spørsmål og svar

Blir det egentlig planlagt noe på planleggingsdager?

Er planleggingsdag bare en fridag? Barnehagepedagogen svarer.

Pluss ikon
PLANLEGGINGSDAGER: Hva skjer egentlig på de dagene?
PLANLEGGINGSDAGER: Hva skjer egentlig på de dagene? Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hva gjør egentlig de ansatte på planleggingsdager? Har de kurs eller driver de faktisk med planlegging?

Hilsen en pappa

Svar:

Ragnhild Finstad Eikås er mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.
Ragnhild Finstad Eikås er mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da. Foto: Privat

Tusen takk for spørsmål! Jeg vet det er mange som lurer på hva barnehagepersonalet bedriver på planleggingsdager, så dette var et fint et å kunne svare på.

Kurs og kompetanseheving er en forutsetning for at barnehagen skal kunne utføre sitt samfunnsmandat.

Barnehagens samfunnsmandat er, i samarbeid og forståelse med hjemmet, å ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for en allsidig utvikling.

Lek, omsorg, læring og danning skal ses i sammenheng. Store, flotte ord, men det er akkurat det vi jobber etter og med.

Min arbeidsgiver er virkelig god på kompetanseheving (jeg jobber i kommunal barnehage), og tilbyr jevnlig en rekke kurs og foredrag for å bidra til nettopp dette.

Av tema for planleggingsdager, kurs og foredrag som mine kollegaer og jeg har fått delta på, nevner jeg i fleng: Foreldresamarbeid, barns utvikling, lek, og barn og seksualitet.

Videre har det vært tema som omsorgssvikt, vold og overgrep, Trygghetssirkelen (COS), barn med spesielle behov, språk og kommunikasjon, mangfold, integrering i barnehagen, barnehagens psykososiale miljø (som blant annet handler om livsmestring og mobbing) og barnehagen som læringsarena. Dette for å nevne noe.

Med dette som grunnlag planlegger vi innholdet i arbeidet vårt. I tillegg til planleggingsdager har vi personalmøter på kveldstid ca. seks ganger årlig.

Da kan vi fordype oss ytterligere i ulike temaer, planlegge arrangementer og temajobbing på avdelingene, og foreta evalueringer av ulike saker og ting som har foregått.

Barnehagens verdigrunnlag skal formidles, praktiseres og erfares i alle deler av barnehagens pedagogiske arbeid. Og alt vi tilegner oss av ny og oppdatert kunnskap styrker oss for dette.

Håper dette var et godt svar på spørsmålet ditt.

Og: Det er generelt kjempefint når foreldre stiller spørsmål til barnehagepersonalet. Det viser bare at dere vil vite, og er opptatte av virket vårt i arbeidet med barna deres.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2023.

Les også