Gummistøvler til barn
Billige gummistøvler holder tett
Gjør barna klare for støveldans i vår. Her er 33 par å velge mellom.
Slik produseres gummistøvler
- Blandingen av naturgummi, kjemikalier, farge og syntetisk gummi blandes og valses sammen i passende tykkelse. Reseptene på de forskjellige produsenters blanding er som regel holdt hemmelig. Struktur, mønster og farge blir bestemt her.
- En gummistøvel består ofte av 25 til 30 biter av denne gummien. Ofte settes bitene sammen for hånd. Støvelen blir satt sammen på en aluminiumslest.
- Når den er ferdig, dyppes støvelen i lakk, som gjør den blank eller matt i fargen. Vulkaniseringen skjer under trykk i en ovn på omtrent 120 grader. Vulkaniseringen forandrer gummibitene til en masse som flyter sammen. Når støvelen er kald igjen, er den da fullstendig tett. Vulkaniseringen gjør også støvelen elastisk, holdbar og sterk.
Kilde: Tekniker Helge Paulsen ved Viking
Det finnes et hav av gummistøvler å velge mellom. Noen er svært billige, mens andre koster mye.
- Det viktigste er at støvelen har en stabil hælkappe, som er den bakre delen på støvelen. Den bør ikke være for myk, forteller ortopediingeniør ved Ortopediteknikk, Sissel Braut til Klikk.no.
At gummistøvelen har en hard hæl er avgjørende for stabiliteten. Den bør ha støtte sideveis slik at foten holdes på plass oppi støvelen.
For å finne ut om hælen gir god nok støtte, kan man klemme på sidene på støvelens bakre del. Gir den etter, kan den være for myk.
Pass på størrelsen
Pris og kvalitet på støvler henger ikke sammen, så det er ikke slik at de dyreste støvlene er de beste.
- Det viktigste er stabiliteten på støvelen. Prisen har ikke så mye å si, mener ortopediingeniøren.
Størrelsen på støvelen har også betydning. For store støvler kan gjøre det vanskelig for barnet å gå, og for små vil jo naturlig nok også være plagsomt.
- Sålen i gummistøvelen bør være en til en og en halv centimeter lenger enn foten. Det måler man ved å ta ut sålen, og legge den mot barnets fot. Støvelen bør ikke være for stor, men den skal sitte godt på foten. Det kan også være lurt at det er plass til en ullsokk i støvelen, sier Braut.
Hun mener også at det ikke har noe å si om man velger støvler med høyt eller lavt skaft.
- Velger man en støvel med et høyt skaft unngår man lettere å få vann i støvelen, men det har ingen ting å si for stabiliteten, sier Sissel Braut.
Helt greit å arve
Det gode gamle rådet om at man ikke bør arve støvler og sko, er ikke nødvendigvis sant.
- Om støvelen er slitt skjevt bør ikke den ikke gå i arv, men om den er lite brukt og det ikke er synlig at den er brukt, så ser jeg ingen problemer med det, sier ortopediingeniøren.
Klikk deg gjennom bildegalleriet, hold musepekeren stille og få opp pris, samt informasjon om hvor gummistøvlene er å få kjøpt.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 06/04 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.