spør eksperten:
Hvordan kan vi fortelle barna at vi skal gjøre det slutt?
Et samlivsbrudd er alltid vanskelig. Hvordan det best å fortelle det til barna? Eksperten svarer.
Spørsmål:
Jeg og samboer har slitt lenge, og det går bare én vei. Hvis/når vi velger å gjøre det slutt, hvordan er det best å fortelle det til barna?
Har du noen lure ting vi kan si som gjør beskjeden litt mindre brutal?
Hilsen meg
Svar:
Det er helt klart vanskelig å ha det utfordrende i parforholdet over tid og det er fint at dere tenker og eventuelt forbereder dere på hvordan dere kan legge dette frem for barna.
Jeg vil også legge frem litt Gottman-teori. John Gottman er verdens mest kjente samlivsforsker, og han mener at barn har det bedre når foreldrene har det bra. Det er jo noe å tenke på hvis dere velger å gå hver deres vei. At det blir bra uansett, selv om det kan være vanskelig i prosessen.
Dere er jo også fortsatt foreldre, så et godt samarbeid vil også kunne være veldig sunt for barna. Dette får en hjelp til på familievernkontoret.
Her kommer noen tips: Før dere forteller barna om bruddet, er det er viktig at dere to snakker sammen og bestemmer dere for hva dere skal si og hvordan dere vil gjennomføre denne samtalen.
Mange barn vil huske den dagen de fikk vite at foreldrene skal gå fra hverandre. De fleste foreldre gruer seg til denne samtalen og derfor er det viktig å være godt forberedt.
Det er også viktig at dere har fått gått gjennom deres egne følelser først. Snakket ut om bruddet som foreldre, dere to. Noen går også i terapi sammen for «Bedre brudd». Barn trenger en forklaring når de merker at noe endrer seg i familien. De trenger å vite hva som vil skje framover.
Derfor er det en fordel at så mye som mulig av det praktiske er avklart før dere deler dette slik at dere har svar på noen av spørsmålene som kan dukke opp fra barna.
Selve samtalen bør skje når familien har god tid, ikke er stresset, ikke er trette og dere er så rustet som mulig. Det beste er at dere forteller om bruddet sammen og at søsken er til stede samtidig. Barn trenger også begrunnelse for bruddet.
Derfor kan dere bli enige om hvilken forklaring dere vil gi, og prøv og holde dere til den for alltid. Avtal gjerne hvem som sier hva. En del foreldre forklarer barna at «Vi er ikke er kjærester lenger.». Andre forklaringer er at «vi krangler så mye», at «vi er for forskjellige» og/eller at «vi får det bedre om vi bor hver for oss. Selv om det vil føles annerledes, så vil vi fortsatt være foreldre som før».
Hvordan barn reagerer er forskjellig, men det er naturlig å bli lei seg. De viser følelser på ulike måter. Det kan være å bli stille, trist, utagerende eller rasende.
Prøv da å spørre inn til følelsen og anerkjenn så godt dere kan. Vis at du forstår godt at de føler det slik og gi trygghet over de svarene dere har forberedt på det praktiske.
Ha ørene åpne for tilbakemeldinger barna har å komme med og involvere dem i prosesser for har med dem å gjøre så godt det lar seg gjøre.
I denne samtalen kan det hende at dere får spørsmål dere ikke kan svare på eller er enige om enda. Da sier dere bare at det kan dere ikke svare akkurat nå, men det skal dere finne ut av snart.
Si også til at dere alltid kommer til å være foreldrene deres selv om dere ikke bor sammen lengre. Det som er ekstra viktig i et brudd det er at selv om dere kanskje ikke er enige om bruddet, det er ikke sikkert dette gjelder dere, men jeg nevner det likevel.
Det viktig at dere ikke involverer barna i konflikten. Som for eksempel å snakke negativt om hverandre eller skylde på hverandre.
Barn tåler vanskelige følelser, men det er viktig at det er dere som foreldre som tar ansvar for å håndtere situasjonen. Derfor er det viktig å bearbeide bruddet slik at en ikke overfører for mye over på barna.
Camilla
Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her
Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten
Denne saken ble første gang publisert 30/01 2023.