Disse kanelbollene tar helt av

Norges mest delte sak i dag. Tro det eller ei.

KJÆRT BARN - MANGE NAVN: Boller med kanel og sukker er en sikker vinner blant nordmenn.
Publisert

(SIDE2): Her i Side2 og Nettavisen kan vi følge med på hva som er Norges mest delte sak i dag.

Og dagens mest delte er altså kanelsnurreoppskriften fra Bakeriet i Lom, som P4 har lagt ut på sine nettsider.

P4s radiofrokost har hatt hele sendingen fra bakeriet i dag, onsdag, og det var i den anledning de «stjal» oppskriften.

- Engasjerer

Bakeriet i Lom er jo kjent for sine sykt gode bakevarer, og er det noe vi vet fra tidligere er det at kanelsnurrer, kanelboller eller på bergensk - skillingsboller - så er det noe som engasjerer folk.

I desember 2013 ble det kjent at EU ville forby bruk av så mye kanel i mat- og bakevarer.

EU har vedtatt at det bare skal brukes maks 15 milligram av stoffet kumarin - som finnes i kanel - pr. kilo med bakverk. Årsaken er at kumarin i store mengder kan være skadelig for leveren.

Kanelboller har for høyt innhold av kanel.  BT slo til med at Erna ville redde skillingsbollen fra EU.

I Danmark var kanelbølgene like store, men Sverige slapp unna hele maten. Der er kanelbullor definert som «tradisjonsmat» og dermed var de fritatt for påbud.

P4 har hentet oppskriften fra «Om boller og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom av Morten Schakenda.

- Dæven døtte, disse er gode, skriver en kommentator på P4.

Nam nam

I stigende stund er oppskriften delt hele 4117 ganger. Dette gjør den til Norges mest delte sak på sosiale medier. Til sammenlikning er VGs sak  Stang vil møte IS-flaggerne med norske flagg bare delt halvparten så mange ganger.

Her er altså det Norge sikler på i dag

Kanelsnurrer:

16 stk.

Dete trenger du:

1 kg hvetemel

1/2 l h-melk

150 g sukker

15 g salt

15 g kardemomme

1 stort egg

50 g fersk gjær

150 g smør i terninger

125 g mykt smør

125 g sukker

2 ss malt kanel

Ha alle ingrediensene unntatt smør i en eltebolle, og elt i ca 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene.

Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egen bolle til heving. Dekk til med plastfolie, og la den heve i 1 1/5 time.

Strø mel på bakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på ca 40 cm x 50 cm.

Smør smøret på deigen, strø sikker og kanel jevnt utover. Gni med hånden slik at sukker, smør og kanel er godt blandet.

Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den deieln som er dobbel. Nå har du 3 lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca. 30 cm x 50- 60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers.

Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute.

Det kan være litt vanskelig å få til snurrene på første forsøk, men øvelse gjør mester.

Sett kanelsnurrene på stekebrett med bakepapir, dekk til med plastfolie, og la den heve i ca. 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og strø med sukker. Stek ved 175 grader i ca 20 minutter.

Oppskrift fra boka: Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom. Av Morten Schakenda.