Forventninger til besteforeldre

Jeg har ikke lenger energi til å passe barnebarna hele sommeren, men har ikke hjerte til å si nei

For å få feriekabalen til å gå opp, blir barnebarna parkert hos bestemoren, en etter en. – Jeg vil jo så gjerne hjelpe, men vet ikke om jeg makter, sier hun. Les hva familieterapeut Stine Hagen svarer.

Pluss ikon
BARNEBARN PÅ BESØK: Å passe barnebarna er hyggelig, men når bestemor skal passe dem flere uker i sommerferien, kan det bli for mye.
BARNEBARN PÅ BESØK: Å passe barnebarna er hyggelig, men når bestemor skal passe dem flere uker i sommerferien, kan det bli for mye. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er enke og har tre voksne barn og åtte herlige barnebarn. De to minste pleier jeg å hente fast i barnehagen to dager i uken, og nyter ettermiddagene sammen med dem. De andre har jeg også jevnlig på besøk. Jeg føler meg heldig som har alle boende maks et par timers kjøring unna.

Problemet er at om sommeren opplever jeg en forventning fra døtrene mine om at barnebarna kan være hos meg en uke i strekk. Jeg kan forstå at det for foreldrene er vanskelig å få kabalen til å gå opp når barna har langt lengre ferie enn foreldrene selv har.

Dermed blir barna parkert hos meg, en etter en, og jeg har ikke hjerte til å si nei. Men jeg merker at jeg ikke har så mye energi nå som før, så nå gruer jeg meg faktisk litt til sommeren.

Kan jeg si nei i år? Eller i alle fall si nei til å ha barna her i så mange uker?

Jeg har alltid vært oppofrende for barna og barnebarna, og vil nødig ødelegge det gode forholdet vi har. Og jeg vil jo ikke skuffe barnebarna heller, de gleder seg jo også til å være på ferie hos mormor.

Gi meg gjerne noen råd til hvordan jeg kan løse denne floken på best mulig måte!

Hilsen mormor på 65 år

Svar:

Kjære mormor.

FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi.
FAMILIETERAPEUT: Stine Hagen driver Hagen familieterapi. Foto: Ida Erlandsen

Det er helt forståelig at du føler deg overveldet av forventningen om å ha ansvaret for barnebarna i lange perioder om sommeren, spesielt når du merker at du ikke har like mye energi som før.

Det er viktig å sette grenser og ta vare på din egen helse og velvære, selv om du ønsker å være til stede for barna og barnebarna dine.

Det er viktig å huske at det er helt greit å sette grenser og si nei til å ha barnebarna boende hos deg i en hel uke, eller i så mange uker som tidligere. Det er viktig å være ærlig og åpen med døtrene dine om dine egne behov og begrensninger.

Kanskje du kan si at du kan ha barnebarna hos deg, men ikke i så lang tid som tidligere, eller at du trenger litt mer tid til deg selv i løpet av sommeren?

Foreslå alternative løsninger

Det kan også være lurt å foreslå alternativer, som for eksempel å ha barnebarna hos deg i kortere perioder, eller å organisere felles aktiviteter der hele familien kan være sammen.

På den måten kan du fortsatt tilbringe kvalitetstid med barnebarna dine uten å bli overveldet av ansvaret.

Husk at det er viktig å ta vare på deg selv for å kunne være til stede og være støttende for familien din. Det er viktig å være tydelig og ærlig om dine behov og grenser, og det er ingenting å være flau over.

Kommunikasjon og ærlighet er nøkkelen til å finne en løsning som fungerer for alle parter.

Lykke til!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2024, og sist oppdatert 02/07 2024.

Les også