Dette må alle foreldre være obs på
Barn kan drukne flere timer etter at de er reddet på land.

IDE2):I fjor vakte Facebook-innlegget «Drukning ser ikkeut som du tror» til læreren Sigurd Mæle Fylling oppsikt og ble delt uttallige ganger.
I disse badetider har også «sekundær drukning» blitt omtalt en rekke ganger de siste døgnene. På sosiale medier som Facebook verserer nå historien til amerikanske Lindsay Kujawa som driver bloggen Delighted Momma.
I et innlegg forteller hun hvordan minstemann Ronan på snart to år under en badebursdag i et kort øyeblikk ramlet i bassenget.

Innlegget har spredt seg over hele verden og nylig snakket Kujawa om opplevelsen på Good Morning, America.
LES MER: Krever svømmeopplæring allerede i barnehagen
Visste ikke hvor mye vann han hadde svelget
Lindsay Kujawa fikk raskt fisket sønnen opp fra bassenget, men som det ofte er i slike tilfeller, ingen hadde helt fått med seg hva som hadde skjedd eller om han hadde hatt hodet mye under vann, men alle visste at det var kort tid og da Ronan hostet og harket opp vann, virket han tilsynelatende fin igjen.
- Da vi kom hjem, virket ikke Ronan helt som seg selv. Det kunne bare være sånn at han var veldig trøtt, men magefølelsen min sa noe annet, skriver Lindsay. Da hun la igjen en beskjed hos sønnens barnelege, skjønte hun straks at det var noe veldig galt da legen sporenstreks ringte opp og ba henne dra til legevakten umiddelbart.
LES MER: Robin (8) dro lillebror Daniel (5) opp av vannet
Og det er her alle foreldre, men også andre voksne som opplever å få vann i lungene, skal være obs. Virker et barn sliten og trøtt, må du for all del ikke legge det til å sove. Det samme gjelder voksne.
Årsaken er at lungene fremdeles kan ha så mye vann i seg at kroppen ikke klarer å transportere oksygen rundt. Du kan altså dø av drukning timer etter at du er reddet opp av vannet. Har hendelsen skjedd i et basseng med kjemikalier, kan man få en såkalt kjemisk lungebetennelse fordi bassengvannet blir lukket inne i lungene.
Alltid oppsøke lege
-Om personer har vært under vann, bør de sees på av en lege på legevakten, sier overlege ved akuttmedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus, Henning Wimmer.
Det kan nemlig oppstå sekundære komplikasjoner når man har fått vann i lungene. Og det er alvorlig fordi det hindrer transport av oksygen rundt i kroppen. Stort sett kjennetegnes dette ved et visst pustebesvær, men det er vanskelig for en vanlig person å bedømme fordi man ikke kan vite hvordan det står til med lungene.
- Har en person vært under vann, skal man ringe etter ambulanse med en gang eller man skal dra til legevakten om den er rett rundt hjørnet. Det er viktig at tilstanden vurderes av fagfolk, sier Wimmer.
LES MER:Her får skolebarna 20 undervisningstimer årlig med svømming
Overlege Wimmer vil ikke skremme noen, og sier at om man knapt har hatt hodet under vann og har hostet godt opp i etterkant, så går det stort sett greit. Men er man usikker, og for eksempel ikke helt vet hvor mye vann en person har svelget, så skal man alltid kontakte, eventuelt oppsøke lege med en gang.

Sykehuset får flest tilfeller av drukning og folk som nesten har druknet på sommeren, men også i perioder på året da isen er usikker og folk går gjennom isen.
LES MER:Her får de svømmedyktige bare tre timer i bassenget
I Lindsay Kujawas tilfelle ble lille Ronan fløyet sporenstreks fra legevakten til et annet sykehus i San Diego der han fikk hjelp til å puste. Moren forteller at hun aldri har vært så redd i hele sitt liv. Og hun grøsser ved tanken på om hun bare hadde lagt ham for å sove siden han virket så sliten.