt fryktelig mye bråk.
Jeg vil ikke være en sur nabokjerring, men jeg lurer likevel på: finnes det noen offisielle regler rundt dette?
Er det lov å starte hopping, og alt det medfører av roping, hoiing og jubling, så tidlig som klokken 8 i helgene – og holde på så sent som 22?
Hilsen nabokjerringa
Svar:
Hei!
Støy knyttet til nabobarnas bruk av trampoline er for mange en kilde til irritasjon. Fordi støyen kommer fra barns lek og moro, er det mange som kvier seg for å gi beskjed om det til barnas foreldre.
Ofte løser det seg imidlertid ved å ta opp problemet med en forståelsesfull tone, slik at man sammen kan komme til en enighet rundt kjøreregler for bruken av tromplinen.
Dessuten er det gunstig å løse nabokonflikter utenfor rettslige instanser, da en gjerne skal forholde seg til sine naboer over lengre tid.
Kommer dere ikke til enighet, og den sjenerende trampolinebruken vedvarer, kan du vurdere å ta saken til konfliktrådet. Ved meklernes hjelp vil du der få bistand til å utforme en avtale.
Skulle det etter dette vise seg å være behov for større grad av forpliktelse, kan en ta saken til forliksrådet, som har domsmyndighet.
Hva sier loven?
Uavhengig av om en forsøker å få løst konflikten utenomrettslig først, eller om man går direkte til konflikt- eller forliksrådet, kan det være en fordel å undersøke litt i regelverket på forhånd.
Vurderingen av om trampolinebruken er lovlig eller ulovlig, koker ned til et spørsmål om den er innenfor eller utenfor din «tålegrense» som nabo.
Dette er basert på en interesseavveining mellom naboenes rett til å råde over egen eiendom, og din rett til ikke å måtte finne deg i alt som foregår på naboeiendommen.
Naboloven § 2 slår fast at:
«Ingen må ha, gjøre eller sette i verk noe som urimelig eller unødvendig er til skade eller ulempe på naboeiendom.»
I avgjørelsen av om noe er urimelig eller unødvendig, skal det legges vekt på hva som er teknisk og økonomisk mulig å gjøre for å hindre eller avgrense skaden eller ulempen.
Videre skal det i avgjørelsen av om noe er urimelig, legges vekt på om det er ventelig etter forholdene på stedet, og om det er verre enn det som pleier å følge av vanlig bruksmåter på slike steder.
Lovteksten legger opp til en konkret og skjønnsmessig vurdering, hvor «tålegrensen» er relativ. Den samme trampolinebruken kan for eksempel være lovlig ett sted, og ulovlig et annet sted.
Prøvd for retten
Spørsmålet om naboenes bruk av trampoline var i strid med naboloven § 2, var oppe for Rana tingrett i 2003. Trampolinen var plassert én til to meter fra nabogrensen og var i bruk av flere barn med tilhørighet i området.
Bruken var periodevis intensiv, og det kunne være opptil sju barn på eller ved trampolinen. Retten la til grunn at støyen kunne være sjenerende og dermed en «ulempe». Retten vurderte deretter om ulempen var «urimelig» eller «unødvendig».
Fordi trampoliner som lekeanretning er blitt så vanlig, måtte det anses som ventelig i et alminnelig boligstrøk. Støyen oversteg derfor ikke den tålegrense som kan utledes av betegnelsen «urimelig», og retten understreket at det i naboforhold må kunne forventes at det tidvis utveksles sjenerende støy.
Avgjørende for trampolinebrukens lovlighet var dermed om den var «unødvendig».
Retten vurderte alternative plasseringer, og konkluderte med at de ikke uten videre fremsto som kurante.
Den ene ville medføre fare for trafikkulykker, og den andre krevde opparbeidelse, i tillegg til at den bare til en viss grad ville redusere støyen.
Ettersom støyen verken var urimelig eller unødvendig, var den ikke i strid med naboloven § 2.
Oppsummert kan det sies at de sentrale vurderingstemaene er om støyen som følger av trampolinebruken er en ulempe på din eiendom, og i så fall om den er urimelig eller unødvendig.
Hilsen Charlotte Panlilio Iversen
Charlotte Panlilio Iversen er ikke lenger ansatt som advokatfullmektig i Stiegler Advokatfirma (red.anm.)
Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her
Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten
Denne saken ble første gang publisert 12/08 2022, og sist oppdatert 07/05 2024.