Eksperten svarer

Kan jeg kreve å ha foreldreansvar alene?

Jeg er gravid, men har gått fra barnefaren. Kan jeg kreve foreldreansvar alene? Får jeg da barnebidrag fra faren? spør ung kvinne. Advokaten svarer.

Pluss ikon
EKSPERTEN: Barnerettsadvokat Camilla Brandt svarer på spørsmål om foreldreansvar og barnebidrag.
EKSPERTEN: Barnerettsadvokat Camilla Brandt svarer på spørsmål om foreldreansvar og barnebidrag. Foto: Stiegler Advokatfirma
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er gravid, og faren til barnet og jeg har gått fra hverandre. Det var dessverre ikke noe pent brudd, og jeg ønsker egentlig ikke å ha noe mer med han å gjøre.

Hva vil skje når barnet er født, vil vi få delt foreldreansvar, eller kan jeg kreve å ha ansvar for barnet alene?

Jeg ønsker at barnet skal bo fast hos meg, men vil det bety at far ikke vil trenge å bidra økonomisk i det hele tatt?

Hilsen gravid

Svar:

Hei!

Først av alt; gratulerer med barnet som er på vei!

Det er mange forberedelser som skal gjennomføres før den lille kommer til verden, og det er klokt av deg at du allerede nå gjør deg noen tanker om hvordan foreldresamarbeidet kan tilrettelegges best mulig.

Du stiller spørsmål om hvorvidt dere foreldre vil få delt foreldreansvar, eller om du som barnets mor kan kreve å få foreldreansvaret alene. Hovedregelen for barn som er født fra og med 01.01.2020 er at de får registrert foreldre med felles foreldreansvar. Dette gjelder både barn som har foreldre som bor sammen, barn som har gifte foreldre og barn som har foreldre som ikke bor sammen.

Jeg forstår deg slik at du trolig ikke kommer til å bo sammen med faren til barnet på tidspunktet når barnet blir født. I slike tilfeller kan man som mor til barnet melde til Folkeregisteret om at man ønsker å ha foreldreansvaret for barnet alene innen ett år etter at farskapet ble fastsatt.

Slik melding skjer via et eget skjema på Skatteetaten sine nettsider som heter Melding om foreldreansvar til mor alene.

Kan ende med rettssak

Dersom du sender en slik melding til Folkeregisteret, og barnets far likevel ønsker del i foreldreansvaret for barnet, vil barnets far ha anledning til å bringe saken inn for retten.

I slike tilfeller vil barnets far fremlegge argumenter for retten som beskriver hvorfor han mener at det vil være til barnets beste at han har del i foreldreansvaret for barnet, og du som barnets mor vil tilsvarende gis anledning til å fremlegge dine argumenter som beskriver hvorfor du mener at det vil være til barnets beste at du har foreldreansvaret for barnet alene.

Lovgivers utgangspunkt er at det normalt sett vil være et gode for barnet at begge dets foreldre har del i foreldreansvaret. Med delt foreldreansvar for barnet vil det være to foreldre som har ansvar for å ivareta barnet og å gi det omsorg.

Det kan forekomme tilfeller hvor felles foreldreansvar ikke vil være til barnets beste, og et felles foreldreansvar forutsetter at foreldre evner å tilrettelegge for et godt foreldresamarbeid, siden det er slik at foreldre som har del i foreldreansvaret for barnet, begge må være enige i viktige beslutninger som for eksempel om:

  • Vergemål
  • Avgjørelser om medisinsk behandling og samtykke til medisinske inngrep
  • Valg av type skole
  • Samtykke til adopsjon
  • Navnevalg
  • Samtykke til inngåelse av ekteskap
  • Innmelding i trossamfunn
  • Utstedelse av pass og flytting utenlands

Retten vil foreta en konkret vurdering, med hensynet til barnets beste som rettesnor, i hvert enkelt tilfelle.

SAMLIVSBRUDD: Det er mange forberedelser som skal gjennomføres før den lille kommer til verden. Går man igjennom et samlivsbrudd mens man er gravid, er foreldreansvar dessuten noe som må avklares.
SAMLIVSBRUDD: Det er mange forberedelser som skal gjennomføres før den lille kommer til verden. Går man igjennom et samlivsbrudd mens man er gravid, er foreldreansvar dessuten noe som må avklares. Foto: Getty Images

Fra tidligere saker ser vi at det kan få stor betydning for vurderingen dersom en av foreldrene ikke er egnet som omsorgsperson, eller dersom det foreligger en så alvorlig konflikt mellom foreldrene at samarbeidet om barnet fremstår som mer eller mindre umulig.

Rett til barnebidrag

Du spør videre om det er slik at barnets far ikke behøver å bidra økonomisk dersom barnet skal bo fast hos deg. Etter norsk rett er det slik at barn har rett til å bli forsørget av begge sine foreldre, og barnets far skal derfor som utgangspunkt bidra økonomisk selv om barnet bor fast hos deg.

Foreldre har full avtalefrihet til å inngå egne avtaler om barnebidragets størrelse. Dersom foreldrene ikke blir enige, kan man be NAV om støtte til å fastsette bidraget.

Det kan være til hjelp for dere at dere bestiller en time til mekling ved deres lokale familievernkontor, når barnet er født, og du føler deg i form til å gjennomføre meklingen.

Gratis hjelp

Familievernkontoret hjelper jevnlig foreldre, som befinner seg i en lignende situasjon som dere, med å komme frem til gode foreldresamarbeidsavtaler som omhandler blant annet foreldreansvar, fast bosted og samvær.

Tjenestene ved familievernkontoret er gratis å benytte seg av, og meklerne har spisskompetanse på rådgivning for fastsettelse av foreldresamarbeidsavtaler.

Familievernkontoret kan også tilby individuell veiledning til hver av dere, utenom meklingsordningen. Slik veiledning kan være til stor nytte når man skal tilrettelegge for best mulig foreldresamarbeid i relasjoner med høyt konfliktnivå.

Jeg ønsker dere masse lykke til!

Hilsen Camilla Brandt, barnerettsadvokat og sertifisert mekler

Les også (+): Samboeren og jeg har gått fra hverandre. Hvordan vet jeg hvor mye han må betale i barnebidrag?