Slik får du orden på klesvasken
De har seks barn, og full kontroll på klesvasken
Familien på åtte har full kontroll på klesvasken. Her er tipsene til å få orden på skittentøyet.
Er du lei av å bruke kveldene på vaskerommet, eller at skittentøyskurven blir full igjen med en gang du har vasket klær? Du er ikke alene.
En familie på fire vasker i snitt 8,9 maskiner i uka, viser undersøkelser SIFO har gjennomført. Tallet ville trolig vært enda høyere dersom alle leverte vaskelogg der de krysset av for hver maskin de satte på.
Og det finnes faktisk noen smarte triks for å få ned tiden du bruker på klesvask i uka.
Ull er gull
- En av de viktigste grunnene til at vi vasker tøyet vårt i dag er at det lukter kropp eller brukt. Dette kan man unngå ved å velge tøy i ull, sier Ingun Grimstad Klepp ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO). Fordi ull kan brukes lenger uten å bli skittent, mener hun dette er et godt valg for både små og store som skal fornye garderoben.
- Ikke minst gjelder dette treningstøy. Med en ulltrøye trenger du ikke å vaske tøyet mellom hver treningsøkt, sier hun.
Hold orden
Det er altså ikke nødvendigvis flekker og skitt som gjør at tøyet havner i skittentøyskurven. Som oftest vil nok store deler av det som ligger der egentlig være ganske rent, og med litt bedre organisering vil ikke dette skje.
- Det handler rett og slett om å holde det ryddig. Ofte havner et plagg man har brukt en gang på gulvet og deretter sammen skittentøyet fordi man ikke vet hvor man skal legge det, sier Klepp. Dette unngår du ved å tillate deg selv å legge et brukte plagget inn i skapet igjen eller å ha et eget skap eller en egen hylle til klær som er brukt, men ikke møkkete.
Tenk før du handler
Slik unngår du unødvendig mange maskiner:
- Planlegg innkjøpene slik at mye kan vaskes sammen
- Luft klærne godt i stedet for å legge dem rett i skittentøyskurven
- Hold orden slik at ikke rent tøy havner sammen skittent
- Sats heller på kvalitet enn kvantitet når du handler
- Ikke kjør halvfulle maskiner
- Begrens antallet store gensere. En tynn ulltrøye er varmere enn en collegegenser, men tar mye mindre plass
Klepp mener også at man med fordel kan tenke litt mer gjennom hva man skal kjøpe før man drar på handletur. Har du bare mørkeblå badehåndklær, kan det være dumt å velge ett hvitt nå. I alle fall hvis du ikke har mange hvite laken det kan vaskes sammen med. Har du ikke det, vil det hvite håndkleet måtte vaskes alene, og dette betyr at du må kjøre en nesten tom vaskemaskin. Dumt både for deg og miljøet.
Makstemperatur
- Velg heller ikke klær som det står at må vaskes separat. Da lager du bare ekstra arbeid til deg selv, sier Klepp og minner om at man heller ikke alltid må følge vaskeanvisningen. Et plagg som skal vaskes på 60 grader, kan godt få en runde sammen det som skal vaskes på 40 grader. Det blir rent likevel.
- Første gang skal man imidlertid alltid følge anvisningen. Senere kan man derimot se på temperaturen på vaskeanvisningen som makstemperatur, sier hun.
Tenk kvalitet
- Det er veldig tydelig at vaskehyppigheten har gått opp de siste tiårene. Dette er negativt både fordi man bruker mer strøm og fordi det skaper mer arbeid, sier Klepp. Hun mener vi har mye å hente ved å legge om praksisen litt. Kjøp heller noen få plagg du virkelig liker og vil bruke, enn mange som blir liggende innerst skapet eller nederst i skittentøyskurven.
Billig blir dyrt
- Med mye klær i skapet, skifter vi oftere. Et godt plagg trenger heller ikke å være dyrt, men hvis det er det kan det likevel hende det lønner seg å kjøpe det. Et dyrt plagg som brukes mye, er tross alt billigere per gang du bruker og vasker det enn et billig som blir liggende i skapet, sier hun.
