Yngre førstegangsfødende
Endelig føder unge kvinner igjen
For første gang på førti år øker ikke alderen på førstegangsfødende.
Her i landet har mors alder ved første fødsel lenge steget litt for hvert år, men trenden ser nå ut til å være brutt.
- Kvinners alder ved første fødsel øker ikke lenger, og det er en gledelig nyhet, sier professor Rolv Skjærven ved Avdeling for medisinsk fødselsregister i Bergen.
Kurven har snudd
På begynnelsen av 70-tallet var gjennomsnittlig alder for førstegangsfødende cirka 23 år. Senere steg alderen jevnt fra år til år, til det nådde en topp på 28 år i 2005. Men siden da kurven altså snudd og er nå på vei tilbake.
Her kan du se kurven for hvordan mors alder ved første fødsel har utviklet seg.
- Fra vi begynte å registrere gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende for førti år siden, steg alderen helt frem til rundt 2005-2006. Det var en alarmerende trend. Hadde alderen bare fortsatt å stige, ville det til slutt knapt blitt født noen barn i Norge. Men gledelig nok har det skjedd en reduksjon siden 2005, sier Skjærven.
I Oslo er derimot alderen på førstegangsfødende hele 30 år, noe som ifølge Skjærven er altfor høyt.
Les mer om den perfekte alder å få barn
Gjennomsnittlig alder for alle fødsler samlet var 30,3 år i 2006. De fødende var i gjennomsnitt mer enn fire år eldre enn de som fikk barn 30 år tidligere, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.
Økt helsefare ved høy fødealder
Skjærven forstår at kvinner ikke føler seg klare for barn før de er i slutten av tjueårene, fordi de vil reise, gjøre seg ferdig med utdannelsen og helst være i fast jobb før de får barn.
Men han tror at ikke alle er klar over at høy fødealder medfører økt helserisiko for både mor og barn.
- Når kvinnen nærmer seg 30 år, er det større fare for svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes, dødfødsler, lav fødselsvekt, prematurfødsel, misdannelser og Downs syndrom, blant annet. Risikoen for dødfødsel er lavest når mor er 22 år, sier forskeren.
Noen venter altfor lenge, her kan du lese om 67-åringen som ble Englands eldste mor.
Les også: Slik reduserer du risikoen for svangerskapsforgiftning
- Økonomi bestemmer
- På syttitallet var alderen på førstegangsfødende rundt 22-23 år. Det kan man si var litt ungt, men ikke med tanke på kvinners biologiske klokke, sier han.
Skjærven understreker at han ikke ønsker å gi kvinner som venter med barn dårlig samvittighet, og at det ikke er kvinners skyld at det blir slik.
Det er kulturelle og økonomiske årsaker til at kvinner venter, tror han.
- Det lønner seg ikke for kvinner å få barn under utdannelse, økonomisk sett er det lurt å vente til man er i full jobb. Så her har politikerne et ansvar for å skape et samfunn der unge par vil føle at det er økonomisk trygt å sette barn til verden, uansett livssituasjon, mener Skjærven.
Her kan du lese mer om unge mødre: - Unge mødre anbefales ofte abort
- 25- 29 år den beste alderen
Og selv om kvinner biologisk sett bør få barn når de er tidlig i tjueårene, tror Skjærven at det å være rundt 25 år er en fin alder, da med tanke på at man gjerne er ferdig med utdannelse og i et fast, stabilt forhold.
En undersøkelse som avisen The Forbes har gjort blant amerikanske kvinner, viser at et stort flertall (42 prosent) av kvinnene mener at 25-29 år er den beste alderen å bli mamma.
Gjennomsnittsalderen for den amerikanske førstegangsfødende er 25 år, noe som er betydelig lavere enn det norske snittet.
Også jordmor Tove Nordahl, eier av privatklinikken Meg og Magen i Tønsberg, har trukket frem 25 år som en fin alder for kvinner å få sitt første barn.
- Skal jeg trekke frem en bestemt alder som er ideell for kvinner å få barn, vil jeg si mellom 25 og 27 år. Da er man gjerne ferdig med utdanningen og har begynt å jobbe. Man er ung og sterk med masse overskudd, uttalte Nordahl til klikk.no.
Her kan du lese om fordeler og ulemper ved graviditet som 20-, 30- og 40-åring .
Synkende befolkningstall
Professor Rolv Skjærven trekker frem Italia, med en fødselsrate på 1,2 barn per kvinne, som et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå.
- Der dør populasjonen ut fordi de myndighetene ikke klarer å opprette støtteordninger tilsvarende de nordmenn har, mener han.
Høy alder for første fødsel fører til at også fødealder for senere barn øker, og mange rekker ikke å få mer enn ett barn.
Hva mener du er den beste alder for første barn? Del din mening i kommentarfeltet under.
Denne saken ble første gang publisert 22/03 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.