Redningsvester til barn
Bytt ut gamle redningsvester
Vil ikke snu et bevisstløst barn.

Mange har skapene på sommerhytta fulle av gamle redningsvester i alle størrelser. Praktisk, men er de trygge hvis uhellet er ute?
- Jeg vil ikke anbefale folk å bruke 30 år gamle redningsvester som henger på hytta. Det kom nye standarder på 90-tallet, som gjorde at vestene ble betraktelig bedre, sier Hanne Størholt, senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Les også: Stor test av redningsvester til barn
Snur ikke barna
- De nye redningsvestene er tryggere og bedre til å snu barna med ansiktet opp i vannet. De er også konstruert slik at avstanden mellom barnets munn og vannflaten er større enn på de gamle vestene, sier Tor Jenssen i Helly Hansen.
- De gamle vestene vil ikke snu et bevisstløst barn, sier Brit Furu, industridesigner hos Thelma.
Thelma er et godkjent testlaboratorium for blant annet testing av redningsvester.
Komfort er viktig
Komfort kan også være et argument for å skifte ut den gamle vesten med en ny. En vest som er vond å ha på blir ofte ikke brukt. En god passform betyr også at man flyter riktigere i vannet.
- De nye produktene er både sikrere og bedre å ha på seg. Gamle vester er mer klumpete, sier Bjørn Reppe, underdirektør i Sjøfartsdirektoratet.
Farlig med for stor redningsvest
Med tanke på komfort og sikkerhet er det viktig at du passer på at vesten har riktig størrelse.
- Ikke kjøp for stor vest. Er vesten for stor, kan det hende at barnet for eksempel flyter med ansiktet ned i vannet. For stor vest kan også føre til at barnet faller ut av vesten, sier Jenssen.
Unngå vanlige bleier
Barn bør heller ikke bruke vanlige bleier når de er i båt eller når de bader. Bleiene fyller seg fort med vann, og blir som tunge lodd hvis barnet faller i sjøen.
- Bruk av bleie endrer flyteegenskapene til vesten. Det kan være lurt å bruke en badebleie, råder Størholt.
Prøv redningsvesten i vannet
- Gamle vester går ikke ut på dato, men de har sjelden like gode egenskaper som nye. Om en gammel vest er brukbar, avhenger av hvordan den er oppbevart og vedlikeholdt.
- Den sikreste måten er å prøve den i sjøen. Ungene kan trene på å flyte og man ser hvordan vesten flyter i vann, sier Størholt i DSB.
Barn ved sjøen må holdes under oppsyn. Redningsvest er ingen barnevakt
Viktig med vedlikehold
Ulikt flyteutstyr krever ulikt vedlikehold, og det skal være tydelig merket med hvordan det skal behandles og vedlikeholdes.
Ifølge Sjøfartsdirektoratet bør man med jevne mellomrom sjekke at:
- alle reimer og belter er hele
- at det ikke er rifter i stoffet
- at sømmer ikke har gått opp
- at flytematerialet ikke er krøllet
OBS: Vester med patroner krever ekstra vedlikehold.
Advarer mot patronvester til barn
På barn som ikke kan svømme bør man bruke redningsvest med krage. I tillegg anbefaler Sjøfartsdirektoratet at man til barn ikke bruker vester med patroner som blåser seg opp automatisk .
- Det gir et hardt trykk mot kroppen og det er fort gjort å utløse vesten med et uhell. Skulle patronen på vesten svikte klarer heller ikke barna å blåse opp vesten manuelt når de ligger i vannet, sier Reppe, underdirektør i Sjøfartsdirektoratet.
- Jeg er skeptisk til å bruke oppblåsbare vester på barn. Denne typen vester må vedlikeholdes nøye for at de skal virke som de skal, sier Brit Furu hos Thelma.
Voksne synder
- Skal man berge et barn, bør den voksne også holde seg flytende, sier Furu.
I 2009 omkom 31 personer i fritidsbåtulykker i Norge. 2 av disse var barn.
Ifølge Reppe har de færreste voksne som drukner på seg redningsvest, selv om de fleste voksne som befinner seg på sjøen faktisk har vest på seg.
- Den største utfordringen er å få de voksne som er med barna til selv å bruke redningsvest, sier Reppe.
- Det viktigste er at du og barna bruker redningsvest. Det er bedre å bruke en gammel vest enn ingen vest, understreker Jenssen.
Gode råd om redningsvest til barn:En redningsvest er ingen barnevakt, og barn skal alltid være under oppsyn selv om de har på seg redningsvest. Alle flyteplagg skal være CE-merket og angi hvor mange kilo den passer for, samt hvilken oppdrift den har (er angitt i antall Newton - N). CE-merket er fabrikantens garanti til forbrukeren om at alle sikkerhetsdirektiver er oppfylt. Bruksanvisningen skal være på norsk. Redningsvesten skal passe til barnet. I en nødssituasjon er det ingen tid til å lære hvordan sikkerhetsutstyret virker. Tren derfor på forhånd, sørg for at utstyret virker, og lær deg å betjene det. Panikkreaksjoner hos barn kan føre til at redningsvesten ikke virker som den skal. Derfor er det viktig at barna får venne seg til redningsvesten, gjerne sammen med de klærne som normalt brukes under vesten. Svømmebasseng eller badestranden er fine steder for testing av vest - og la det gå lek i det! Vær også oppmerksom på at redningsvesten ikke snur barnet over på ryggen hvis vannet er for grunt. Om bord i båten bør flyteutstyr som ikke er i bruk oppbevares slik at det ligger tørt og skjermet for direkte sollys, bensin- og oljesøl. Når båten ikke er i bruk, bør redningsutstyret lagres hengende, luftig og tørt. Kilde: Sjøfartsdirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap Les også: |