Kaldere vann
Undersøkelser SIFO har gjennomført viser at en familie på fire i 2010 vasket i snitt 8,9 maskiner i uken, men tallet ville trolig vært enda høyere dersom alle leverte vaskelogg der der krysset av for hver maskin de satte på. Dette er imidlertid uansett ikke spesielt positive tall, men heldigvis finnes det også noe bra i utviklingen.
- Vanntemperaturen har gått ned de siste årene, sier Klepp.
Seks barn
At orden og system gjør arbeidet enklere har seksbarnsmor Berit Nordstrand erfart, og hos henne gjøres mye av organiseringen allerede før skittentøyet havner i vaskemaskinen.
Tips fra 6-barnsmor Berit Nordstrand:
- Innred vaskerommet praktisk
- Bruk trøye, singlet eller T-skjorte under tykke gensere. Ofte trenger man bare å vaske plagget innerst ved huden
- Ha en egen kurv for brukt, men ikke møkkete, tøy
- Merk håndklær med navn
- Bruk smekke eller "malingsskjorte" når mindre barn spiser mat som setter flekker
- Alt treningstøy må ikke vaskes etter hver treningsøkt. Vask den innerste trøyen og la resten tørke til neste gang
- Barnas nattøy trenger ikke vaskes hver dag så lenge de er rene når de legger seg
- Bruk luktesansen. Lukter og ser tøyet rent ut er det ingen grunn til å vaske det ennå
- Vi har tre skittentøyskurver hos oss - en for hvitt tøy, en for kullørt og en for det vi kaller spesialvask. Da fylles vaskemaskinene opp, og vi slipper å kjøre maskiner med tre plagg i, sier hun. I husstanden er de to voksne, og seks barn mellom fem og 20 år.
Orden på vaskerommet
Etter vask henges tøyet opp i et tørkeskap på vaskerommet.
- Det er ytterst sjelden jeg bruker tørkeskapet med varme, men det er et genialt sted å tørke tøy uansett. Her får jeg hengt opp to maskiner på en gang, mens et stativ plassert på gulvet bare har plass til en. I tillegg er det mer praktisk fordi det tar opp mindre gulvplass, sier hun.
En kurv til hver
Når klærne er tørre, bretter Berit dem sammen og legger dem i seks kurver på benken på vaskerommet. En kurv til hvert barn. Disse kurvene kan barna hente når de trenger tøyet, eller de kan komme inn på vaskerommet og kle på seg den genseren de trenger. På denne måten unngår familien bunker med klesvask som blir liggende i trappa dag etter dag.
- Jeg samler på god energi, og da trenger vi ikke slike ting som irriterer unødig, sier hun.
Halvrent i kurven
Men også for de klærne som ikke er møkkete, bare brukt, har familien Nordstrand et godt system. Et system de har hatt helt siden de eldste barna var små.
- Alle har hver sin bruktklærkurv under sengen sin. Vi blander ikke brukt og rent tøy i skapet, men i denne kurven finner de gensere eller bukser som kanskje er brukt bare en gang, sier Nordstrand.
Kjøp badekåpe
- Vi sparer også på klesvask ved å ikke vaske håndklær for ofte. Vi har investert i en håndklevarmer til hvert håndkle, og når håndkleet blir tørt raskt kan det brukes i opptil en uke før det skiftes, sier hun. Der i huset finner man ikke våte håndklær liggende i en tull på gulvet eller hengende over badekarkanten.
- Et annet råd er å ikke bruke så store badehåndklær. Hvis alle har en badekåpe de kan ta på seg når de har tørket seg, trenger man faktisk ikke et stort håndkle å tulle seg inn i, sier hun.
Ikke overdriv
I tillegg til å være seksbarnsmor er Berit Nordstrand også lege. Hygiene er derfor viktig for henne, men hun mener det er viktig å ikke overdrive heller.
- Jeg tror mange er for renslige, og da kan det nærmest gå utover helsen den andre veien. Vi tåler både litt støv og litt skitt. Hos oss bruker vi naturligvis bare tøy som lukter og er rent, men ved å tenke litt på hvordan man organiserer klesvasken kan man gjøre det bedre både for seg selv og miljøet, sier Nordstrand.
Les også: