Fertilitetsproblemer
De skjulte grunnene til at du ikke blir gravid
Sjekk de 18 punktene.
Sliter du med å bli gravid, har du uregelmessig menstruasjon eller manglende eggløsning?
Har man først bestemt seg for at tiden er inne for å få barn, vil man gjerne at det skal skje med det samme. Når månedene går uten at de to strekene dukker opp på graviditetstesten, er det lett å bli stresset.
Oppsøk lege
Derfor kan det være lurt å sjekke ut med lege eller gynekolog hva som kan være grunnen til at det drøyer.
Bare ta prøvingen med ro? Nei, det klarer jeg ikke, skriver en bruker i vårt forum Barnimagen.
Livsstilsfaktorer kan påvirke fertiliteten både hos menn og kvinner og at det kan være mange grunner til at graviditeten lar vente på seg:
1. Flere studier har vist at både overvekt og undervekt kan gjøre at det tar lang tid å bli gravid.
Det kan gjøre at kvinnen får sjelden eller ingen eggløsning, og det kan påvirke befruktningen. Overvekt har også negativ innvirkning på seksuell lyst hos både menn og kvinner og øker risikoen for spontanabort, nedsatt sædkvalitet og impotens hos mannen.
2. Røyking. Det tar lengre tid for kvinner å bli gravide hvis de røyker. Jo mer du røyker, jo lengre tid tar det å bli gravid og det er økt risiko for spontanabort.
Eggstokkreserven går ned og overgangsalderen kommer tidligere. Menn som røyker kan få nedsatt sædkvalitet og svømmehastighet.
3. Alkohol. Noen studier har også vist at det kan ta lengre tid før du blir gravid hvis du inntar alkohol i prøveperioden.
4. Koffein. Drikker du mer enn to kopper kaffe per dag kan det bety at det tar lengre tid å bli gravid og det gir økt risiko for spontanabort.
5. Sædkvaliteten. Noen studier har vist at sædkvaliteten kan forbedres av å spise valnøtter, sink og mye frukt og grønnsaker som inneholder antioksidanter.
Testiklene skal heller ikke utsettes for økt varme, så unngå trang bukse, bading i varmt vann og badstu. Det er heller ikke bra med stråling fra mobiltelefon, så unngå å ha mobilen i bukselomma.
Kilde: Seksjon for assistert befruktning på Haukeland universitetssjukehus i Bergen.
Sjekk stoffskiftet
Anette Heggemsnes er akupunktør, homeopat og daglig leder ved Frøyaklinikken i Oslo. Frøyaklinikken arbeider spesifikt med barnløshet, gravide og tiden etter fødsel. Hun mener det er mange skjulte grunner til at det tar tid å bli gravid.
Kroppens stoffskifte
- To hormoner styrer stoffskiftet, tyroksin (T4) og thyreoidea-stimulerende hormon (TSH)
- I skjoldkjertelen dannes hormonet tyroksin som stimulerer cellenes og dermed kroppens stoffskifte.
- Skjoldkjertelen kan angripes av antistoffer (anti-TPO) som over tid kan redusere kjertelens evne til å lage tyroksin.
Kilde: Norsk Helseinformatikk
6. Endometriose er en skjult kvinnelidelse som fører til at livmorslimhinnen kommer på avveie inne i buken. Det betyr at når en kvinne da har menstruasjon så vil disse flekkene også blø i buken.
Dette kan gi sterke menstruasjonssmerter. Mange med endometriose sliter med å bli gravide, mulig på grunn av den murrende betennelsen i buken. Mange har også lave progesteronnivåer.
7. Cøliaki som er en tarmbetennelse som kan føre til at du får problemer med å bli gravid.
8. PCO(S). Polycystiske ovarier (syndrom) vil si at du som oftest har sjelden menstruasjon, og ikke eggløsning. De kan derfor også slite med å få barn. Mange får ikke tilbake normal syklus etter bruk av p-piller.
