Gravid og komplikasjoner

Gravid utenfor livmor, hvor farlig er det?

Les hva fødselslegen svarer om symptomer, risiko og fare for at det gjentar seg neste gang man blir gravid.

Pluss ikon
SYMPTOMER: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen sier det er ulike måter å oppdage at man er gravid utenfor livmor.
SYMPTOMER: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen sier det er ulike måter å oppdage at man er gravid utenfor livmor. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg og min beste venninne prøver begge å bli gravide, og for litt siden lyktes venninnen min og kjæresten hennes. Men etter en stund oppdaget ultralydjordmoren at hun var gravid utenfor livmoren, og det gjorde oss begge skremt.

Vi vil gjerne vite mer om hvor ofte dette skjer – har hun større sjanse for å oppleve det samme neste gang hun blir gravid – og hvorfor er det farlig?

Hvorfor blir noen gravid utenforlivmoren, egentlig?

Hilsen venninnen

Svar:

Hei!

Graviditet utenfor livmoren, eller ekstrauterin graviditet (XU) somd et også heter, er ikke noe hyggelig.

Heldigvis har vi et godt helsevesen, som står klare for å hjelpe til hvis det skulle skje.

Hvordan merker man at man er gravid utenfor livmor?

For enkelte er det sterke magesmerter nederst på høyre eller venstre side av magen som gir en mistanke om svangerskap utenfor livmor.

Og av og til er det som med venninnen din; en tidlig ultralyd som avdekker dette.

EKSPERTEN: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen jobber ved C-Medical, Elverum og Arendal.
EKSPERTEN: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen jobber ved C-Medical, Elverum og Arendal. Foto: Anton Soggiu

Det er vanlig å oppdage at noe er feil i uke 7-9, men alle fertile kvinner skal bli undersøkt med en graviditetstest dersom de kommer med kraftige, lave magesmerter til legen.

Jeg har sett graviditet utenfor livmoren både i uke 5 og uke 17. Jeg har fulgt kvinner over uker, og jeg har fått kvinner inn med ambulanse og stor blødning i buken. Det er stor variasjon.

Hvor mange blir gravid utenfor livmor?

Graviditet utenfor livmoren er heldigvis ikke så vanlig, men vi regner med at opp mot 2 % av alle graviditeter ikke finner veien til livmorhulen, hvor de burde ha festet seg i livmorslimhinnen for å vokse seg normalt til en baby.

Vi vet litt om risiko også. Som alltid i livet er det best helse for de som ikke røyker eller snuser også i tidlig graviditet. Ellers øker risikoen hvis du har hatt en bekkeninfeksjon i livmor eller eggledere før, hvis du går til prøverørsbehandling eller tidligere har hatt en operasjon i underlivet, som for endometriose.

Og dessverre for venninnen din øker sjansen ved en tidligere graviditet utenfor livmoren, faktisk så mye som 3-8 ganger. Men husk på at sjansen fremdeles er størst for at det ikke skjer en gang til, rundt 90 %!

Hva skjer om man er gravid utenfor livmor?

Den vanligste måten å behandle graviditet utenfor livmoren på, er ved kikkehullsoperasjon.

Dersom du kommer med ambulanse, sterke smerter og blod i buken, sier det seg selv at det blir en akutt operasjon. Da føres det et kamera inn i navlen, og med tynne redskaper vil legen vanligvis fjerne egglederen graviditeten ligger i. Av og til beholdes egglederen og graviditetsproduktene fjernes. Det er opp til kirurgen.

Alle jeg har snakket med, tenker sitt hvis en eggleder er borte; «Nå er fertiliteten sunket med 50%.» Feil, heldigvis. Kroppen er så fantastisk at den egglederen som er igjen, kan suge opp et egg fra den andre eggstokken.

I noen tilfeller blir det til en abort som gjør at vi bare venter og ser, og i noen sjeldne tilfeller gir vi en medisin som heter methotrexat.

Hva er farlig ved svangerskap utenfor livmoren?

Det er ikke farlig å få dette i Norge, men det kan være viktig å komme seg raskt til sykehus.

Hvis noen ringer meg på vakt fra ene legevakt med et spørsmål om graviditet, ber jeg dem sende dem med en gang. I verste fall kan de blø veldig mye i buken, og kvinnen kan være ganske syk.

I den delen av verden hvor vi ikke har samme tilgang på flinke gynekologer, dør det mange, og i verden som helhet regner vi med at mellom 5-10 % av svangerskapsrelaterte dødsfall skyldes XU.

Det er godt vi bor her i trygge Norge!

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les flere ekspertsvar om graviditet, fødsel og barn her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2024.

Les også