Ut på tur
Dette kan du gjøre i høstferien
Tom for ideer? La barna bestemme.
Det er ikke bare enkelt å slå av Pc-en og få med ungene ut når de har ferie. Vi har samlet opp noen tips som gir frisk luft og en god opplevelse ute i guds frie. Hva med å ta med disse ideene til familierådet, og la barna bestemme?
Finn mat på bakken
Å plukke sopp er lurt. Alle får gått en god runde, og det går an å bruke soppen i gryta på kvelden. Det er selvsagt viktig å plukke sopp som smaker godt og ikke er giftig. Derfor har vi laget denne videoen.
Telttur
Overnatting ute kan virke ambisiøst på denne tiden av året, men faktisk kommer du langt med vanlig utstyr. Tre-sesongerstelt går greit. Soveposen bør også ha en komforttemperatur ned mot null grader. Et godt liggeunderlag er minst like viktig for å slippe å fryse. Ullklær er avgjørende. Vi har testet både familietelt, ullundertøy og liggeunderlag.
Tips til bålbrenning
Fra 15. september til 15. april er det lov å gjøre opp bål. På korte turer er det greit å ha med en vedkubbe hjemmefra. Skal dere lenger, finner dere enkelt ved i skogen. Let under store gran- og furutrær. Tørre kvister som har falt ned eller som enkelt knekkes av, er god ved. Finner du skikkelig tørr reinlav, er det god oppfyringsved. Er det vanskelig å få fyr, går det an å helle over en desiliter rødsprit og la det trekke et par minutter før du tenner på. Det er egentlig juks, så gjør det når ingen ser på. Pass på å ha vann i nærheten, og slukk skikkelig før dere drar.
Hytteturer
Har dere lyst på en skikkelig fjelltur, men vil ha litt mer komfort enn teltet kan by på, har turistforeningen flere åpne hytter i fjellet. De finner du her. I uke 40 har Fondsbu og Gjendesheim i Jotunheimen og Liomseter i Huldreheimen egne aktiviteter for barn. Du finner flere høstferietips på den samme nettsiden.
Du kan også leie hytteperler langs kysten temmelig billig etter sommersesongen. Det er fremdeles muligheter for å fiske krabbe.
Fuglekassebyggmestere
Har dere et favorittsted i skogen, så foreslår vi å sette opp en fuglekasse der. Da kan dere komme tilbake og følge med på livet rundt kassa. Ta med kikkert.
Her er en oppskrift på en enkel fuglekasse - med en tabell over hvordan du bygger forskjellige kasser til forskjellige fugler.
Du kan lære masse om fugler ved å bruke denne oversikten hos Norsk Ornitologisk Forening.
Grill middagen
Grill mat på bål. De fleste liker pølser, men det er også mulig å gjøre det litt mer spennende. Lag pinnebrød, og snurr det rundt pølsa før dere steker det på bålet. Veldig godt. Eller du kan gjøre det litt flottere: Foliepakke på bålet.
Fisketur
Skal dere fiske, så husk at fisken mange steder er fredet fra midten av september. Det er lokale variasjoner her, så det kan være smart å sjekke med nærmeste jeger- og fiskerforening eller noen som er kjent i området.
Det går an å prøve seg på sjøørreten i sjøen, men den er ofte treg å få opp om høsten, så vær forberedt på at det kan bli langt mellom nappene. Du kan fint fiske sjøørret med en nær sagt hvilken som helst haspelstang og vanlig sluk. Det finnes noen steder regler om å holde seg 50 til 100 meter unna elveos den perioden ørreten skal gyte, så sjekk dette først.
Sikt mot stjernene
Høsten gir ofte klar luft. Er det skyfritt, kan dere få se en ufattelig stjernehimmel. Denne nettsiden har en smått genial tjeneste der du kan du plotte inn hvor og når du skal kikke. Da får du et kart over hvilke stjerner og stjernebilder du vil få se. Kartet er enkelt å bruke, og det er lett å kjenne igjen himmelen når du kommer ut.
Første bud er å komme seg ut av byen eller områder med mye lys. Der ser du nemlig nesten ingenting av stjernehimmelen. Er du på hytta på fjellet, er det bare å slå av lysene og gå rett utenfor. Du kommer også langt med å gå noen hundre meter ut i skogen, eller ut på mørklagte idrettsplasser.
Et skikkelig teleskop er best, men en vanlig håndkikkert vil åpenbare detaljer i nattehimmelen du aldri har sett med det blotte øye. Pleiadene, kjent som "Sjustjernen", er spesielt vakre sett gjennom en kikkert. De "sju stjernene" blir fort til sju hundre.
Plukk deg god samvittighet
Rydd opp etter sommeren. De mest populære strendene og rasteplassene i skogen er ofte preget av slumsete gjester etter sommeren. Ta med søppelsekk og hansker og plukk opp ispinner og engangsgriller. Det gir god samvittighet og en fin mosjon. Vær ytterst forsiktig med steder der det kan ligge igjen brukte sprøyter og forklar ungene at de må være forsiktige.
Gjør hagen høstklar
Nyt høsten i hagen. Rak en løvhaug og hopp i den etterpå. Eller plukk løv og blader, legg dem i press og lag bilder av dem. Det er fremdeles tid til å plante løk. Resultatet kommer til våren. Se hvordan du planter løk i denne videoen.