MIljøgifter i treleker:
Brio trekker ikke giftig leketog
Brios togsett inneholder miljøgifter som kan være skadelig for barn, viser ny dansk test.
Dette kan du gjøre selv
Pass på mykplast.
Leker av myk plast kjøpt før 2007 bør ikke gå i arv, da de kan inneholde hormonforstyrrende ftalater. (Dette ble regulert i 2007) .
Ikke kjøp leker som lukter
Lukter leken av kjemikalier når du tar den ut av emballasjen, la den lufte seg ute før bruk. Parfyme hører heller ikke hjemme i leker, da det kan gi allergi.
Vask nye leker
Mange leker kan vaskes enten i maskin eller for hånd.
Kjøp alderstilpassede leker
Leker til barn under 3 år skal passe til deres alder.
Flammehemmere, nikkel, tjæreforbindelser (PAH) og tinnforbindelser er noen av miljøgiftene det danske forbrukermagasinet "Tænk" har funnet når de har testet leker.
De testet 20 leker som selges til barn under 3 år. Både plastleker, treleker og kosebamser inngikk i testen. Mange av lekene er å få kjøpt i Norge.
Tidligere har Foreldre & Barn blant annet testet miljøskadelige i stoffer i barneshampoer og lydnivået på leker.
Gift i Briotog
For mange norske barn vil det ligge en gave med Brio tog under juletreet i år. Men det er kanskje ikke så lurt. For i testen var det Brios togsett "Min første togbane" som kom dårligst ut i testen.
Den inneholder både flammehemmere, nikkel, tjæreforbindelser og tinnforbindelser. Dette er stoffer som kan fremkalle allergi, forstyrre hormoner og forplantningsevne og øke risikoen for kreft, ifølge Tænk.
- Likevel ville alle lekene sluppet gjennom det kommende EU-direktivet for leker. Det er faktisk strengere krav for innholdet av tjærestoffer i bildekk enn i leker, sier Alvhild Hedestein, direktør i Miljømerking, i en pressemelding.
Tar dette alvorlig
- Det finnes tusentalls kjemikaler vi omgir oss med, men i våre leker tester vi kun for de stoffene som er forbudt. Og det er ikke disse, sier informasjonssjef i Brio, Jessica Nyström.
- Men vi tar dette svært alvorlig , og vil selv gjøre nye tester for å finne ut om dette kan ha vært et enkelttilfelle, eller om det gjelder alle eksemplarer av denne leken ute i butikkene, sier hun.
Likevel vil ikke Brio trekke dette produktet fra markedet eller gi forbrukerne mulighet til å få pengene tilbake.
- På nåværende tidspunkt gjør vi ikke noe av dette. vi vil teste produktet selv først. Men vi er også villige til å gå inn i en dialog med myndigheter og diskutere om flere stoffer burde vært forbudt i leker til barn, sier Jessica Nyström
CE- merke betyr ikke trygghet
Alle lekene i testen var CE-merket.
- Mange forbrukere tror at CE-merket sier noe om kvaliteten på produktet, men det stemmer ikke, sier Alvhild Hedstein i Miljømerking.
Det er produsentene selv som setter merket på produktet, uten at en nøytral tredjepart kontrollerer dem.
- De produsentene som svanemerker produktene sine, må imidlertid dokumentere at hele produksjonen er miljøtilpasset, og bestå Svanemerkets kontroller, forteller Hedstein.
Er det trygt å leke med Brio-toget?
- Hvis man har Brio-toget som er testet, er det da trygt å la barna leke med det? Eller bør det byttes inn?
- Dette Brio-toget var en av de lekene som inneholdt flest skadelige kjemikalier, og de høyeste konsentrasjonene, sier Stine Müller, testmedarbeider i den danske forbrukerorganisasjonen, TÆNK.
Hun forteller at blandt annet skumtunnellen inneholdt en problematisk flammehemmer TCEP, som er på EUs liste over særlige problematiske stoffer.
- Det synes vi ikke barna bør leke med. Men stoffet er tillatt å bruke i leketøy ennå, og produktet er derfor ikke ulovlig. Brio er derfor ikke forpliktet til å ta det tilbake.
Treleker kommer dårligst ut
- De lekene som kommer dårligst ut, er de lekene vi tradisjonelt oppfatter som gamle og trygge. Hva sier denne undersøkelsen om leketrygghet for forbrukerne? Vi tror jo at det er trygt å kjøpe leker i Skandinavia, og alle lekene er jo CE-godkjente.
- Alle de sju trelekene som ble testet inneholdt problematiske stoffer, sier Müller.
Mens fire av seks plastleker klarte seg bra i testen. Så på den måten gir testen et annet bilde av treleketøy enn det som er i tråd med den allmenne oppfatningen om at treleker er best.
Loven beskytter ikke mot problematiske stoffer
Når det gjelder CE-merkingen så er alt leketøyet CE-merket. Og bortsett fra et enkelt produkt som utgjorde en kveldningsrisiko, så overholder alle den gjeldende lovgivningen.
Men lovgivningen er altså ikke ensbetydende med at det ikke er problematiske stoffer i leketøyet, sier Stine Müller.
- Har du noen praktiske tips for småbarnsforeldre som blir urolige av slike tester?
- Det er dessverre ikke mulig å vite om det leketøyet du kjøper inneholder skadelige kjemikalier, da de verken kan ses eller luktes. Derfor ligger det et stort ansvar hos produsentene i form av å produsere noe leketøy uten skadelig kjemikalier.
Styr unna leker som lukter
Men et enkelt råd er å vaske lekene før bruk, slik vi har vennet oss til å gjøre med klær.
Unngå også leker som lukter av parfyme, og har det en kjemisk dunst, la de stå utenfor til avgassing en stund.
Kjøp kun leketøy til de minste som er laget for barn under tre år, da gjelder det særlige regler. Unngå også gamle plastleker, for forbudet mot ftalater ble først innført i 2007, sier Stine Müller.
Les også:
De beste nettbutikkene for leker
ÅRETS JULEGAVE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill
Denne saken ble første gang publisert 15/12 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.