Spørsmål og svar:
– Jeg har fått høre at barnet mitt styrer meg for mye. Bør jeg sette tydelige grenser?
Mor legger frem et eksempel: «Vi skulle spise frokost og jeg helte melk i «feil» kopp. Datteren min på tre år ble helt hysterisk og nektet å spise før hun fikk favoritt-koppen sin.» Psykologspesialistene Ingvild og Guro svarer;
Spørsmål:
Hei
Jeg opplever at vi nå er i en fase der barnet mitt har veldig sterke meninger. Ofte er ikke det jeg legger frem bra nok. Jeg har et eksempel fra frokosten i morges:
Vi skulle spise frokost og jeg helte melk i «Peppa gris»-koppen og la den på bordet. Datteren min på tre år ble helt hysterisk og nektet å spise før hun fikk «Paw patrol»-koppen sin.
Hvorfor reagerer hun så sterkt, og hva bør jeg gjøre i slike situasjoner?
Hilsen en rådvill mor
Paw patrol og Peppa gris er to populære barne-tv-serier for barn, red. anm.
Svar:
Når barn er i 2-3 års alderen er de i ferd med å oppdage at de er egne individer, separat fra forelderen, og store ting som virker som bagateller for de voksne kan bli veldig store for de små.
Ofte har de sett for seg hvordan noe skal være og blir skuffet når virkeligheten blir annerledes.
Det er vår rolle som foreldre å lære dem at verden ikke alltid kan være som de ønsker, samtidig som det også er viktig at de får lov til å bestemme og kjenne at de kan få påvirke verden noen ganger.
Det kan være ulike grunner til at barnet blir hysterisk i en slik situasjon.
Man må kjenne barnet og kjenne til den situasjonen barnet lever i. Det er viktig å forsøke å forstå hvorfor barnet gjør som det gjør.
Er det slik at barnet tester grenser? Er det slik at barnet forsøker å få kontroll i møte med en følelse av maktesløshet? Har barnet et større behov enn andre barn for faste rutiner?
Ulik forståelse av barnets atferd vil føre til ulike råd. Det viktige her blir mønsteret i barnets og foreldrenes atferd over tid, og om dette ønske om en paw patrol kopp handler om noe annet.
Det kan være nyttig å være nysgjerrig på, og lete etter, underteksten i barnets atferd. Dette kan også gjøre det lettere å være i forkant neste gang barnet ber om Paw patrol-koppen; «Selvfølgelig vil du ha P0aw patrol-koppen! Her er den», før et sterkt følelsesfutbrudd.
Barn har godt av gode, trygge voksne, som setter gode, trygge rammer for barna, en som finner mellomtingen og ikke setter grenser og sier nei kun for å sette grense.
Noen ganger vil det være riktig å anerkjenne barnets ønske, og enten beholde eller endre egen atferd;
«Ja, du vil jo helst ha Paw patrol-koppen selvfølgelig, og den er på borte nå, og vi må ta Peppa gris» eller «å, Peppa gris-koppen ble jo helt feil! Det er klart du skal ha Paw patrol-koppen! Her er den».
Et annet tips er å gi valgmuligheter innenfor en satt grense; «Nå skal vi spise frokost, vil du ha Peppa gris-koppen eller Paw patrol?»
Det viktige her er å ha en forståelse eller antagelse om hva det handler om for barnet, for så å møte det barnet uttrykker på klokest mulig måte, og forsøke å være i forkant.
Hilsen psykologspesialistene Ingvild Rongved Lind og Guro Svane Bratset ved Samtalen AS.
Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her
Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten