Test av vintersko til barn 2014
Flere av disse gir verken varme eller tørre føtter
Vi har testet ni vintersko for barn.
Om testen:
Testen er gjennomført av Maren Lima og Eivind Gagnat, begge sisteårsstudenter på farmasi ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Varmeisolering ble testet ved at en vanntett plastpose fylt med vann på 38 grader ble plassert i hver sko i et rom som holdt 25 grader. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før temperaturen på vannet hadde sunket etter et kvarter, en halvtime og tre kvarter. Jo lengre tid det tok for temperaturen å synke, desto bedre varmeisolerende evne har støvelen.
Ettersom ingen av skoene skilte seg spesielt ut og forskjellene var så små, ble det her kun gitt terningkast to til fem. Det er bare en til to grader som skiller de ulike terningkastene.
Vanntetthet ble testet ved at skoene ble satt i vann til like under ankelhøyde i et kvarter. Skoene ble veid både før og etter for å måle hvor mye vann de hadde trukket til seg. Det ble også sjekket om skoene var blitt våte på innsiden eller om de hadde holdt seg tørre.
Pusteevnen til skoene ble testet ved å plassere et vått tøystykke i skoene. Skaftet på skoen ble så forseglet, slik at all avdamping skjedde gjennom støvlenes materiale, og ikke gjennom støvelskaftets åpning. Skoene ble veid etter to timer og tre og en halv time for å måle hvor raskt vanndampen passerte gjennom materialet.
Ettersom ingen av skoene skilte seg spesielt ut og forskjellene var så små, ble det her kun gitt terningkast to til fem.
Tørketiden ble også testet, men det var så minimale forskjeller at vi valgte ikke å gi terningkast.
Denne saken ble første gang publisert 21/10 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.