Klespress blant barn og unge

Sønnen vår har ikke Polo-genser. Derfor blir han kalt «First Price»

– Vi har gitt litt etter, men med en stygg bismak i munnen, sier mor til gutt som ikke vil skille seg ut. Les ekspertens råd til foreldre som opplever merkepress blant de unge.

Pluss ikon
<b>DYRE MERKEKLÆR:</b> Hvordan kan man snu en ukultur blant ungdom der dyre merkeklær er viktig? Høgskolelektor Robert Mjelde Flatås gir råd.
DYRE MERKEKLÆR: Hvordan kan man snu en ukultur blant ungdom der dyre merkeklær er viktig? Høgskolelektor Robert Mjelde Flatås gir råd. Foto: Jane Holma og Simen Søvik
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Da sønnen vår begynte på ungdomsskolen i fjor, ble vi tatt litt på senga med tanke på hvor opptatt mange av ungdommene er av merkeklær. Her er det kun dyre merker som gjelder, virker det som.

Og de som ikke har dyre klær, blir gjerne kalt «First Price», etter billigmerket.

Dette har farget over på sønnen vår, som ikke har vært noe opptatt av klær før, men nå vil han ikke skille seg ut. Vi har gitt litt etter, men med en stygg bismak i munnen.

Skolen kan vel ikke akkurat lage regler for hva barna skal ha på seg på skolen, men kan skolen på noen måte være med på å snu denne ukulturen blant barna?

Hilsen tenåringsmamma

Svar:

Hei!

Dette med merkepress er en kjent problematikk som du beskriver, ikke minst på ungdomsskolen.

Jeg har og hørt om ungdomsskoleelever som for eksempel ikke ønsker å bli hentet på trening av mor eller far så sant de ikke kjører en nyere, «fet» bil av merket Audi, Mercedes eller Volvo.

I Norge har vi ikke skoleuniform da et samlet storting til nå ikke har ønsket å innføre klestvang og regulere folks antrekk. Det din sønns skole kan og bør gjøre, er å diskutere, gjerne sammen foreldrene og ungdommene selv, hvordan en sammen kan få ned merkeklærpresset blant ungdommene på stedet.

Merkeklær og gruppepress

Så vel foreldre og skolen må ta seg tid til å snakke med ungdommene og lytte til deres tanker og meninger om klespress.

Merkeklærproblematikk kan tas opp og diskuteres i alle skoleklassene samtidig som man kobler dette tydelig sammen med skolens øvrige arbeid med å bekjempe mobbing, gruppepress, bekymringer og utenforskap.

Et viktig anliggende for skolen blir å skape holdninger blant elevene ut fra et viktig premiss om å respektere hverandres forskjellighet, uavhengig av det ytre.

Dere foreldre kan og velge å diskutere ungdommens merkepress på skolens foreldremøter hvor man kan snakke sammen hvordan sunnere holdninger blant ungdommen kan skapes, ved for eksempel at en som forelder velger å ikke nødvendigvis kjøpe den aller dyreste buksa eller jakken poden peker på.

Hilsen Robert Mjelde Flatås, tidligere rektor, nå førstelektor i pedagogikk ved lærerutdanningen ved NLA Høgskolen Bergen

Les flere ekspertsvar om barn og foreldrerollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Underholdning | Historier

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2024, og sist oppdatert 07/06 2024.

Les også