Test av vintersko til barn 2015
Velger du en av disse, holder du barnet tørr på beina
Alle støvlene i årets test holder vannet ute, men to av støvlene har såler som slites fort ned.
Fryser du på føttene, fryser du fort på hele kroppen. Derfor er det ekstra viktig å holde barnas føtter tørre og varme gjennom hele dagen.
Foreldre & Barn har testet seks av sesongens nye vinterstøvler til barn.
Resultatet viser at det har skjedd en stor forbedring de siste årene når det gjelder vanntetthet. Samtlige støvler i testen holder nemlig vannet ute.
Ikke pottetette
- Alle støvlene i testen er vanntette, men det er viktig å poengtere at støvlene ikke er like vanntette som en gummistøvel. Membranen i støvlene går som regel ikke hele veien opp til støvelens overkant, forteller Jan Svedberg, testansvarlig på Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm.
- Hvis det samler seg vann mellom membran og yttermaterialet, kan dette vannet trykkes opp over kanten når barnet går, og dermed gjøre støvelen våt. Støvlene kan etter hvert føles bløte på innsiden.
Varierende slitestyrke
I henhold til EU-standarden for sko skal ikke slitasje på såler overstige 200 mm³. Både støvlene fra Lejon og Shoeday slites mye, og slitasjen overstiger miljøkravet. Støvlene fra Lejon slites mest, men disse har mye tykkere såle en de andre støvlene i testen, noe som gjør at slitasjen ikke får like store konsekvenser.
De to støvlene som slites mest er også de billigste. Faktisk koster disse støvlene halvparten av testens dyreste par, som ble nummer to.
De fire andre støvlene i testen har svært god slitestyrke.
Holder godt på varmen
Alle støvlene holder også godt på varmen. Testvinneren fra Din Sko er desidert varmest, etterfulgt av støvlene fra Lejon og Kamik.
Støvlene fra Shoeday har lavest varmeisolerende evne.
Årets vinner er blant testens billigste støvler. Samtidig er testens to tapere de to aller billigste. Det er derfor vanskelig å trekke en konklusjon om at jo billigere en støvel er, desto dårligere er den.
Utvalget
Alle de store leverandørene av vinterstøvler ble invitert til å være med i testen. Årsaken til at alle likevel ikke er med, er todelt. Det skyldes dels at enkelte leverandører og produsenter ikke har ønsket å sende oss støvler til testing, dels at enkelte ikke rakk å få ferdig støvler til teststart.
Fakta om testen
Svenske Textil & Läderlaboratoriet har på oppdrag fra Foreldre & Barn testet høstens nye vinterstøvler til barn. Samtlige støvler selges på det norske markedet.
Foruten test av vanntetthet og isoleringsevne er det testet hvor slitesterke skosålene er. Hvert testmoment er gitt delkarakterer fra én til seks, der seks er best. Hvert testkriterium er vektlagt likt.
VANNTETTHET: Hver støvel senkes ned i et vannbad, slik at vannet står over sålekanten og de nedre sømmene på støvlene. Sålen bøyes som under gange. 20 simulerte skritt pr. minutt i 30 minutter. Fotdelen av støvelen er fylt med absorberende materiale og inspiseres for hånd direkte etter testslutt.
ISOLERINGSEVNE: En vanntett plastpose fylt med drøyt 40 grader varmt vann ble plassert i hver støvel. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før temperaturen hadde sunket fra 38 grader til 33 grader. Jo lengre avkjølingstid, desto bedre isolasjon/varmeisolerende evne.
SÅLESLITASJE: Testet i henhold til testmetode ISO 4649/EN 12770. I henhold til standard skal ikke såleslitasjen på barnestøvler overstige 200 mm³. Det er målt avslitt volum på hver såle.
Gode tips til kjøp av støvler
1. Impregner støvlene før de brukes og med jevne mellomrom hele vinteren.
2. Kjøp riktig størrelse på vinterstøvlene, og la barnet prøve skoene. Barnet fryser mer hvis skoene er trange.
3. Bruk ullsokker, da holder føttene seg varme og tørre hele dagen.
4. Høyt skaft på støvlene reduserer risikoen for at snø trenger inn mellom bein og skaft.
5. Sko med runde former og myk såle er bra for føttene. Skoens åpning bør kunne justeres etter foten.
6. Yttersålen bør ha grovt mønster med skarpe avslutninger for et godt grep på glatt underlag.
Denne saken ble første gang publisert 26/10 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.