Prevensjonsmiddel i datachip

Ville du ha operert inn en chip i rumpa for ikke å bli gravid?

Fremtidens prevensjonsmiddel styres med en trådløs fjernkontroll.

PREVENSJONSMIDDEL: En chip som plasseres under huden på kvinnen og der virkningen kan slås av og på med en fjernkontroll, kan være en realitet i 2018.
PREVENSJONSMIDDEL: En chip som plasseres under huden på kvinnen og der virkningen kan slås av og på med en fjernkontroll, kan være en realitet i 2018. Foto: Illustrasjonsbilde: Thinkstockphotos.com
Sist oppdatert

En prevensjons-datachip som kan styres med fjernkontrollen har nå blitt utviklet i USA.

Databrikken, eller chipen, opereres inn i kvinnens hud, enten på rumpa, overarmen eller på magen.

Så vil en daglig dose på 30 mikrogram av av hormonet levonorgestrel utløses i kroppen, uten at kvinnen trenger å gjøre noe aktivt selv, skriver BBC.

Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden. Men ventetiden er lang.

Kan slås av og på

Levonorgestrel er et syntetisk progestagen. Det brukes til hormonell prevensjon i p-piller, minipiller, hormonspiral, p-stav og som nødprevensjon.

Prevensjonsmetoden skal fungere hver dag i hele 16 år, men kan når som helst stoppes ved hjelp av en trådløs fjernkontroll - uten at kvinnen trenger å bestille en legetime.

I salg fra 2018

Chipen, som måler 20mm x 20mm x 7mm, vil muligens være i salg fra 2018 til en «konkurransedyktig pris», ifølge produktutviklerne.

Prosjektet blir støttet av Bill Gates og skal testes videre i USA neste år.

Det finnes andre typer av prevensjons-implantanter på markedet, som p-stav, men de er ikke i nærheten av å ha samme varighet, og krever også at man oppsøker lege med jevne mellomrom.

- Muligheten til å slå av og på chipen er praktisk for de som planlegger å starte familie, sier Dr Robert Farra fra Massachusetts-selskapet MicroCHIPS, som står bak oppfinnelsen.

Prevensjonsmilder er mer enn piller og spiral. Slik velger du riktig prevensjon.

Det er helt normalt å ikke ha lyst på sex etter en barnefødsel. Her får dere gode råd til hvordan komme i gang igjen med sex.

Stadig flere jenter vil ha p-stav

Siv Gamnes, daglig leder ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet i Oslo, har ikke hørt om den nye prevensjons-chipen, men synes det høres ut som en videreutvikling av p-staven, som allerede finnes på markedet.

P-staven plasseres under huden på overarmen og inneholder hormoner for 3 år. Men virkningen kan ikke slås av og på etter kvinnens ønske.

- Jentene som kommer til oss og ønsker prevensjon, ber nesten alltid om p-piller, fordi det er det de kjenner til. Men vi informerer om alle prevensjonsmetoder som finnes, og en økende andel ender da opp med å velge p-stav.

Færre bivirkninger

Ifølge Gamnes har p-staven en rekke fordeler sammenlignet med p-pillen.

- P-staven gir økt sikkerhet, du kan ha ubeskyttet sex uten bekymring for graviditet, mens p-pillen er lett å glemme, eller kan miste virkningen om du har omgangssyke eller magesjau. P-staven gir dessuten en jevn tilførsel av hormoner, noe som gir færre bivirkninger enn p-piller. Den er dessuten usynlig, ingen trenger å oppdage at du har den i kroppen, forklarer Gamnes.

P-staven inneholder bare hormonet gestagen, og ikke østrogen, og øker derfor ikke blodproppfaren.

- Jeg er helt sikker på at vi i fremtiden vil få nye prevensjonsmetoder som vi ikke klarer å forestille oss i dag. En chip der kvinnen selv kan slå av hormontilførselen om hun ønsker å bli gravid, høres ut som et skritt i den retning, sier Gamnes.

Skal ikke kunne hackes

Forskerne skal sikre at ingen andre enn kvinnen selv får mulighet til å starte og stoppe chipen.

- En person som befinner seg på den andre siden av rommet, kan ikke re-programmere implantatet, sier Farra.

For å kunne kommunisere med chipen, må man være så tett opptil at det krever hudkontakt.

Den samme teknologien skal visstnok også kunne brukes til å dosere andre medisiner i fremtiden.

Les også:

- Jeg blir gravid bare jeg vasker trusa mi med boxeren hans

Her er symptomene på at du er gravid

Du bør styre unna over halvparten av de 14 solkremene vi testet

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også