barnehagen, bleie og pottetrening

Mitt barn går på potte hjemme, men barnehagen krever at han bruker bleie

– 2-åringen tisser på potta hjemme, men i barnehagen vil de at han skal ha på bleie, fortviler mor. – Dette er en vanlig problemstilling, sier barnehagepedagogen.

Pluss ikon
<b>POTTETRENING: </b>Får det til hjemme, men ikke i barnehagen. Hva er best å gjøre?
POTTETRENING: Får det til hjemme, men ikke i barnehagen. Hva er best å gjøre? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

2-åringen er så flink til å gå på potta hjemme, så nå bruker han bare bleie om natta hjemme. Problemet er at i barnehagen tisser han på seg hver dag.

Han sier ikke ifra, sier de i barnehagen, og når de setter han på potte, så skjer det ingenting. Er dette vanlig?

Hva skal vi gjøre? I barnehagen ymtet de frampå om at vi bør gå tilbake til å ha på bleie i barnehagen, men det har jeg ikke lyst til. Kan jeg kreve at de følger opp pottetreninga i barnehagen?

Hilsen mamma

Svar:

Hei!

Dette er en vanlig problemstilling i samarbeidet mellom hjem og barnehage. Barn modnes ulikt i ulike aldre, også når det gjelder bleieslutt. To år er tidlig, men igjen; barn modnes ulikt.

Det finnes ymse tilnærminger til det å slutte med bleie, og jeg har erfart svært mange av varianten du beskriver. La meg si at det å slutte med bleie er et privat og intimt «prosjekt». Det er det viktig for alle voksne parter å huske på.

Og det er visse ulikheter mellom hjemmet og barnehagen som spiller inn.

<b>EKSPERTEN:</b> Ragnhild Finstad Eikås, som er barnehagepedagog, er pedagogisk leder i en barnehage
EKSPERTEN: Ragnhild Finstad Eikås, som er barnehagepedagog, er pedagogisk leder i en barnehage Foto: Privat

Annerledes i barnehagen

Hjemme er det for eksempel færre barn og folk, i barnehagen mange. Hjemme mer stille og rolig, i barnehagen lyd og støy.

Så har man et annet tempo og fart i barnehagen hvor ting skjer her og nå, plutselig og uforutsigbart.

Det er også flere barn per voksen i barnehagen og som alle krever sitt.

Ut fra nevnte «hjemmemomenter» er det forståelig at det for et barn kan være lettere å kjenne når han/hun må på do – og å si ifra. Færre uhell, med andre ord.

«Barnehagemomentene» påvirker fokuset når det gjelder å kjenne signalene på at barnet må på do. Og at når barnet først kjenner dem, rekker han/hun ikke potta og/eller å si fra.

Det blir og veldig synlig for de andre barna at han/hun ikke får det til, og det kan i tillegg være ubehagelig at de barnehagevoksne også skal se om det er noe i potta. En privat og intim sak.

Og mestring og selvstendighet blir til det motsatte når slikt skjer.

Oppfølging i barnehagen

Mange faktorer som spiller inn på bleieslutt, altså. Å kreve av barnehagepersonalet at de skal følge opp «pottetrening» ofte, gjennom hele dagen, vil dessverre ikke være et realistisk krav.

Dette sier jeg ut fra opplysningene du gir om status quo i barnehagen, og som jeg tolker dithen at barnet ditt ikke er klar for å slutte med bleie ennå.

Snakk med sønnen din om situasjonen rundt det å slutte med bleie – hør hva han tenker selv. Toåringer er smarte mennesker!

Jeg forstår at dere vil at pottetreningen skal gjennomføres i barnehagen også da det fungerer så bra hjemme, men jeg vil anbefale dere å vente til gutten deres er klar for å trene i barnehagen også. Å pushe på at han skal prøve i barnehagen, kan i verste fall føre til at det går tilbake hjemme også.

Fortsett pottetrening hjemme

Det er flott at han mestrer pottetrening, og det å gå uten bleie på dagtid hjemme, så anerkjenn og hold på den!

La heller barnehagen bero litt, og snakk med barnehagepersonalet underveis om prosessen, og om når tiden er moden for et nytt forsøk. De vet råd hva gjelder bleieslutt, og hvordan de best jobber med dette.

Helsesykepleier kan også være behjelpelig.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 29/05 2024, og sist oppdatert 04/07 2024.

Les også