Trygge nettsider for barn
Disse nettstedene er trygge
Hvis du vil at barna skal ferdes på nettet uten noen som helst risiko, er det bare tre nettsteder de kan bruke.
Nøkkeltall - barn og data
- 2 av 10 norske ungdommer hevder å ha opplevd mobbing på nett jevnlig. Ytterligere 3 av 10 hevder å ha opplevd mobbing på nett som en engangshendelse. 5 av 10 har aldri opplevd mobbing på nett. Til sammenlikning har kun 1 av 10 italienske ungdommer opplevd mobbing på nettet
- Norske foreldre er mest involverte i Europa når det gjelder grensesetting for ungdoms nettbruk. Nær 1 av 3 norske foreldre setter tydelige restriksjoner på egne barns nettbruk. Danske og finske foreldre er de minst restriktive. Bare 1 av 10 setter restriksjoner i disse landene
- Hele 4 av 10 ungdommer i Norge ville henvendt seg til foreldrene, om de opplevde risiko på nett. Her er norske ungdommer generelt flinkere til å melde fra enn ungdom i andre europeiske land. 3 av 10 norske ungdommer ville tatt kontakt med egne venner, om de opplevde risiko
- 9 av 10 norske ungdommer sier de har fått opplysninger om potensielle farer ved å bruke Internett. Danske ungdommer er de minst opplyste. 2 av 10 danske tenåringer har ikke mottatt slik informasjon2 av 3 norske ungdommer legger ofte eller fra tid til annen ut personlig informasjon og bilder av seg selv på nett. Her er norske ungdommer på linje med jevnaldrende i Europa
- Mer enn 6 av 10 ungdommer i Norge ville ikke publisert bilder av venner på nettet uten først å ha spurt den det gjelder
Tall fra Medietilsynet og Microsoft, hentet til Trygg Bruk-kampanjen 2009
NRK Super , Kvasir Junior , Nysgjerrigper.no og 123skole.no er de eneste nettstedene organisasjonen BarneVakten vil anbefale for barn. Årsaken er at andre sider har for dårlig kontroll.
Store utskiftninger
- Det vi ser, er at mange av spillsidene har store utskiftninger og ting byttes ut. Selv om vi kunne anbefalt noe i dag, kan det bli veldig feil om et år. Derfor vil vi hverken anbefale eller ikke anbefale mange av spillsidene som har spill for barn, forklarer Laila Eidsheim, fungerende daglig leder for BarneVakten.
- Det er veldig vanskelig å finne sider å anbegale fordi de er i konstant endring, sier spillsjef i samme organisasjon, Odd Arild Olsen.
NRK+barn=sant
NRK har satset stort på barn de siste årene med opprettelsen av NRK Super, som nå omfatter egen tv-kanal, DAB-radio og nettjenester for barn. NRK Super på nett relanseres i disse dager, der det satses enda mer på de minste og de i midten - såkalt søskeninnhold. Prosjektansvarlig Ken Håkegård mener NRK Super er gode på innhold for barn fordi de har store ressurser og høy kunnskap om målgruppa.
- NRK satser på barn, og nett er en viktig del av den satsningen. Vi har ansatt egne personer som blant annet jobber med sikkerheten på alle de forskjellige sidene. Samtidig er vi priviligerte og spart for den kommersielle delen, sier Håkegård. Nrksuper.no er en portal for barn fra 2 til 12 år, og inneholder en rekke interaktive tjenester og sider for barn i hele målgruppa.
Se selv
Den aller beste kvalitetssikringen på nett, i forhold til hva barna våre utsettes for, er oss selv.
- Foreldre bør være tilstede på de samme sidene som barna, sier Laila Eidsheim. Det er det samme rådet som Stein Erik Ulvund ga til klikk.no da vi snakket med ham om barn som får profiler på Facebook.
Still spørsmål
For å avgjøre om nettsider er trygge for barn, anbefaler Eidsheim at vi er oppmerksomme på følgende:
- Man kan sjekke hvem som er ansvarlig for nettstedet. Er det en stor og seriøs aktør, er det større sjanse for at det er stabilitet og kontroll med hvilke elementer som er på siden og hvem som har tilgang. Som forelder kan du også ta stikktester og sjekke at sider barnet ditt beveger seg på, fortsatt er trygge et halvt år eller et år senere. Det siste tipset er å finne foreldrekontroll-funksjonen. De aller fleste spillsider, også World of Warcraft, har en sånn funksjon, sier Laila Eidsheim hos BarneVakten.
Storsatsing
2009 er året da Europa har samlet seg og gjennomfører en storsatsing i forhold til barn og internett. På Trygg bruk-dagen 10 februar ble holdningskampanjen Ha det gøy - behold kontrollen lansert. I år har Trygg bruk utviklet et pakke for alle målgruppene. Trygg bruk-pakken for familier skal være et pedagogisk verktøy for barn mellom 6 år og 10 år og deres familier, og målet er å få barn og foreldre til å oppdage nettet sammen, og særlig involvere foreldre mer i det som nå er en digital hverdag for barn flest, skriver BarneVakten.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 19/02 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.