Sterilisering
Derfor bør han sterilisere seg
Har dere fått barna dere ønsker? Da er det bare for mannen å sterilisere seg. Det gir økt lyst og bedre sexliv.
Aldri mer, tenker mange når de har et lite barn som klatrer opp på alt det kommer over hjemme. Aldri, aldri mer tenker foreldre når søskenparet igjen har barket ihop i en høylydt krangel.
Likevel kan det skje: Dere blir gravide igjen. Det finnes kun én helt sikker måte å unngå det på - og det er å sterilisere seg.
Inngrepet er mye enklere for menn enn for kvinner.
Noen tror manndommen forsvinner og at det er veldig vondt. Men er det det? Og hvordan blir sexlivet etterpå? Her svarer ekspertene.
Avfeier myter
- I dag er det god og mer utfyllende informasjon om sterilisering og hvordan det foregår, blant annet fra fagmedisinsk hold men også fra blogger på nettet. Gamle myter om selve inngrepet bør vi ikke lenger ta seriøst, mener klinikksjef ved Klinikk Stokkan i Trondheim, Terje Østlyng.
Men de som ikke har satt seg inn i selve inngrepet, eller som ikke har snakket med noen som har sterilisert seg, er ofte redde.
Alt du trenger å vite om en sterilisering (Vasektomi):
- Inngrepet tar mellom 15-20 minutter og utføres av en urolog
- Det settes lett lokalbedøvelse med sprøyte i pungen.
- Kirurgen finner deretter sædlederen helt øverst i pungen og gjør et snitt i pungen i høyde med roten av penis. Deretter trekkes sædleder lett ut, 1-2 cm. Denne følelsen kan oppleves ubehagelig, men ikke smertefull.
- Sædlederen klippes av, og de to endene brettes og sys hver for seg. Deretter legges de to endene tilbake i pungen og såret lukkes med noen få sting eller tape. Deretter gjøres det samme på andre siden.
- Det er svært lite blod i forbindelse med inngrepet.
- Totalt er pasienten på klinikken i 45-60 minutter på operasjonsdagen, da er en forkonsultasjon/undersøkelse før operasjonen og litt tilfriskningstid rett etter operasjonen inkludert.
- Pasienten drar hjem med en tettsittende truse og bes om å ta det med ro den aktuelle dagen. Når lokalbedøvelsen blir borte, vil man kjenne en svie som fort dempes. Man vil som oftest være tilbake i normalt aktivitet etter noen dager.
- Etter en ukes tid kan man gjenoppta normal seksuell aktivitet.
- Rett etter at strengene er klippet over vil man ikke være steril. Det finnes en god del høyst levende og friske sædceller på «lager». Dette lageret regnes for tomt etter omtrent tjue «skudd», eller når de sædcellene som ligger på lager «går ut på dato» etter omtrent tre måneder. Derfor gis det muligheten/tilbud for en innkallelse av de aller fleste til et sykehus for analyse av en fersk sædprøve. Det vil da i et mikroskop bli undersøkt om det finnes levende sædceller igjen.
- Selve sæden (som ikke lenger inneholder sædceller) vil etter en sterilisering ha samme volum, farge, konsistens osv. Det er kun selve sædcellene som er borte fra sæden.
- I noen tilfeller kan sædlederne gro sammen igjen etter en tid og gjøre mannen fertil igjen. Dette skjer statistisk sett hos mindre enn én prosent av Vasektomiopererte.
Kilder: Klinikksjef Terje Østlyng, Klinikk Stokkan i Trondheim og spesialist i plastisk kirurgi, Odd Petter Elvenes, Tromsø Private Sykehus
- Vi møter stadig vekk myter og historier knyttet til sterilisering når vi møter pasienten, sier klinikksjefen til Foreldre & Barn.
Ikke smertefullt inngrep
- Det er overraskende lite smerte forbundet med en sterilisering. De fleste pasienter forteller at inngrepet ikke er smertefullt, og at tiden etterpå er problemfri, med moderate smerter noen dager. I noen tilfeller (3-5 %) vil det bli mindre komplikasjoner i form av noe blødning fra små blodkar i pungen som gjør pungen blå og hoven noen dager, forklarer Terje Østlyng.
