Marie Christin (37) har hatt hjemmeskole med barna i sju år – slik løser hun det

Mange norske foreldre må kombinere jobb med hjemmeværende barn fremover, men for denne familien blir det ingen forandringer.

ANNERLEDES SKOLEHVERDAG: Marie Christin og Raymond valgte hjemmeundervisning for både Felicia og Brian. Bildet er tatt fra da familien bodde en periode i Australia. Da var barna 8 og 3.
ANNERLEDES SKOLEHVERDAG: Marie Christin og Raymond valgte hjemmeundervisning for både Felicia og Brian. Bildet er tatt fra da familien bodde en periode i Australia. Da var barna 8 og 3.
Publisert

Torsdag kom beslutningen om at alle norske barnehager og skoler skal stenges på grunn av korona-utbruddet. Skolene er likevel pålagt å holde åpen for barn av foreldre med jobber i kritiske samfunnfunksjoner.

Les også: Disse foreldrene kan kreve barnepass (TV 2)

Ettersom svært mange arbeidstakere er pålagt hjemmekontor, kan dette skape helt nye utfordringer for mange familier.

For hvordan får man passet barn, undervist barn og samtidig kvittert et tilstrekkelig antall timer med jobb?

Pedagogikkprofessor ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund, svarer på problemstillingen med å lansere følgende motto til foreldre som må være hjemme.

– Det viktigste er at foreldrene finner en balanse. Jeg tror man kan få gjort mye hjemme selv om man har småunger. Så lenge man gjør så godt man kan, vil det være bra nok, sier han til klikk.no.

Les mer: Slik kombinerer du jobb og og barna hjemme

Slik unngår du å gå på veggen

For foreldrene Marie Christin Fagerli (37) og mannen Raymond Fagerli (35), er dette imidlertid ikke noe som påvirker deres hverdag.

Datteren deres Felicia på 13 år har nemlig hatt hjemmeundervisning siden hun startet på skolen, med et unntak på ett år da hun gikk på Montesorri-skolen. Sønnen Brian (8) tar også sin skolegang hjemme.

De har tidligere fortalt om dette til Familieklubben.

Marie Christin jobber hjemme som kunstner, mens Raymond er i full jobb utenfor husets fire vegger.

Nå har hun følgende råd til alle som skal sjonglere rollene som forelder, lærer, venn, kjæreste og arbeidstaker.

– Mine beste råd for ikke å gå på veggen, er at man rett og slett må komme seg ut. Få timene til å gå med turer om man har mulighet til det, fordi man kan ta med seg nesten hundre prosent av undervisningen ut i naturen. Det er dessuten bra for miljøet og helsen. Kom seg ut, ikke sett deg fast i et mønster der man må få gjort ferdig arbeidet på kortest mulig tid. Det blir viktig nå, sier Marie Christin Fagerli til Klikk.no.

Samleside: Her finner du masse enkle aktiviteter for barn

Unngå for mye skjerm

Hun forstår at det kan være lett å plassere barna foran ulike skjermer for å få dagen til å gå og for å få arbeidsro, men har ikke gode erfaringer med dette.

– Det er veldig lett å ty til media, film, apper og den type ting, men jeg vil egentlig råde folk til å være forsiktig må det. Spesielt i en type situasjon der man må være hjemme, men ikke føler at man klarer det. Det å sette barna foran en skjerm vil kunne gjøre ting verre og gjøre barna irritable. Ta dem heller med i hverdagsaktivitetene – involver de i matlaging og gjøremål i hjemmet. Kanskje blir det litt kaos og gris i starten, men det får du betalt for etter hvert.

Selv jobber Marie Christin hjemmefra som kunstner parallelt med at hun fungerer som lærer for barna. Hun er egentlig utdannet sykepleier.

Hun råder foreldre til å stille litt krav til barna, og gi de ansvar for ulike oppgaver selv helt fra starten.

– Fra ungene var babyer har vi fokusert heftig på at de for eksempel skal kle på seg selv og smøre brødskivene sine selv. Nå er gutten min åtte og han kan fint lage en middag på egenhånd, men dette vil variere hos ulike barn. Datteren på 13 er utrolig flink til å ta initiativ til undervisning og sånne ting. Man må la de få delta og la de bli selvstendig, råder hun.

Les også: Så mye skjermtid er anbefalt for de minste

ANNERLEDES SKOLEHVERDAG: Foreldrene valgte hjemmeundervisning for både Felicia og Brian. Bildet er tatt fra da familien bodde en periode i Australia. Da var barna 8 og 3.
ANNERLEDES SKOLEHVERDAG: Foreldrene valgte hjemmeundervisning for både Felicia og Brian. Bildet er tatt fra da familien bodde en periode i Australia. Da var barna 8 og 3. Foto: Privat

Voksne og barn trenger storefri

Hun har inntil nå fokusert på å leve mest mulig normalt, og håper ikke folk vil stenge seg og familien fullstendig inne i koronafrykt.

Slik er en vanlig skoledag hjemme hos familien Fagerli

  • Vi er 'early-risers', og begynner dagen rundt 0700. Dersom vi ikke skal rekke noe, har vi en rolig morgen med frokost, trening og tur med Huskyen vår Majk.
  • Vi har vanligvis WorkAwayer boende hos oss, som hjelper til med arbeid og er en del av familien. (WorkAway er ut kulturelt utvekslings-program) En fantastisk måte å bringe verden hjem til oss i de periodene vi ikke reiser selv. Vi lærer om andre kulturer og prater engelsk til daglig.
  • Før lunch er vi ferdige med den teoretiske delen av undervisningen og er fri til å finne på aktiviteter etter lunch. Lunch lager vi sammen, vi elsker å prøve nye sunne oppskrifter!
  • Vanligvis blir dagene tilbragt ute på tur/eventyr, gjerne sammen med andre hjemmeundervisere. Det kan være museums-tur, tur til historiske steder, tur i skog og mark osv.
  • Dersom vi er inne en dag, liker vi å male, tegne, lese eller ha prosjekter sammen, gjerne om aktuelle temaer i tiden. All undervisning må ikke føles som 'skole' 😊
  • Fire av ukedagene har barna organisert fritidsaktiviteter på kveldstid. Eldstejenta er i tillegg trener for ei turngruppe.
  • Middag prøver vi så godt vi kan å spise sammen hele familien, kvalitetstid med familien er viktig for oss.
  • En lystbetont hverdag er alfa og omega med undervisningen hjemme. Smil og sett pris på hverandre. Ta en dag av gangen!

Kilde: Marie Christin Fagerli

– Jeg vet at folk på arbeidsplassen til min mann er i karantene, men alt er så usikkert ennå. Vi frykter ingenting men tar sunne forholdsregler. Ungene er fortsatt med på fritidsaktiviteter, så lenge det ikke er blitt avlyst. Det er viktig for hverdagen at man ikke stenger seg helt inne. Det gjelder også å komme seg ut. Både voksne og barn trenger "storefri" selv som man har hjemmeskole og hjemmekontor.

I likhet med pedagogikkprofessor Ulvlund, ber hun folk om å senke skuldrene og fokusere på å ta vare på hverandre, dersom krisen skulle forverre seg.

– Jeg tror ikke at samfunnet vil stoppe opp, men sånn sett for vår del så fortsetter vi sånn som før. Skulle det komme til en slik situasjon at mange blir smittet og ikke får tak i ting på butikken, så skal man senke skuldrene og fokusere på å få fred og ikke fokusere på undervisning og jobb så mye som man kanskje ellers ville gjort.

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2020.

Les også