9. Har du ikke nok eggløsningsslim så blir du heller ikke så lett naturlig gravid. Har du for lite eller ikke noe eggløsningsslim, vil sæden dessverre dø i det sure miljøet i skjeden.
10. Vitaminmangel. Lider du av jernmangel, kan det også være problematisk å bli gravid og du kan lettere miste. Har du et lavt nivå av D-vitamin er det heller ikke så lett gravid.
Et lavt D-vitamin nivå kan føre til manglende eggløsning og lave eggreserver. Hvis du har smurt deg med solkrem, så får du ikke i deg D-vitamin, og bør kanskje ta tilskudd.
11. Stoffskiftet er viktig. Har du for lavt stoffskifte så blir du ikke så lett gravid. TSH-verdien ligger mellom 1 og 2. Noen har også forhøyede anti-TPO-verdier, som på sikt kan føre til lavt stoffskifte. I noen tilfeller anbefales da tyroksin.
12. Er du plaget med sopp eller urinveisinfeksjoner kan dette skape dårlig klima i livmoren. Har du for lenge siden hatt en klamydia-infeksjon, kan dette også skape trøbbel med å bli gravid nå.
Det kan selvsagt ha ført til at eggleder og sædleder er blitt tette, men det kan også føre til dårlig miljø for et befruktet egg i livmoren.
13. Lave progesteronnivåer kan føre til at det befruktete egget ikke fester seg, og lave østrogen nivåer kan føre til at man ikke får eggløsning. Kvinner som har en tendens til at blodet kan koagulerer letter, kan også lettere abortere.
14. Stress er absolutt en skjult grunn for ikke så lett bli gravid. Når vi stresser så øker adrenalinet i kroppen vår. Dette er kamp- og flukt hormonet vårt og det undertrykker kjønnshormonene våre. For å si det enkelt, så er det ikke så viktig for kroppen å kunne få barn, hvis man er på flukt. FSH-verdien øker under stress. Har du forhøyet nivå av FSH kan du få problemer med å bli gravid.
15. Noen kvinner har også forhøyede nivåer av prolaktin, det hormonet som fører til at man får melk når man ammer.
Hvis dette hormonet er forhøyet, så kan menstruasjonen være uregelmessig, og man har ikke alltid eggløsning.
Ustabilt blodsukker
Tone Bjørnson Aanderaa er helsesøster og kostholdsveileder. Hun driver nettstedet Lillevenn.no der hun tilbyr fødselskurs, barsel, ammehjelp og kostholdsveiledning. Hun mener det kan være mange skjulte grunner til at du ikke blir gravid:
16. Ubalanser i hormonene som kan gjøre at egget ikke vil feste seg. Eksempler på hormonforstyrrelser som påvirker eggløsningen er store vektendringer, følelsesmessige problemer, stress og anstrengende trening. Sykdom, som for eksempel polycystisk ovariesyndrom (PCOS), kan også påvirke. Symptomer på dette er cyster i eggstokkene, lang tid mellom menstruasjonene, sjenerende hårvekst på kroppen, manglende eggløsning og økt nivå av androgener (testosteronliknende hormon) i blodet.
17. En årsak til ufrivillig barnløshet kan være tilstoppende eggledere. Dette gjør at egget ikke kommer ned i livmoren, for eksempel som følge av klamydiainfeksjon.
18. Ustabilt blodsukker og høy insulinproduksjon. Insulin har veksthormonegenskaper og fører til at eggstokkene blir større og produserer mer testosteron enn normalt. For mye testosteron hemmer eggmodningen, og dette resulterer i sjeldne og uregelmessige menstruasjoner, uren hud, maskulin behåring og bukfedme.
Les mer:
- Jeg fikk beskjed om at jeg aldri ville få barn
Prøverør: Lykke på tredje forsøk?
Denne saken ble første gang publisert 19/09 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.