Flere tusen gjør det
De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 1624 kvinner steriliserte seg i 2003, mot 3155 menn. Snittalderen på de som steriliserer seg er 38 år.
Fordi stadig nye legekontorer har foretatt sterilisering de siste årene uten at SSB får en oversikt, har ikke SSB lenger en samlet statistikk for Norge.
- Steriliseringsstatistikken ble stoppet i samråd med Helsedirektoratet. Vi har ikke tall på antall steriliseringer hos menn etter 2003, opplyser statistikkrådgiver ved Seksjon for helsestatistikk, Jens-Kristian Borgan til Foreldre & Barn.
Ha flere barn?
Noen menn vegrer seg alltid for å sterilisere seg, fordi de ikke klarer å være hundre prosent sikre på at de ikke vil ha flere barn.
Dette er et av de spørsmålene Terje Østlyng bruker mest tid på å avklare før en eventuell operasjon.
Er mannen usikker på om han ønsker flere barn, og er begge parter enige om inngrepet? Frykt hos disse pasientene er ganske vanlig, forteller han.
Økt lyst og bedre sexliv
Skalpell og kirurgiske instrumenter i det området der menn opplever at de har sin erogene sone og manndom, kombinert med en reell frykt for smerte, gjør at mange frykter steriliseringen.
- Selv om det er ulike grader av usikkerhet og frykt hos hver enkelt pasient, har alle denne kombinasjonen, sier Østlyng.
Er mannen usikker, frarådes han å sterilisere seg. Ifølge klinikksjefen er det ikke uvanlig at enkelte kommer tilbake etter alt fra 6 måneder til 2 år etter den første konsultasjonen, når de føler at dette er et inngrep som passer deres livssituasjon og livsfase.
Terje Østlyng forstår skepsisen. Mange menn tror kanskje at manndommen forsvinner.
- Manndommen blir ikke borte. Heller ikke sexlysten. Den reduseres ikke, snarere tvert imot, understreker Østlyng.
- Mange menn har seksuelle hemninger eller angst knyttet til mulighet for graviditet. Når frykten for dette er mindre eller helt borte vil mange oppleve økt og fornyet sexlyst, sier han.
Mister ikke manndommen!
Å skjære over sædlederne har faktisk ingen effekt på produksjonen eller frigivelsen av mannlige kjønnshormoner.
- Maskulinitet, skjeggvekst og den mannlige stemmen, endres ikke av sterilisering. Operasjonen har heller ingen fysisk effekt på seksualiteten. Ereksjoner, utløsninger, mengden sædvæske forblir som før, forklarer Terje Østlyng.
Får bedre sex
Flere menn sier de har bedre sex etter en sterilisering, men fysiologisk sett er det ingenting som blir endret under inngrepet, påpeker Terje Østlyng.
Han mener at opplevelsen av «bedre sex» må være knyttet opp til psykologien rundt frykt for graviditet, forpliktelser, risiko, skyld, opplevelsen av gjenvunnet virilitet etter inngrepet, følelsen av å mestre inngrepet og fungere etterpå. Det gjelder å beholde tenningen i parforholdet.
Spesialist i klinisk psykologi og sexologi, Thore Langfeldt, er også av den oppfatning at dersom en mann er redd for ytterligere graviditet, så kan dette nedsette lysten.
Det er med andre ord ikke bare ved en fødsel at menn kan miste sexlysten.
- Hvis mannen gjennomgår en sterilisering kan det tenkes at han blir tryggere, og at lysten dermed øker noe. Andre forklaringer er vanskelig å tenke seg, sier Langfeldt til Foreldre & Barn.
Sikker prevensjonsmetode
Forutsatt at pasienten har levert sædprøve en tid etter operasjonen som gir riktig resultat - det vil si at andelen sædceller er meget lav - er en sterilisering hos mannen en av de sikreste prevensjonstiltakene mot uønsket graviditet.
- Det er likevel fortsatt viktig å minne disse pasientene om at sterilisering ikke beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer, understreker Terje Østlyng.
Les også:
Prevensjon og sterilisering: Derfor bør mannen steriliseres istedet for kvinnen.
Flauser i senga: Unngå sextabbene!
Quiz: Hvordan står det egentlig til i ekteskapet?