Kroppskunst mot barnekreft:
Blekk, håp og kjærlighet
Trine tatoverte seg for å hedre fetteren, som fikk blodkreft da han var to og et halvt år.
- Fetteren min fikk blodkreft da han var to og et halvt år. Nå er han 11 år og helt frisk, men det ga meg en skikkelig vekker. Jeg tenker ikke lenger at vonde ting ikke kan hende meg eller de jeg er glad i, forteller Trine Nome.
15. februar er den internasjonale barnekreftdagen.
Hvert år får 150 norske barn mellom 0 og 18 år kreft. Prognosene for de fleste er gode: Fire av fem barn som rammes overlever. Gullsløyfen er det offisielle symbolet til barn med kreft over hele verden.
I fjor stilte Trine Nome opp som frivillig resepsjonist etter å ha fått sin tatovering hos Cherry Flavour Custom i Mandal under arrangementet Kroppskunst mot barnekreft. Alle inntektene fra 42 tatoveringssalonger over hele landet går denne dagen til Barnekreftforeningen.
Mange foreldre frykter kreft. Les hva annet småbarnsforeldre er redde for.
Symbol på håp
- Barnekreftforeningen gjør et arbeid det er veldig viktig å støtte. Det er ingen av oss som har noen garanti - kreft kan ramme hvem som helst. Også min lille gutt på tre år. Jeg vil gjerne bidra slik at kreftsyke barn kan få best mulig behandling, sier Nome.
I år er det sønnen Olav (3) som har bestemt motivet: Et lite kirsebær. I fjor valgte hun selv et anker, det universelle symbolet på håp.
- Jeg valgte ankeret som et symbol på fetteren min, fordi han er et klart eksempel på at det alltid finnes håp, sier Nome.
Tok av
Arrangementet Kroppskunst mot barnekreft startet i fjor, da tatovør Kari Kjelskau bestemte seg for å markere den internasjonale barnekreftdagen med det redskapet hun kjenner best: Tatoveringsnålen.
- En venninne av meg jobber i Barnekreftforeningen, og jeg tenkte det ville være fint å bidra litt til arbeidet Barnekreftforeningen gjør. Jeg trodde ikke det ville bli så stort, sier hun.
I utgangspunktet var planen at Memento Tattoo studio, som Kari Kjelskau driver, skulle bidra med en veldedighetsdag der de tatoverte kunder til inntekt for Barnekreftforeningen.
Men da hun la ut en Facebook-melding om arrangementet og spurte om flere ville være med, tok det brått av.
- 42 tatoveringsstudioer fra Mandal i sør til Hammerfest i nord ble med på arrangementet. Til sammen jobbet vi inn nesten 500 000 kroner til Barnekreftforeningen, forteller Kjelskau.
Selv om det ble en lang og slitsom dag uten inntekter, er hun ikke i tvil om det er verdt det.
Barnekreft i Norge
- 150 norske barn får kreft hvert år.
- De vanligste kreftformene blant barn er akutt leukemi, hjernesvulst og svulster på forskjellige organer.
- Fire av fem norske barn som rammes av kreft overlever.
- Mange blir helt friske igjen, men noen får varige skader som følge av behandlingen. Barnekreftforeningen har utarbeidet en handlingsplan for barn som sliter med seneffekter etter kreftbehandling.
- Det er veldig godt å gjøre noe som ikke er så egoistisk. Når jeg ser hvor mye glede de får ut av det i Barnekreftforeningen, føles det fantastisk å kunne bidra, sier Kjelskau.
Pengene går til forskning
Daglig leder Elisabeth Hermansen i Barnekreftforeningen synes det er beundringsverdig at Kroppskunst mot Barnekreft nå arrangeres for andre gang.
- Det er så flott når et enkeltmenneske som Kari Kjelskau nok en gang drar i gang et initiativ som skaper et stort engasjement landet rundt, sier hun.
Formålet med markeringen av barnekreftdagen er å samle inn midler til Barnekreftforeningens viktige arbeid og å belyse utfordringene knyttet til barn med kreft.
- Barnekreftforeningen ønsker å sette søkelys på behovet for et større norsk bidrag til forskningen på barnekreft. Inntekter fra aksjonen vil derfor i år gå til forskning, sier Hermansen.
Les også:
Det handler ikke om å leve lengst mulig, men best mulig
Glemmer kreftsmertene med musikkterapi
Fritjof stoppet å puste åtte ganger
Denne saken ble første gang publisert 15/02 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.